Ακυρώθηκε πρόστιμο €20 εκ. κατά της Τράπεζας Κύπρου και της JCC

Στην ακύρωση διοικητικού προστίμου ύψους €18.053.443 κατά της Τράπεζας Κύπρου και αντιστοίχως €1.720.806 κατά της JCC -η οποία είναι θυγατρική της πρώτης- προχώρησε το Διοικητικό Δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι μέλος της επιτροπής που έλαβε την απόφαση, δεν λειτούργησε αντικειμενικά, λόγω προσωπικών διαφορών με την τράπεζα.

Η υπόθεση για την οποία

οι δύο εταιρίες καταδικάστηκαν κατ’ αρχήν σε πρόστιμο, αφορούσε σε καταγγελία της εταιρίας FBME Card Services Limited εναντίον αριθμού εταιριών, των ανωτέρω περιλαμβανομένων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για την υπ’ αριθ. υπόθεση 804/2017, το μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χάρης Παστελλής, λόγω προσωπικής αντιπαράθεσης με την τράπεζα, με αφορμή τη μη εξυπηρέτηση του οικιστικού δανείου που είχε λάβει και η οποία κατέληξε σε «οξεία έχθρα», φαίνεται ότι είχε κάθε λόγο να μην λειτουργήσει αντικειμενικά.

Αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους της τράπεζας, αποτελεί επαρκή και αυτοτελή λόγο για ακύρωση της επιβολής του προστίμου, ενώ η εξέταση της αμεροληψίας δεν γίνεται θεωρητικά, αλλά αντικειμενικά επί τη βάση των δεδομένων.

Σημειώνεται ότι οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Συγκεκριμένα, το μέλος της Επιτροπής είχε υποβάλει αίτηση για αναδιάρθρωση του δανείου, επικαλούμενο αυθαίρετες αυξήσεις στο περιθώριο κέρδους επί του επιτοκίου της τράπεζας, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εργασίας του, ήτοι της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Επιπλέον, σε άλλη αλληλογραφία, το μέλος ζητούσε το δάνειό του να παραμείνει σε ελβετικό φράγκο, ενώ και για τα δύο του αιτήματα τόνισε ότι επιφυλασσόταν έναντι των νόμιμων δικαιωμάτων του.

Από τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στην τράπεζα και το μέλος της Επιτροπής, όπως παρουσιάζεται στο έγγραφο της απόφασης, ο δανειολήπτης επισημαίνει την επαγγελματική του ιδιότητα και αιτείται την παροχή εκ μέρους της τράπεζας αιτιολογημένων στοιχείων για την αναδιάρθρωση του δανείου του.

Εν τέλει, η Τράπεζα κατέθεσε αγωγή αιτούμενη το υπόλοιπο του δανείου, ύψους €487.000, αφού προηγουμένως είχε απευθύνει προειδοποιήσεις ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον ίδιο και στους εγγυητές του δανείου στο μέλλον.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η θεμελιακή αρχή του Διοικητικού Δικαίου είναι ότι δεν μετέχουν στη σύνθεση και στη λειτουργία διοικητικού οργάνου, πρόσωπα των οποίων ως εκ της σχέσης τους με πρόσωπα ή πράγματα, η συμμετοχή δημιουργεί αμφιβολία ως προς το αμερόληπτο της κρίσης τους.

Ως εκ τούτου, λόγω των τεταμένων σχέσεων που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο μέλος της Επιτροπής και στην Τράπεζα, δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες οι οποίες κλόνισαν το τεκμήριο της αμεροληψίας, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να ακυρώσει την επιβολή προστίμου.

Διαβάστε αυτούσια την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα