Άγριο ξύλο τούρκων αστυνομικών σε φοιτητές - Ποιος ο λόγος (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη επιτέθηκε χθες 4 Ιανουαρίου με βαύνασο τρόπο  χτυπώντας και ρίχνωντας δακρυγόνα σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi επειδή διαμαρτυρήθηκαν  και καταδίκασαν τον διορισμό  του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, με εντολή Ενρτογάν.

#BogaziciUniversity students clash with #Istanbul police as they protest against #Erdogan-picked uni rector pic.twitter.com/C13Oh9qbjr

— Ruptly (@Ruptly) January 5, 2021

«Ο διορισμός του πρύτανη είναι απόλυτη κατάλυση της βούλησης του πανεπιστημίου

και είναι πολιτικός διορισμό", δήλωσαν οι μαθητές. Η αστυνομία έβαλε  αλυσίδες στις πύλες του πανεπιστημίου για να αποτρέψει την είσοδο φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη.

Symbolism at its best: Turkish police handcuff Boğaziçi University gates during protest against Erdoğan’s rector appointment#Turkey #MelihBuluhttps://t.co/E0J8JGULan pic.twitter.com/y1OqFRhgub

— Duvar English (@DuvarEnglish) January 4, 2021

Εκτός από τα δακρυγόνα, οι τούρκοι αστυνομικοί έριξαν και πλαστικές σφαίρες εναντίων των διαδηλωτών.

Υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις προηγούμενες γενικές εκλογές, ο Μπουλού αντικατέστησε τον τελευταίο πρύτανη Μποζάζιτσι την 1η Ιανουαρίου με εντολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα πανεπιστήμια είναι δικά μας, θα παραμείνουν δικά μας», «τα πανεπιστήμια θα ελευθερωθούν μαζί μας», «δεν θέλουμε έναν πρύτανη εγκάθετο », «ο Μελίχ Μπουλού δεν είναι ο πρύτανης μας» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που φώναξε το πλήθος των φοιτητών.

Ο διορισμός του πρύτανη απέδειξε την απόρριψη δημοκρατικών πρακτικών, ανέφεραν οι μαθητές σε δήλωση Τύπου και κάλεσαν τον Μπολού να παραιτηθεί αμέσως.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνάντηση του AKP υπό την προεδρία του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ, αρνήθηκε ότι ο διορισμός του πρύτανη Μπουλού  ήταν πλήγμα κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και είπε: «Δεν υπάρχει ντροπή να έχει πολιτική ταυτότητα στις δημοκρατίες».

Ο Τσελίκ κατηγόρησε τους ανθρώπους που επικρίνουν τον διορισμό του Μπουλού ότι εμπλέκονται στον "πολιτικό φανατισμό". "Εκείνοι που δίνουν έμφαση στην πολιτική ταυτότητα του πρύτανη προσπαθούν στην πραγματικότητα να καλύψουν τον δικό τους πολιτικό φανατισμό. Προσπαθούν να μετατρέψουν τους πολύτιμους φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi στο στοιχείο της πολιτικής τους", είπε.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με τον αμφιλεγόμενο διορισμό του πρύτανη Μπουλού, λέγοντας ότι «υποστηρίζει τον νόμιμο αγώνα των φοιτητών και των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Boğaziçi».

«Όταν εξαλείφουμε την κομματοκρατία  από παντού, θα είμαστε μια πολύ ισχυρή χώρα. Τα πιο όμορφα μυαλά της χώρας δεν θα πηγαίνουν στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, οι νέοι από κάθε άποψη θα συνεργαστούν για το μέλλον μας», έγραψε στο Twitter.

Partizanlığı her yerden söküp attığımızda çok güçlü bir ülke olacağız. Ülkenin en güzel beyinleri yurtdışına gitmeyecek. Her görüşten gençler geleceğimiz için birlikte çalışacaklar o zaman. #BoğaziçiÜniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin haklı mücadelesinin yanındayım.

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 4, 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα