Ακτινογραφία εκλογών και πως ψήφισαν οι Κύπριοι

Ακτινογραφία της ψήφου των Κυπρίων κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές επιχειρεί η έρευνα της IMR, που πραγματοποιήθηκε τον τρέχοντα μήνα, με δείγμα 800 ατόμων, για λογαριασμό του γραφείου μελετών "Ονήσιλος"

Στο ερώτημα πόσοι παρακολουθήσαν την προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας μόνο το 52% δήλωσε ότι παρακολούθησε τα τεκταίνομενα αρκετά. 39% απάντησε λίγο και 9% καθόλου.Αναλύοντας το 52%, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο ανάμεσα σε όλες τις ηλικιακές

ομάδες και όχι μόνο στους νέους.

Η τηλεόραση αποτέλεσε το κατεξοχήν μέσον ενημέρωσης των ψηφοφόρων με ποσοστό 70%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το διαδίκτυο με ποσοστό 40%, ενώ ακολουθούν φίλοι και συγγενείς με 31%, ραδιόφωνο 30%, εφημερίδες 29% και κάποιο κόμμα 22%.

Το ποσοστό ενημέρωσης, σε τακτική βάση, μέσω διαδικτύου, ήταν ιδιαίτερα ψηλό , με τους νέους να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα της ερευνάς καταδεικνύουν ότι οι μηχανισμοί των κομμάτων εξακολουθούν να έχουν ακόμα επίδραση στους ψηφοφόρους, αφού ποσοστό 22% παραδέχεται ότι έπαιρνε τακτική πληροφόρηση από κάποιο κόμμα και 20%, λιγότερη.

Μάλιστα το ποσοστό ανάμεσα στους νέους αγγίζει το 29%, και αυτό οφείλεται κυρίως στην επαφή τους με φοιτητικές παρατάξεις. Αυξημένα είναι κυρίως τα ποσοστά στους ψηφοφόρους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Τώρα όσο αφορά στα περιβόητα ντιμπεϊτ, ποσοστό 69% παραδέχεται ότι παρακολούθησε και τα δυο, 17% το ένα και 15% κανένα.

Ωστόσο μόνο 18% δηλώνει ότι η απόφαση του επηρεάστηκε από αυτά, με ποσοστό 25% να δηλώνει λίγο και 57% καθόλου.

Όσον αφορά το νικητή του ντιμπεϊτ πριν το δεύτερο γύρο, τις εντυπώσεις κέρδισε ο Νίκος Αναστασιάδης, με ποσοστό 39% έναντι 21% του Σταύρου Μαλά.Ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων ανάμεσα στους νέους, υστέρησε όμως σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τέλος όσον αφορά το κριτήριο της επιλογής υποψηφίου για τον πρώτο γύρο, το 89% δηλώνει ότι η ψήφος του είχε στόχο την εκλογή του υποψηφίου που προτιμούσε, 3% για να μην εκλεγεί άλλος υποψήφιος, 4% και τα δυο, ενώ 4% δεν έχει ψηφίσει.

Η ίδια περίπου εικόνα κυριαρχεί και στο δεύτερο γύρο. 77% δηλώνει ότι η ψήφος του είχε στόχο την εκλογή του υποψηφίου που προτιμούσε, 13% για να μην εκλεγεί άλλος υποψήφιος, 3% και τα δυο, ενώ 8% δεν έχει ψηφίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα