Αυξημένος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας το 2019

Αυξημένος κατά 36 εκ. είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019.

Αυξημένος κατά 36 εκατομμύρια είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019, ο οποίος σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, είναι ο ψηλότερος προϋπολογισμός

των τελευταίων δέκα χρόνων.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2019, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το ποσοστό αύξησης των δαπανών να αγγίζει το 6,1%.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές προϋπολογισμένες δαπάνες για το 2019 ανέρχονται σε 621,9 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 585,9 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνονταν στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το έτος 2018.

Επιπλέον, τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το 2019 είναι 59,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 61,6 εκ. ευρώ του 2018, σημειώνοντας μείωση 1,8 εκατομμύριο ευρώ ή ποσοστό 3%.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι από το σύνολο της αύξησης δαπανών των 36 εκατομμυρίων ευρώ, τα 27 εκατομμύρια αφορούν στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου, περιλαμβανομένων και των υπερωριών στα κρατικά νοσηλευτήρια, για το έτος 2019.

Έντονες ήταν οι επικρίσεις των πλείστων μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αφού όπως ανέφεραν, δυστυχώς ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019 « είναι συντηρητικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις της Δημόσιας Υγείας και ειδικά των δημόσιων νοσηλευτηρίων», ενώ έκαναν λόγο για «πενιχρή αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας».

Στο μεταξύ, οι αναπτυξιακές δαπάνες για το έτος 2019 ανέρχονται στα 35,9 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 31,3 εκατομμύρια των εγκεκριμένων δαπανών του τρέχοντος έτους, ενώ οι τακτικές δαπάνες για το έτος 2019 ανέρχονται σε 586,1 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 554,7 εκ. για το 2018, που αντιστοιχεί σε αύξηση 31,4 εκ. ή ποσοστό 5,7%.

Μείωση 14 εκ. στο κονδύλι για την αγορά φαρμάκων

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το κονδύλι για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων το 2019 «μειώνεται κατά 14 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018», εξηγώντας ότι «στα πλαίσια εφαρμογής της πρώτης φάσης υλοποίησης του ΓεΣΥ αναμένεται να εξαιρεθούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη συνταγογραφούμενα εξωνοσοκομειακά φάρμακα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2018, τον οποίο εξετάζει η Επιτροπή Οικονομικών, περιλαμβάνεται κονδύλι 50 εκ. ευρώ, για θέματα παροχών υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ιωάννου είπε πως «το σημαντικό για τον Προϋπολογισμό του 2018 -και αυτή είναι η πρόθεσή μας και για το 2019- είναι το ποσοστό υλοποίησης», για να προσθέσει πως «οι προϋπολογισμοί στο παρελθόν μπορεί να ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά ήταν με πολύ χαμηλό ποσοστό υλοποίησης, ενώ φέτος λόγω και κάποιων αλλαγών που έχουν γίνει, υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό υλοποίησης».

Μισθολογικές αναβαθμίσεις των λειτουργών υγείας

Σημείωσε ότι «στον προϋπολογισμό υπάρχει η πρόνοια για τις μισθολογικές αναβαθμίσεις των λειτουργών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια και έχουν ήδη δοθεί οι μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών από 1η Ιανουαρίου του 2018 και προβλέπεται όπως έχει συμφωνηθεί στη Συμφωνία στο Προεδρικό, η μισθολογική αναβάθμιση και όχι μόνο των υπόλοιπων, των νοσηλευτών, των ψυχιάτρων και οποιωνδήποτε άλλων εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Υπάρχει αύξηση όσον αφορά στο κονδύλι των εξοπλισμών στα δημόσια νοσηλευτήρια, υπερδιπλασιασμός του κονδυλιού για τους εξοπλισμούς που υπάρχει στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης, να αναφέρω ότι έχουμε υποβάλει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα, ο οποίος συμπληρωματικός Προϋπολογισμός είναι άλλα 50 εκ. ευρώ, τα οποία κάποιος πρέπει να τα λάβει υπόψη στο συνολικό ποσό που ξοδεύει αυτή η Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Και το τονίζω αυτό, διότι δυστυχώς, έχουμε κατηγορηθεί ότι υπάρχουν περικοπές ή λιτότητα και αντίθετα τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που έχουμε υποβάλει, δεικνύει ακριβώς το αντίθετο», είπε.

Σε ερώτηση εάν αυτό που άλλαξε ως προς την υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι η δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων από αναπτυξιακές δαπάνες σε μη αναπτυξιακές, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως «φέτος, με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, μας δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουμε συγκεκριμένα κονδύλια εντός συγκεκριμένων πιστώσεων», προσθέτοντας ότι «για παράδειγμα, για αναπτυξιακές δαπάνες, μπορούμε να μεταφέρουμε από μια αναπτυξιακή δαπάνη σε άλλη και αυτό πράξαμε και φέτος».

«Είχαμε μεταφέρει», είπε, «κονδύλια από έργα τα οποία δεν θα υλοποιούνταν, όπως για παράδειγμα η ανέγερση του Γενικού Κρατικού Χημείου που δεν υλοποιήθηκε φέτος, μεταφέραμε τα κονδύλια για την αγορά εξοπλισμού και αναλωσίμων. Επίσης, έχουμε προβλέψει και επιπλέον κονδύλι για εξοπλισμούς και στον φετινό προϋπολογισμό».

Κληθείς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τους Κανονισμούς που αφορούν στους Προσωπικούς Ιατρούς, ο κ. Ιωάννου δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως «περιλαμβάνουν όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον τρόπο λειτουργίας των Προσωπικών Ιατρών».

«Αυτά περιλαμβάνονται και στους Κανονισμούς. Θα τα υποβάλω αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και εντός της εβδομάδας θα υποβληθούν και στη Βουλή και ελπίζω σε γρήγορη ψήφισή τους, να μπει στις άμεσες προτεραιότητες για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για να μπορέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να ανοίξει τους καταλόγους, ώστε να εγγραφούν οι Προσωπικοί Ιατροί πρέπει να ψηφιστούν οι Κανονισμοί και επομένως, μόλις ψηφιστούν οι Κανονισμοί, θα προχωρήσει και ο ΟΑΥ να καλέσει τους γιατρούς, που δύνανται να εξασκήσουν το επάγγελμα του Προσωπικού Ιατρού, να εγγραφούν στους καταλόγους του.

Εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει εντός των επόμενων 3-4 εβδομάδων, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Υπουργείο Υγείας έχει βάλει χρονοδιαγράμματα για την αυτονόμηση

Κληθείς να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι στον σχετικό νόμο δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ωστόσο, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει βάλει χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι «στον Νόμο έχει μπει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι την 1η Ιουνίου 2019 και την 1η Ιουνίου 2020 και θέλω να τονίσω ότι στόχος μας ως Υπουργείο Υγείας είναι η εφαρμογή των νόμων, όπως έχουν ψηφιστεί στα χρονοδιαγράμματα, που έχουν προβλεφθεί, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αναβολή».

Όσον αφορά στην αυτονόμηση, είπε πως «δεν έχουν στο πλαίσιο του Νόμου μπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», για να συμπληρώσει πως «εμείς φυσικά έχουμε τα χρονοδιαγράμματα και τους σχεδιασμούς μας».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι έχουν ήδη προσληφθεί ο Γενικός, ο Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ και οι τρεις Διευθυντές των τριών Διευθύνσεων, ενώ πρόσθεσε ότι εντός του Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα προσληφθεί και το υπόλοιπο διευθυντικό προσωπικό, και αρχές του 2019, θα προχωρήσουμε πλέον με τις αποσπάσεις όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, στον αυτόνομο Οργανισμό και παράλληλα θα τους προσφερθούν και τα συμβόλαια.

«Αυτό θα γίνει τον Γενάρη του 2019, όπως προβλέπεται, και θα προσφερθούν τα ιδιωτικά συμβόλαια για όσους επιλέξουν να πάρουν τα ιδιωτικά συμβόλαια. Και από 1/1/2019 όσοι προσλαμβάνονται στον πλέον αυτόνομο Οργανισμό θα είναι με ιδιωτικά συμβόλαια», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, επειδή είναι με χορηγία προς τον ΟΚΥπΥ, έχει προβλεφθεί και κονδύλι 8 εκ. ευρώ που θα δοθεί στον ΟΚΥπΥ για πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, διότι θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την παραγωγικότητα των γιατρών.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «στο κονδύλι που θα δοθεί ως συνεισφορά στον ΟΚΥπΥ από το Υπουργείο Υγείας θα συμπεριληφθούν επίσης 2 εκ. ευρώ που θα δοθούν ως κίνητρα για τους γιατρούς».

Διάλογος με ΟΑΥ και ΠΙΣ

Ερωτηθείς πού βρίσκεται η προσπάθεια για διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον ΠΙΣ μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και το ψήφισμα με τις προϋποθέσεις τους, έδωσε τις απαντήσεις του Υπουργείου όσον αφορά στον ύψος του Προϋπολογισμού. Επανέλαβε εκ νέου ότι το Σχέδιο συζητήθηκε διεξοδικά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και πριν την ομόφωνη ψήφισή του πέρσι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι εισφορές και το ύψος του Προϋπολογισμού ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κι αυτό βασίζεται στις πραγματικές δαπάνες της Υγείας και αναθεωρείται κάθε χρόνο. Το να ζητείται κάτι αόριστο με μέσους όρους της ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει τίποτε, δεν τεκμηριώνεται και το έχω τονίσει ότι δεν είναι πρόθεσή μας να αλλάξουμε οτιδήποτε αφορά στο συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού», είπε.

