Άκερμαν: Οι μέτοχοι να αποφασίσουν για το LSE

Έκκληση στους μετόχους της Τράπεζας να εγκρίνουν τα δύο ψηφίσματα που θα τεθούν σήμερα ενώπιον της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελευταίο σημαντικό βήμα για την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Τζόζεφ Άκερμαν.

Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν ένα συνηθισμένο ψήφισμα και ένα ειδικό ψήφισμα στη σημερινή συνέλευση, με πλειοψηφία 50% και 75% του συνόλου των ψήφων, αντίστοιχα, που θα αλλάζουν την ιδιοκτησιακή δομή της Τράπεζας, μέσα από την ανταλλαγή των υφιστάμενων μετοχών με νέες μετοχές στην προτεινόμενη ιθύνουσα εταιρεία, την Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, σκοπός της αλλαγής στην ιδιοκτησιακή δομή είναι το Συγκρότημα της Τράπεζα Κύπρου να θεωρηθεί επιλέξιμο για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK, το οποίο πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των μετόχων, τόσο των κατοίκων όσο και των μη κατοίκων Κύπρου, της ίδιας της Τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα και την αναγνωρισιμότητα των μετοχών της Τράπεζας και να θέσει την Τράπεζα ενώπιον μιας ευρύτερης βάσης θεσμικών και άλλων ενημερωμένων επενδυτών», σημείωσε ο Τζόζεφ Άκερμαν, τονίζοντας ότι «η διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα ελκύει την προσοχή των επενδυτών και προς την κυπριακή οικονομία και τις καλές της επιδόσεις, καθώς και στις ευκαιρίες που προσφέρει το κυπριακό χρηματιστήριο».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα οφέλη θα ενισχυθούν περαιτέρω από μια πιθανή ‘premium’ εγγραφή, η οποία θα καθιστούσε δυνατή τη συμπερίληψη της Τράπεζας στη σειρά δεικτών FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα συνεπάγεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από θεσμικούς και άλλους κύριους επενδυτές, για παθητικές τοποθετήσεις προϊόντων συνδεδεμένων με χρηματιστηριακούς δείκτες, είπε, ωστόσο, σημείωσε ότι σε αυτό το στάδιο, ούτε η αίτηση για ‘premium’ εγγραφή ούτε και μια συνεπακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θεωρηθεί ότι σίγουρα θα γίνουν.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η πιθανή παρακολούθηση των οικονομικών επιδόσεων της Τράπεζας από περισσότερους αναλυτές και επενδυτές θα κρατεί το Διοικητικό Συμβούλιο και την ανώτερη διεύθυνση του Συγκροτήματος κάτω υπό τη συνεχή πίεση να επιδώσουν καλά αποτελέσματα για την Τράπεζα, και των απαιτήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση και περαιτέρω αύξηση της αξίας για τους μετόχους.

Ο κ. Άκερμαν σημείωσε ακόμα ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ενισχύσει επίσης την προστασία των μετόχων, αφού η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και κανόνες ηθικής συμπεριφοράς στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, όπως κωδικοποιούνται στον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τράπεζα έχει ήδη επιτύχει πλήρη συμμόρφωση με όλες αυτές τις απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη δικαιοδοσία των νόμων περί εξαγορών, η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company, σκοπεύει, είπε ο κ. Άκερμαν, να κοινοποιήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου θα είναι η κύρια ρυθμιστική αρχή περί εξαγορών.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα Κύπρου Ιθύνουσα Εταιρεία θα υπόκειται στις διατάξεις τόσο του νόμου περί Προσφορών Εξαγοράς της Κύπρου όσο και των Κανόνων Εξαγοράς της Ιρλανδίας.

Και οι δύο αυτοί Νόμοι, εξήγησε, θα έχουν ισχύ για προσφορές που τυχόν να γίνονται σε μετόχους της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company, για απόκτηση των μετοχών τους.

Ανέφερε ακόμα ότι ως τραπεζικό συγκρότημα που υπόκειται σε ρυθμιστικό πλαίσιο, κάθε ένας που προτίθεται να αποκτήσει 10% ή περισσότερο από το κεφάλαιο της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company, θα πρέπει να πάρει την προγενέστερη έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η απαίτηση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από το Καταστατικό της Bank of Cyprus Holdings, το οποίο προνοεί την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου για όποιον δεν συμμορφώνεται με αυτή την κανονιστική απαίτηση. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος και οι ρυθμιστικές αρχές της Τράπεζας θα διατηρήσουν τις νομικές διασφαλίσεις για οποιαδήποτε πιθανή σημαντική αλλαγή ιδιοκτησίας της Τράπεζας Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Τράπεζας.

Ως πρόσθετη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μετόχων, σημείωσε, τα άρθρα του Καταστατικού της Bank of Cyprus Holdings έχουν αλλάξει ώστε να συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση της πώλησης της Τράπεζας από την Bank of Cyprus Holdings, χωρίς την πρωταρχική λήψη της έγκρισης των μετόχων σε Γενική Συνέλευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα