Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι υπέβαλε επισήμως υποψηφιότητα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπέβαλε σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, μία ημέρα αφού συνελήφθη ο κυριότερος αντίπαλός του.

Ο Σίσι, που κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του 2014, ένα χρόνο αφού ηγήθηκε

του πραξικοπήματος του στρατού με το οποίο ανατράπηκε ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, είναι ο πρώτος υποψήφιος που υποβάλλει επισήμως τα χαρτιά του για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους από τις 20 ως τις 29 Ιανουαρίου, προτού ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η δημοτικότητα του Σίσι έχει δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, των προβλημάτων ασφαλείας και των διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων, καταγγέλλουν οι επικριτές του. Ωστόσο, αναμένεται να κερδίσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά τις εκλογές.

Η εκλογική επιτροπή έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει δίκαιες και διαφανείς εκλογές.

Παρ' όλα αυτά, οι αντίπαλοι του Σίσι καταγγέλλουν τις προσπάθειες να σταματήσει η προεκλογική τους εκστρατεία προτού καν ξεκινήσει, με επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης εναντίον υποψηφίων, εκφοβισμό των υποστηρικτών τους και μια διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων που ευνοεί τον Σίσι.

Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, αντιστράτηγος Σάμι Άναν, ο τελευταίος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Σίσι, συνελήφθη χθες Τρίτη και η προεκλογική του εκστρατεία ανεστάλη, αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τους κανονισμούς ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του χωρίς να ζητήσει πρώτα άδεια.

Ο Χάλεντ Άλι, ένας δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένει ένας από τους υποψήφιους που εξακολουθεί να διεκδικεί την προεδρία. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του ίσως ακυρωθεί, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση μιας υπόθεσης εναντίον του. Κατηγορείται ότι έκανε μια απρεπή χειρονομία.

Η προεκλογική ομάδα του Άλι πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα «την τελική της θέση» για τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα