Αυξάνονται οι νεκροί σε Ιράκ και Συρία, από τις διαμάχες

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραδέχθηκε σήμερα ότι άλλοι 54 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που διεξήχθησαν στο ιρακινό και στο συριακό έδαφος μεταξύ του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι "πιθανόν" ευθύνεται για τους θανάτους 24 αμάχων τη 18η Ιουλίου κοντά στο Μανμπίτζ, στη Συρία, σε ένα αεροπορικό πλήγμα στο οποίο παράλληλα σκοτώθηκαν "σχεδόν 100

μαχητές του ΙΚ", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), του επιτελείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή.

Ο συνασπισμός δεν παραδέχεται την ευθύνη του για θύματα μεταξύ των αμάχων παρά μόνο μετά από έρευνα, συχνά μακρά. Ο βομβαρδισμός στη Μανμπίτζ είναι ένας από αυτούς που προκάλεσαν τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της USCENTCOM.

"Εως και 24 άμαχοι οι οποίοι είχαν αναμιχθεί με τους μαχητές σκοτώθηκαν χωρίς να υπάρχει πρόθεση" γι` αυτό σε ένα αεροπορικό πλήγμα το οποίο στοχοθέτησε μια συγκέντρωση μαχητών.

Εξάλλου, 15 άμαχοι σκοτώθηκαν σε έναν βομβαρδισμό που έγινε την 28η Ιουλίου κοντά στην αλ Γαντούρα στη Συρία, σύμφωνα με την USCENTCOM.

Σε εκείνη την περίπτωση, ο συνασπισμός είχε πρόθεση να καταστρέψει ένα αυτοκίνητο εν κινήσει το οποίο μετέφερε μέλη του ΙΚ. Αλλά το όχημα επιβράδυνε "σε μια κατοικημένη περιοχή αφού εκτοξεύθηκε ο πύραυλος", σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο τότε για 28 νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους επτά παιδιά, στον βομβαρδισμό αυτό.

Συνυπολογιζομένων των νέων θανάτων που η USCENTCOM αναγνώρισε σήμερα ότι οφείλονται σε βομβαρδισμούς της συμμαχίας, ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων ανήλθε συνολικά σε 173 στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2014.

Ο διεθνής συνασπισμός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι υποτιμά τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των αμάχων που προκαλούν τα πλήγματα του.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι στις βόμβες και τους πυραύλους του διεθνούς συνασπισμού οφείλονται πάνω από 1.900 θάνατοι αμάχων στο Ιράκ και στη Συρία από την έναρξη των πληγμάτων, προ δύο ετών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα