Αλλάζει η μορφή των διοργανώσεων... με ευνοημένο τον ΑΠΟΕΛ!

Η μορφή των διοργανώσεων της UEFA αλλάζει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο αφού υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις τόσο σε Τσάμπιονς Λίγκ όσο και Γιουρόπα Λιγκ.

Παρόλο που αρχικά είχε ειπωθεί και γραφτεί πως φέτος είναι η τελευταία φορά που ομάδα μας έχει πιθανότητες να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον όσον αφορά τον ΑΠΟΕΛ.

Εάν οι γαλαζοκίτρινοι κατακτήσουν το πρωτάθλημα θα έχουν και πάλι ίσες

πιθανότητες όμως τα πράγματα δυσκολεύουν για τις υπόλοιπες ομάδες μας Ομόνοια, Απόλλων, Ανόρθωση, ΑΕΚ και ΑΕΛ λόγω της συνολικής βαθμολογίας τους.

Οι αλλαγές στις διοργανώσεις

Κάνοντας μια αναφορά για τη νέα μορφή που θα πάρουν οι διοργανώσεις της UEFA οι θέσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ όσον αφορά τους πρωταθλητές μειώνεται κατά μία θέση δηλαδή θα υπάρχουν μόλις 4 εισιτήρια αντί 5 για τις ομάδες που ξεκινούν από τα προκριματικά ενώ όσον αφορά τους ΜΗ πρωταθλητές οι θέσεις από 5 την δεδομένη στιγμή γίνονται 2.

Όσον αφορά το Γιουρόπα Λιγκ αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε ομάδες μας στους ομίλους αφού με βάση τη νέα μορφή που θα δώσει η ΟΥΕΦΑ θα υπάρχουν περισσότερα εισιτήρια δίνοντας την δυνατότητα και σε άλλες χώρες να μπορούν να εξασφαλίσουν θέση στους ομίλους.

Ο νέος τρόπος βαθμολόγησης

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή που υπάρχει είναι η νέα μορφή βαθμολόγησης που θα υπάρχει με την ΟΥΕΦΑ να αφαιρεί την συνολική βαθμολογία των χωρών όπως γινόταν μέχρι τώρα εάν αυτή ήταν μεγαλύτερη από την βαθμολογία των ομάδων.

Επίσης η 5ετία που υπήρχε μέχρι φέτος γίνεται 10ετία και συγκεκριμένα θα προστίθενται οι βαθμοί που έχουν μαζέψει οι ομάδες τα τελευταία 10 χρόνια στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ο ΑΠΟΕΛ και η 56η θέση

Τα όσα έχει πετύχει ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ευνοούν τους γαλαζοκίτρινους αφού εκεί που έχαναν την επόμενη χρονιά τους πολλούς βαθμούς που μάζεψαν την περίοδο 2011-12 που έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τους έχει και πάλι διαθέσιμους.

Οι πρωταθλητές μας με βάση την κατάταξη της ΟΥΕΦΑ στην 10ετία τους βρίσκει στην 56η θέση έχοντας 53.000 βαθμούς ενώ η θέση αυτή αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά από την στιγμή που έχει ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ενώ υπάρχει ακόμα και η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ΑΠΟΕΛ αναμένεται να βρίσκεται τουλάχιστον μέχρι τον 3ο Προκρικατικό στους δυνατούς ενώ στα πλέι-οφ θα είναι στους αδύνατους εκτός και αν προκύπτουν αποκλεισμοί.

Στο Γιουρόπα Λιγκ και με βάση την βαθμολογία του θα είναι μέχρι τα πλέι-οφ της διοργάνωσης στους δυνατούς.

Η Ανόρθωση στην 204η θέση

Παρόλο που η Ανόρθωση έχει πολλά χρόνια να αγωνιστεί στην Ευρώπη έχει την 2η μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών από τις υπόλοιπες ομάδες μας. Είναι στην 204η θέση έχοντας 12.500 βαθμούς αφού τις επιστρέφονται και οι 8.000 βαθμοί που πήρε την σεζόν 2008-09 όταν αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι βαθμοί όμως θα αφαιρεθούν την μεθεπόμενη αγωνιστική χρονιά και ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξόδου της Κυρίας στην Ευρώπη την φετινή χρονιά ώστε να καλύψει μέρος αυτών των βαθμών.

Απόλλων 257η, Ομόνοια 259η, ΑΕΚ 260η και ΑΕΛ 261η

Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για Ομόνοια, Απόλλων, ΑΕΚ και ΑΕΛ από την επόμενη περίοδο αφού δύσκολα θα βρίσκονται σε γκρουπ δυνατών σε 3ο και πλέι-οφ Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ με βάση την συνολική τους βαθμολογία.

Ο Απόλλωνας με τους 9.500 βαθμούς είναι στην 257η θέση και αν προκριθεί στους ομίλους θα ανέλθει ακόμα περισσότερο, ακολουθεί η Ομόνοια που είναι στην 259η θέση με 8.500 βαθμούς, η ΑΕΚ είναι μια θέση πιο κάτω 260η με 8.000 βαθμούς και η ΑΕΛ είναι στην 261η με 5.500 βαθμούς.

Σημαντική παράμετρος

Τέλος αξίζει να τονίσουμε μια σημαντική παράμετρο που έχει να κάνει με την θέση της Κύπρου στην ΟΥΕΦΑ. Την δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στην 20η θέση με προοπτική να ανέλθει ακόμα περισσότερο. Αυτό βοηθά στις θέσεις που εξασφαλίζουν οι χώρες στα Ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης περιόδου αλλά και από πιο Προκριματικό θα αρχίσουν. Μέχρι στιγμής η χώρας μας έχει μαζέψει 18,925 βαθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα