Ακιντζί: Δεν απορρίπτω τίποτα, αλλά το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο

Δεν απορρίπτει τίποτα, αλλά το πλαίσιο (λύσης) είναι συγκεκριμένο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό και άδικο να λέγεται γι’ αυτόν ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα και ο ίδιος τα απορρίπτει.



«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δηλαδή, δεν έχει σχέση με το να απορρίπτω εγώ κάτι αλλά με τις πραγματικότητες στο κόσμο», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης μετά από 5 ώρες κλειστής συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής», την οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό, λέγοντας ότι διεξήχθη

ένας ωφέλιμος και υγιής διάλογος. Ενημέρωσε, όπως είπε, τους «βουλευτές» και για τις συναντήσεις του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, και μετέφερε τις απόψεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου. Άκουσε, συνέχισε, τις απόψεις και των έξι αρχηγών των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων αλλά και τις επικρίσεις «βουλευτών», δίδοντας διευκρινιστικές απαντήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι αφού ξεκαθαρίσει η προσπάθεια της κ. Λουτ να διερευνήσει κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να έρθουν στο ίδιο σημείο – κατά την έκφρασή του – και όταν έρθει η ώρα, θα ενημερώσει και πάλι την «βουλή». Δεν είναι, συνέχισε, ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξουν οι συναντήσεις της κ. Λουτ.

Κληθείς να σχολιάσει διάφορες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν είναι κλειστός σε νέες ιδέες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι απλή. «Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Εάν στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, υπάρχουν προτάσεις για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή άλλες προτάσεις, τότε είναι ανοικτός να τις ακούσει. Πρόσθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιθυμούν να επέλθει η ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το ότι είναι η Κύπρος κοντά γεωγραφικά με την Τουρκία είναι προς όφελος και των Τ/κ και των Ε/κ, συνέχισε λέγοντας ότι η ειρήνη και η λύση θα ωφελήσει όλους, ενώ η ένταση θα είναι επιζήμια και θα πρέπει να αποσοβηθεί.

Και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο έχουν πνιγεί στο αίμα, πρέπει πλέον να αναζητηθεί η ειρήνη και η ευημερία, κατέληξε, «εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό».

Υπάρχει συναίνεση σε πολλά σημεία στη «βουλή», σύμφωνα με τον «πρόεδρό» της

Από την πλευρά του, ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, ανέφερε ότι συζήτησαν εποικοδομητικά για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο Κυπριακό, προέβησαν σε προτάσεις σε σχέση με έναν οδικό χάρτη και μετέφεραν τις απόψεις τους με τον Τ/κ ηγέτη. Είτε στους «βουλευτές» είτε στον κόσμο, συνέχισε, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σε σχέση με το Κυπριακό και αυτά συζήτησαν με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος με ξεκάθαρο τρόπο τους μετέφερε την θέση του και το τι μπορεί να συμβεί στο κοντινό μέλλον.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε ομοφωνία ή διαφορετικές απόψεις, ο κ. Ουλουτσάι απάντησε ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία υπάρχει συναίνεση (consensus) όπως το ότι η πολιτική ισότητα για τους Τ/κ είναι εκ των ων ουκ άνευ, μια διαδικασία διαπραγματεύσεων θα πρέπει σίγουρα να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, να έχει χρονοδιάγραμμα. «Διαδικασία ανοικτού τέλους δεν αποδεχόμαστε, κανένα πολιτικό κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν το δέχεται.

Αυτό έχει περιέλθει τελευταία και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως και στην τελευταία έκθεση (του ΓΓ του ΟΗΕ)». Υπάρχει η άποψη, πρόσθεσε, ότι οι Τ/κ έχουν περάσει για χρόνια πολλές δυσκολίες, ωστόσο έχουν κερδίσει κάποια πράγματα και η πεποίθηση είναι ότι μπορούν από δω και πέρα να πετύχουν περισσότερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα