Αυτούσιο το πόρισμα Λοττίδου για τον θάνατο του Στυλιανού

Κόλαφος η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού.

Προσωπικές ευθύνες αποδίδονται σε τέσσερις λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας καθώς εντοπίζονται πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. «Υπήρχε πλήρης εγκληματική αμέλεια στην εφαρμογή των εγκυκλίων και εγχειριδίων που ανανεώνονταν συνεχώς. Υπήρξε πλήρης αδιαφορία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος. Ευθύνες εντοπίζονται και στην Αστυνομία για τους ίδιους λόγους, λόγω παραβίασης των αστυνομικών διατάξεων. Ευθύνες, είπε χαρακτηριστικά, εντοπίζονται σε αστυνομικούς της πρώτης γραμμής.

Σήμερα

δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι ο Στυλιανός, «ήταν σε πρώιμη ακόμη ηλικία, καθώς πρωτοπήγε στον Παιδοκομικό Σταθμό σε ηλικία δύο περίπου ετών, από την αρχή είχαν εντοπιστεί θέματα με τη συμπεριφορά του, όπως πολλές εκρήξεις θυμού και βία, ορισμένες φορές προς τα άλλα παιδιά που φοιτούσαν στον Σταθμό. Για το λόγο αυτό, κάθε φορά που  ο Στ. ήταν σε ένταση, η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. ΧΧΧΧΧΧΧ, τον έπαιρνε στο γραφείο της με το πρόσχημα ότι θα την βοηθούσε, προκειμένου ο Στ. να ηρεμούσε».

Επίσης, ο Στ. ανέφερε συχνά πως ο πατέρας του κτυπούσε τη μητέρα του και γι’ αυτό δεν τον αγαπούσε, ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει, καθώς και ότι δεν τον ήθελε, ενώ οι δασκάλες του τον αγαπούσαν.

Ακόμα, «1. Όπως ανέφερε η δασκάλα του Κοινοτικού Τμήματος του Δημόσιου και Κοινοτικού Νηπιαγωγείου Παπασταύρου Παπαθαγγέλου (Αγία Βαρβάρα), κ. ΧΧΧΧΧΧΧ, ο Στ. ήταν ένα αφρόντιστο παιδί που πολλές φορές πήγαινε στο σχολείο με τα ρούχα της προηγούμενης ημέρας, τα οποία κάποιες φορές μύριζαν θειάφι».

Μια ημέρα, η ΧΧΧΧΧ πήγε στο σχολείο με μαυρισμένο μάτι, και όταν προσπάθησε η δασκάλα να της εκμαιεύσει τί είχε συμβεί, αυτή της είπε να ρωτήσει τον Στ. πώς το έπαθε και έφυγε βιαστική. Ο Στ. είπε πως την προηγούμενη μέρα,  η μητέρα είχε αργήσει να πάει στη φάρμα και ο πατέρας θύμωσε και της έριξε κοπριά στο πρόσωπο που μέσα είχε μια πέτρα που της κτύπησε στο μάτι.

Περαιτέρω, η ΧΧΧΧΧ έλεγε στο προσωπικό του σχολείου πως μόλις γεννούσε τα παιδιά της, ο ΧΧΧΧΧ την ήθελε μαζί του στη φάρμα, ότι πολλές φορές αναγκαζόταν να κοιμίσει τα παιδιά στο αυτοκίνητο, καθώς και ότι ο ΧΧΧΧΧ δεν της έδινε χρήματα και ζητούσε από γνωστούς της γάλα ή ρούχα για τα παιδιά. Η ΧΧΧΧΧ ανέφερε επίσης πως είχε καταγγείλει αρκετές φορές τον ΧΧΧΧΧ στην Αστυνομία, αλλά αργότερα, απέσερνε η ίδια τις καταγγελίες.

... Ο Στ. ανέφερε στην ΕΨ ότι δεν περνούσε καλά στο σπίτι, τα άλλα παιδιά δεν τον είχαν φίλο στο σχολείο, τον έδερναν (στο σπίτι), στο σχολείο περνούσε καλά γιατί έπαιζε, στο σπίτι του δεν πήγαιναν παιδιά για να παίζουν, επειδή ο πατέρας του δεν ήθελε να πηγαίνει κανείς.  Η ΧΧΧΧΧ πληροφόρησε την ΕΨ πως η ζωή της ήταν πολύ δύσκολη, ήταν μόνη της και πιεζόταν από τον ΧΧΧΧΧ, ήταν θύμα βίας και πήρε τηλέφωνο στη γραμμή 1440, είχε καταγγείλει τη βία στην Κοινωνική Λειτουργό ΧΧΧΧΧ και της μίλησε για κάποια προβλήματα, αυτή φρόντιζε πάντα τον Στ., είχε βιώσει απιστία από φίλη της και ότι είχε προβεί σε καταγγελία στο Γραφείο Ευημερίας. Για την κατάσταση στο σπίτι, η κ. ΧΧΧΧΧ ανέφερε στην ΕΨ πως υπήρχαν τσακωμοί που επηρέαζαν τον Στ., καθώς και ότι τον κτυπούσαν (στο σπίτι). Ο δε Στ., σύμφωνα με την κ. ΧΧΧΧΧ, ήταν επιθετικός και έκανε τα άλλα παιδιά να κλαίνε και γι’ αυτό έπρεπε να τεθούν όρια στη συμπεριφορά του που ήταν προβληματική.

...Στην Έκθεσή της, η ΕΨ σημείωσε πως οι απολαβές του ΧΧΧΧΧ ήταν χαμηλές, η ΧΧΧΧΧ τον βοηθούσε στη φάρμα έχοντας μαζί της και τα παιδιά σε ακατάλληλες συνθήκες, στην τουρκοκυπριακή κατοικία που διαμένουν επικρατούν άσχημες και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, οι γονείς αντιμετώπιζαν προβλήματα σχέσεων, επειδή κάποιες φορές ο ΧΧΧΧΧ ήταν βίαιος προς την ΧΧΧΧΧ, η οποία ένιωθε αβοήθητη και τρομοκρατημένη, ενώ υπήρχαν υποψίες για άσκηση βίας και προς τον Στ. και για το λόγο αυτό είχε σταλεί επιστολή στην Επαρχιακή Λειτουργό Ευημερίας κ. ΧΧΧΧΧ. 

Αυτούσιο το πόρισμα ΕΔΩ 

Keywords
Τυχαία Θέματα