Ακιντζί: «Κυπριακό φυσικό αέριο» στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, με τον πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στο 23ο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ευημερία που θα προκύψει θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη της περιοχής να επαναθέσουν τις σχέσεις τους στη βάση της συνεργασίας και της

ειρήνης.

“Όπως είναι γνωστό τους τελευταίους 16 μήνες διεξάγουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. Στην περίπτωση που και η ε/κ πλευρά επιδείξει μια λογική και ρεαλιστική αντίληψη τότε σύντομα είναι δυνατή η επίτευξη μιας διζωνικής ομοσπονδίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος θα μπορεί να συμβάλει σοβαρά στα θέματα της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής πρόσβασης”, είπε.

Το φυσικό αέριο, “το οποίο θα βγει από τις πηγές υδρογονανθράκων, οι οποίες έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή μας, θα μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη με τον πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο με ενεργειακό διάδρομο που θα οικοδομηθεί στην Κύπρο μέσω της Τουρκίας. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τους Ε/κ και τους Τ/κ. Η ευημερία και τα οφέλη που θα προκύψουν θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη όπως την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή να επαναθέσουν ξανά τις σχέσεις του στα θεμέλια της συνεργασίας και της ειρήνης”, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Οπως ανέφερε, εξάλλου, “στο πλαίσιο αυτό μιλάμε για μια μεγάλη ευκαιρία και οικονομική δυναμική όχι μόνο για την Κύπρο και για την Τουρκία, αλλά για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Πέραν από το φυσικό αέριο είναι στην επικαιρότητα και ένα σημαντικό πρόγραμμα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη με υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια. Αυτό το καλώδιο αντί να τοποθετηθεί μεταξύ Ισραήλ-νοτίου Κύπρου - Κρήτης και Ελλάδας όπως σχεδιάζεται, αν γίνει μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Τουρκίας τότε θα είναι πιο γρήγορο, πιο φτηνό και η απόσταση μικρότερη”.

Τέλος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “μια λύση στην Κύπρο θα ανοίξει ορίζοντες σε αυτούς τους τομείς. Το σλόγκαν του συνεδρίου “Διαμοιρασμός για την ειρήνη” μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και της Κύπρου και όπως έχει τονιστεί μπορούν να ανοίξουν νέοι ορίζοντες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα