Α.Μαραγκού : Αυξηση 9,5% στην κερδοφορία της ΑΗΚ το 2016

Στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ανερχόταν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, με την κερδοφορία για το ίδιο έτος να σημειώνει αύξηση 9,5%, δηλαδή στα €65,8 εκατομμύρια σε σύγκριση με €56,3 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Ανδρέας Μαραγκού, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων

της Ετήσιας Έκθεσης του 2016, σημειώνοντας πως «η συστηματική προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και μείωση των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, απέφερε καρπούς».

Όπως είπε ο κ. Μαραγκού «το κόστος καυσίμων της ΑΗΚ σημείωσε σημαντική πτώση, της τάξης του 14,8% σε σύγκριση με το 2015, ως αποτέλεσμα της διεθνούς μείωσης της τιμής των υγρών καυσίμων», για να σημειώσει ότι «από τα συνολικά έξοδα €496,6 εκατομμυρίων της ΑΗΚ, τα €266,0 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 53,6%, αποτελούσε το κόστος καυσίμου και αγοράς ενέργειας».

Με τον τρόπο αυτό η ΑΗΚ θα παρέχει μέσα από τα Δίκτυα της τη δυνατότητα λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού. Αυτό θα γίνεται δίκαια, ισότιμα και με διαφάνεια. Η ΑΗΚ θα συμμετέχει με τη δική της Παραγωγή και Προμήθεια στην ανταγωνιστική αγορά, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια στους Κύπριους καταναλωτές στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συντήρησης των Ηλεκτροπαραγωγών Σταθμών Δεκέλειας, Μονής και Βασιλικού κατά το 2016, είπε πως για τον Σταθμό της Μονής έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί η μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων κατεδάφισης του, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, η ΑΗΚ έχει εγκαταστήσει Αντιρρυπαντικό Σύστημα μείωσης των εκπομπών Οξειδίων του Αζώτου στη Μονάδα Εσωτερικής Καύσης Αρ. 1 στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας.

«Το σύστημα ήδη λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017. Έχουμε προχωρήσει επίσης τις διαδικασίες έκδοσης διαγωνισμών για την εγκατάσταση Αντιρρυπαντικών Τεχνολογιών Μείωσης των εκπομπών Οξειδίων του Αζώτου στις Μονάδες στο Βασιλικό και διερευνούμε την εγκατάσταση Αντιρρυπαντικών Τεχνολογιών για Μείωση των εκπομπών Διοξειδίου του Θείου», είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «για να μπορέσει η συμβατική παραγωγή να διαδραματίσει το μελλοντικό της ρόλο στην υποστήριξη της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη συμμόρφωση των Μονάδων Παραγωγής με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά όρια, έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για τη χρήση Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην ηλεκτροπαραγωγή το 2020», συμπληρώνοντας πως στο πιο πάνω πλαίσιο η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου θα προχωρήσει με τη βοήθεια συμβούλων που θα προσλάβει στην ετοιμασία των προδιαγραφών για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια και τις βασικές ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή και μετέπειτα λειτουργία των απαραίτητων υποδομών.

Πρόσθεσε ακόμα πως η ΑΗΚ προχωρεί με την πρόσληψη συμβούλων για τη δική της συμβολή στις δύο αυτές διαδικασίες και παράλληλα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής για καύση ΦΑ, το κόστος των οποίων υπολογίζεται γύρω στα €100 εκ.

Επιπλέον, ο κ. Μαραγκού είπε πως ολοκληρώνεται το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Παραγωγής το οποίο θα δείξει κατά πόσο επιβάλλεται, και πότε, να εγκατασταθεί νέα Μονάδα Παραγωγής, καθώς επίσης και το βέλτιστο μείγμα παραγωγής μεταξύ συμβατικής και ΑΠΕ.

Σημείωσε στη συνεχεία ότι ο Σταθμός Βασιλικού παρήγαγε κατά το 2016 το 64,5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη από τους Σταθμούς της ΑΗΚ, ενώ οι Σταθμοί Δεκέλειας και Μονής το 35% και το 0,5% αντίστοιχα.

«Κατά το 2016 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της ΑΗΚ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των πωλήσεων κατά 8% σε σύγκριση με το 2015. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν στις 4 360 GWh (Giga Watt Hours) σημειώνοντας αύξηση 8% περίπου. Μικρή αύξηση της τάξης του 1% σημείωσε και ο αριθμός των πελατών (από 560 χιλιάδες σε 565 χιλιάδες)», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ.

Επίσης, είπε ότι με βάση τις νέες διατιμήσεις υπήρξε μέσο όφελος υπέρ των καταναλωτών ύψους 6%, για να προσθέσει ότι εντός του 2016 συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς το έργο αναβάθμισης του Συστήματος Εξυπηρέτησης και Τιμολόγησης Πελατών το οποίο και ολοκληρώθηκε εντός του 2017.

«Μια νέα υπηρεσία ενημέρωσης», σημείωσε, «αφορά στην αποστολή sms σε πελάτες που για οποιοδήποτε λόγο δεν εξόφλησαν το λογαριασμό τους. Με τον τρόπο αυτό τους παρέχεται ακόμη μια υπενθύμιση και τους δίνεται η δυνατότητα να αποφύγουν πρόσθετα έξοδα που επιφέρει η αποκοπή και επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο υποστατικό τους. Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν ασύρματα δίκτυα WiFi στα περισσότερα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών ώστε οι επισκέπτες τους να έχουν δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Στο μεταξύ, ο κ. Μαραγκού παρουσίασε για πρώτη φορά τη νέα υπηρεσία e-bill της ΑΗΚ, εξηγώντας πως με ένα απλό και γρήγορο τρόπο, μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΗΚ οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό τους ηλεκτρονικά.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «για όσους πελάτες επιλέξουν τη χρήση της νέας υπηρεσίας, η ΑΗΚ θα προσφέρει τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις ταχυδρομικές αποστολές λογαριασμών, για στήριξη του ανθρωπιστικού έργου έξι παγκύπριων συνδέσμων, για περίοδο δυο ετών».

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη πενταετία, είπε πως είναι προγραμματισμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας έτσι η ΑΗΚ υπέρ του καταναλωτή τα πλεονάσματα που έχει αυτή τη στιγμή.

Επιπρόσθετα, είπε πως «προγραμματίζονται και νέα έργα όπως εγκατάσταση 3.000 Έξυπνων Μετρητών, Τηλεπικοινωνιακή Υποδομής στο πλαίσιο εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος Advanced Metering Infrastructure (AMI) και Εισαγωγή Νέας Τεχνολογίας Παροχών με Ζυγούς Χαμηλής Τάσης για ηλεκτροδότηση πολυώροφων κτηρίων».

Σε σχέση με την κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β Πάρκου στη Κύπρο, ισχύος 20MW στην περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό που προγραμματίζεται, είπε πως «είναι έργο εθνικών διαστάσεων και ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών».

«Αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου και η έκδοση της άδειας οικοδομής. Η αδειοδότηση του έργου γίνεται σε στενή συνεργασία με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων. Το κόστος του έργου αυτού αναμένεται να ανέλθει στα €20εκ. - €22εκ», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2016, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) προχωρά με τη διενέργεια δύο διαγωνισμών, σημειώνοντας πως «ο ένας έχει να κάνει με την προμήθεια LNG, ενώ ο δεύτερος με τις απαραίτητες υποδομές».

«Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ δύναται να συμμετέχει με ποσοστό μέχρι 30%, σε οποιαδήποτε κοινοπραξία επιτύχει στον διαγωνισμό που αφορά στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Επίσης, δόθηκε εντολή στη ΔΕΦΑ, παράλληλα με τα πιο πάνω, να προχωρήσει στην ετοιμασία μελέτης (FEED) για το εσωτερικό δίκτυο αγωγών», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η προκήρυξη των πιο πάνω διαγωνισμών αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, με στόχο την έλευση του φυσικού αερίου το 2020», για να προσθέσει πως «η ΔΕΦΑ έχει ήδη προβεί σε πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων και βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής Νομικών, Οικονομικών και Εμπορικών Συμβούλων, οι οποίοι θα τη βοηθήσουν να ετοιμάσει τα έγγραφα για τον διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια LNG, αλλά και να διενεργήσει τις διαπραγματεύσεις με τους επιτυχόντες προσφοροδότες».

«Ασφαλώς, πέραν από τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, προωθείται ταυτόχρονα και η νομική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για δημιουργία ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.

Προς τον σκοπό αυτόν τροποποιήθηκαν οι Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού και στη βάση του πλαισίου που συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Συντεχνιών την περασμένη Τρίτη, θα προωθηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και υπό τις δύο ιδιότητές του, ως Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς και ως Λειτουργού της Αγοράς», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι απώτερος στόχος της Κυβέρνησης, εν μέσω της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας, είναι η δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, διασφαλίζοντας ότι η ΑΗΚ, ο μεγαλύτερος ημικρατικός οργανισμός του τόπου, θα διατηρήσει τόσο την ευρωστία και την ανταγωνιστικότητά της, όσο και τη δυνατότητά της να παράγει κοινωνικό έργο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα