Αγωγοί και LNG από Ανατολική Μεσόγειο οι ενεργειακές λύσεις της ΕΕ

Η Ευρώπη έχει ιστορικό αποτυχιών στο θέμα χάραξης ενεργειακής πολιτικής που δείχνει ελάχιστα σημάδια διόρθωσης, σύμφωνα με την Ισραηλινή ειδικό σε θέματα ενέργειας Τζίνα Κοέν. Η υπερβολική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει πονέσει την Ευρώπη, είπε αυτή την εβδομάδα η Κοέν. Η ήπειρος «απέτυχε να κάνει σχιστολιθικό αέριο, επιστρέφει στα πυρηνικά, απέτυχε να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για κανονικό φυσικό αέριο και αποτυγχάνει να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με νέους προμηθευτές», επεσήμανε.

Η έμφαση στη σύναψη βραχυπρόθεσμων συμφωνιών μόνο για νέες προμήθειες, αντί να επιτραπεί μια πιο μακροπρόθεσμη θέση για το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα, συνέχισε να υπονομεύει την ήπειρο.

«Κατά την άποψή μου είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να συνεχίσει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Η ΕΕ δεν μπορεί βρει βραχυπρόθεσμες λύσεις για τα ενεργειακά της προβλήματα, πέρα ​​από τη μείωση της χρήσης. «Θα υπάρξουν υψηλότερες τιμές και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Και ο επόμενος χειμώνας θα είναι χειρότερος», είπε.

Μεσοπρόθεσμα, η επανεξέταση των επιλογών εγχώριου εφοδιασμού και η επίτευξη μακροπρόθεσμων συμφωνιών για εισαγωγές προσφέρει την πιο απλή λύση.

«Η πιο αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου είναι μέσω αγωγών», είπε ο Κοέν. «Ένας αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να εκτραπεί κάπου αλλού».

Μια τέτοια πηγή πρόσθετου φυσικού αερίου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, είπε, με το Ισραήλ να φιλοξενεί μια σειρά από ανακαλύψεις.

Διαβάστε επίσης: Νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ισραήλ - Σενάριο για Κύπρο

Η Κοέν ανέφερε τον όγκο του διαθέσιμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπου 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 400 bcm ενδέχεται να βρίσκονται στο Ισραήλ.

Ωστόσο, για να εκμεταλλευτεί κανείς αυτούς τους πόρους θα χρειαστεί επένδυση από την αρχή. «Δεν υπάρχει υποδομή για να φτάσει αυτό το επιπλέον αέριο στην Ευρώπη. Δεν έχει αναπτυχθεί – και δεν θα γίνει μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο».

Επιλογές στο τραπέζι

Η Κοέν παρουσίασε δύο σχέδια αγωγών και δύο σχέδια LNG.

«Το πιο εύκολο και γρήγορο είναι να κατασκευαστεί ένας αγωγός από το Ισραήλ και την Κύπρο στις εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου», είπε. Μια δεύτερη επιλογή LNG θα ήταν η εγκατάσταση ενός πλωτού πλοίου LNG στα ανοικτά του Ισραήλ.

Εναλλακτικά, ένας αγωγός θα μπορούσε να ξεκινά από Ανατολική Μεσόγειο προς Τουρκία και μετά στην Ευρώπη. Ή, ακόμη πιο φιλόδοξα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό απευθείας από το Ισραήλ κάτω από τη θάλασσα στην Ευρώπη.

Για να λειτουργήσει οποιοδήποτε από αυτά τα σχέδια, οι ισραηλινές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν, οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν και οι παραχωρητές θα πρέπει να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού θα ήταν πέρα ​​από τους πόρους μιας εταιρείας, επομένως αυτό θα απαιτούσε μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη, είπε η Κοέν.

Ένας αγωγός μπορεί να μεταφέρει 10 bcm ετησίως, ίσως αυξάνοντας έως και 20 bcm. Μια επιλογή FLNG μπορεί να εξάγει 5 bcm. Αυτοί οι όγκοι δεν επαρκούν από μόνες τους για να ανατρέψουν το ρεύμα των ελλείψεων στη Ρωσία. Ωστόσο, οι εξαγωγές της Ανατολικής Μεοσγείου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέρος της λύσης.

«Για τους πωλητές το LNG είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι λιγότερο ρίσκο. Για τους αγοραστές, η καλύτερη επιλογή είναι ένας αγωγός. Θα λάβει [η Ευρώπη] ένα από τα δύο; Δεν γνωρίζω», κατέληξε.

Εκμετάλλευση Αφροδίτη

Όσον αφορά τις προσπάθειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κυπριακή ΑΟΖ, μια ισραηλινή διπλωματική πηγή είπε στο Al-Monitor ότι η αναδυόμενη συμφωνία μεταξύ Κυπρου-Ισράηλ θα περιλαμβάνει  την παραχώρηση εκ μέρους του Ισραήλ των δικαιωμάτων στο τμήμα του κοιτάσματος σε εταιρείες που κατέχουν το franchise στην κυπριακή πλευρά, αν και το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει καθοριστεί.

«Βάσει αυτής της συμφωνίας, το Ισραήλ θα συμφωνούσε με το αίτημα των εταιρειών της κυπριακής πλευράς να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα στο πεδίο. Οι εταιρείες από την ισραηλινή πλευρά είχαν ζητήσει την κοινή ανάπτυξη του πεδίου αλλά το αίτημα απορρίφθηκε», σημειώνεται.

Για να διευθετηθεί το ζήτημα της αποζημίωσης, οι δύο υπουργοί και οι ομάδες τους συμφώνησαν να ορίσουν έναν διεθνή εμπειρογνώμονα για να καθορίσει τις ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των κατόχων εμπορικής αξιοποίησης και από τις δύο πλευρές. Αυτός ο διαιτητής υποτίθεται ότι θα καθορίσει περαιτέρω εάν το κράτος του Ισραήλ θα λάβει (εφάπαξ) οικονομική αποζημίωση και θα παραιτηθεί πλήρως από τα δικαιώματά του στο πεδίο ή θα κερδίσει (τακτικά) δικαιώματα και φόρους από την παραγωγή μόλις ξεκινήσει.

Το κοίτασμα  Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ και το ισραηλινό τμήμα γνωστό ως Yishai, εκτιμάται ότι περιέχει 130 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. Ανακαλύφθηκε το 2010, το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και έχει άδεια στη Chevron, τη βρετανική Shell και τους Ισραηλινούς εταίρους. ¨Ένα μικρό ποσοστό βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ και ανήκει σε μια εταιρική σχέση τριών ισραηλινών εταιρειών: Israel Opportunity Company, Eden Energy και Nammax.

Keywords