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις ΠΙΣ και ΟΑΥ, ανέφερε ότι «ο ΟΑΥ είναι ο αρμόδιος Οργανισμός να διαπραγματευτεί τα θέματα που αφορούν στους γιατρούς και έχει τονιστεί αυτό στους γιατρούς, αφού έχει σταλεί ήδη επιστολή από τον ΟΑΥ με τις απαντήσεις τους και σήμερα επειδή προφορικά και όχι γραπτώς -το τονίζω- είχε ζητηθεί και από μένα να απαντήσω γραπτώς τις θέσεις μας, θα απαντηθεί».

«Πλέον αναμένεται, συνέχισε, «από τον ΠΙΣ τι θα απαντήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν μια σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Είμαστε στη διάθεση και των δύο πλευρών, και θεωρώ ότι με καλή θέληση που οφείλουν να δείξουν και οι δύο πλευρές, μπορούν να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πότε αναμένεται να υπάρξουν οι αναβαθμίσεις των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτές θα γίνουν από 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως προέβλεπε η Συμφωνία στο Προεδρικό, με συνολικό κόστος 11 εκ. ευρώ.

«Για πενιχρή αύξηση» και «συντηρητικό προϋπολογισμό» κάνουν λόγο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι το κόμμα του ικανοποιείται απόλυτα από το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, δηλαδή την εφαρμογή του ΓεΣΥ, προχωρά κανονικά.

Επίσης, είπε ότι «λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα, που έχει ο συγκεκριμένος τομέας, με συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα μέχρι την υλοποίηση του, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, που θα είναι το 2020».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε πως «πρόκειται για ένα προϋπολογισμό συντηρητικό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις της Δημόσιας Υγείας και ειδικά των Δημόσιων νοσηλευτηρίων», για να προσθέσει ότι «απουσιάζει παντελώς το όραμα που θα απαντούσε στις προκλήσεις μιας μεγάλης προοδευτικής μεταρρύθμισης, αυτής του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Όπως ανέφερε «το success Story της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τη Δημόσια Υγεία και τους ασθενείς», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς καταγράφεται ακόμα μια σκληρή πραγματικότητα, που ενώ για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού υπήρχαν χρήματα, για την υγεία του λαού τα χρήματα βγαίνουν με το τσιγκέλι»

«Συγκριτικά σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι λιγότερος από το 2010, που προέβλεπε €644.636.335 ευρώ, ακόμα πιο μειωμένος από το 2011 που προέβλεπε 651.473.915 ευρώ και από το 2012, που σε συνθήκες κρίσης προϋπολογίζονταν 636εκ ευρώ», είπε.

Πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ δεν αντιμετωπίζει την Υγεία ως δημόσιο αγαθό, ούτε ως συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα του λαού, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, η λογική του λιγότερου κράτους, οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών στέρησαν από την Δημόσια Υγεία αυτά τα χρόνια, δαπάνες που χρειάζονται να επενδυθούν στα Δημόσια Νοσηλευτήρια».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι «η πρόσθετη δαπάνη των 36 εκατομμυρίων για το 2019, είναι ασήμαντο ποσό μπροστά στα χαώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, με τις ατέρμονες αναμονές στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, αλλά και τις λίστες αναμονής για τις περισσότερες παθήσεις», προσθέτοντας πως «η έξοδος από τα μνημόνια θα έδιδε την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να κάνει καλύτερο καταμερισμό των κονδυλίων, με το θέμα της υγείας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με βάσει την επιτακτικότητα των αναγκών έτσι ώστε να αιμοδοτήσει τον τομέα της Υγείας, που είναι το υπέρτατο αγαθό για όλους τους πολίτες».

«Με λύπη μας παρατηρούμε, η πενιχρή αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας, αφορά ως επί τω πλείστον, δαπάνες του Κρατικού Μισθολογίου. Παράλληλα, διαπιστώνουμε να παραμένουν τα διαχρονικά προβλήματα με τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα, το Νοσοκομείο της Αθαλάσσας, το Κρατικό Χημείο, Νοσοκομεία Κυπερούντας, στα περιφερειακά νοσηλευτήρια και το πρόγραμμα που εκκρεμεί για την προετοιμασία και υλοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας και την αποτελεσματικότητα στις μονάδες για τις οποίες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αυτονόμηση και η αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η ταυτόχρονη σταδιακή υλοποίηση του ΓεΣΥ πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓεΣΥ όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή», σημειώνοντας ότι «εκείνο για το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει αποτελεσματικά από πλευράς του Υπουργείου είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για την επερχόμενη αλλαγή του συστήματος αλλά ούτε και για τις επιμέρους παραμέτρους της εφαρμογής του».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα