Αγκάθι για την συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί οι ατζέντες

Επιστρέφει αύριο στην Κύπρο η η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αναμένεται να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση με σκοπό να "κλειδώσει" ημερομηνία άτυπης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.

Η κυβέρνηση επίσημα συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους. Υποστηρίζει ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για αυτό το διερευνητικό δείπνο, το ίδιο και τα Ηνωμένα Έθνη σε αντίθεση την Τ/κ πλευρά που δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει θετική στάση. Ωστόσο, μέγα ζήτημα αποτελεί

η ατζέντα μιας πιθανής συνάντησης η οποία δημόσια τουλάχιστον δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να είναι κοινή.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το θέμα που θα βρίσκεται στην ατζέντα είναι οι συνομιλίες του Κυπριακού και το πώς αυτές προχωρούν από του σημείου που έχουν διακοπεί.

Για την τουρκική πλευρά ωστόσο επιδίωξη παραμένει να φέρει στο τραπέζι το θέμα της ενέργειας και τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά ότι συζητείται οποιαδήποτε άλλη λύση από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν σκέψεις για άλλες λύσεις, ούτε υπάρχει άλλη επιλογή στις επιδιώξεις της Λευκωσίας.

Σε ότι αφορά τις κινήσεις του ΟΗΕ στο Κυπριακό και ειδικά για το ζήτημα του νέου απεσταλμένου, αυτός δεν θα είναι αντικαταστάτης του Εσπεν Μπάρθ Αιντα, αλλά θα έχει μοναδική αποστολή να βολιδοσκοπήσει τα εμπλεκόμενη μέρη για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο απεσταλμένος θα επισκεφθεί Κύπρο, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες και ακολούθως θα υποβάλει σχετική έκθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας.

Ο διορισμός ειδικού συμβούλου από τον Αντόνιο Γκουτέρες θα εξαρτηθεί και από την έκθεση που θα υποβάλει ο συγκεκριμένος απεσταλμένος.

Αν διαπιστώσει προοπτική, ενδεχομένως ένα πρώτο βήμα να είναι και ο διορισμός ειδικού συμβούλου.

Ο κύριος Γκουτέρες θα περιμένει να δεί και τις εξελίξεις με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ακολούθως θα αποφασίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα