Αυτά θα επιδιώξει να μπουν στους όρους αναφοράς η Ε/κ πλευρά

Πλαίσιο Γκουτέρες και συγκλίσεις θέλει στους όρους αναφοράς η ε/κ πλευρά, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Συμπερίληψη του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά και επάνοδο σε συγκλίσεις που αμφισβητήθηκαν, θα επιδιώξει η ε/κ πλευρά κατά τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς που ζήτησε από τις δύο πλευρές στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ

από καλά ενημερωμένη πηγή, μεταξύ των συγκλίσεων αυτών θα είναι και η επιστροφή του χάρτη που κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά στις συνομιλίες της Γενεύης και ο οποίος αποσύρθηκε αργότερα, κατόπιν αιτήματος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Όσον αφορά τον προβληματισμό αναφορικά με τις πρόνοιες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το θέμα εμπίπτει στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή, δικαίωμα να υποβάλει τις δικές της θέσεις για τους όρους αναφοράς θα έχει και η τ/κ πλευρά, ενώ επαφίεται στις δύο πλευρές στην Κύπρο να καταλήξουν σε συμφωνία. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την επιστροφή της κ. Λουτ στην Κύπρο, όπως όμως είναι ήδη γνωστό, προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επανόδου της.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στο Παρίσι σύντομη συνομιλία με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από κοινού με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου τέθηκε το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες παράμετροι για τη διατήρηση των ειρηνευτικών αποστολών, μια εκ των οποίων είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική διαδικασία επίλυσης των διαφορών.

Αναφέρθηκε συναφώς ότι ακόμη και αν υπερπηδηθεί ο σκόπελος της ανανέωσης της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιανουάριο, το θέμα θα προκύψει εκ νέου τον Ιούλιο του 2019, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθούν οι όροι εντολής ή δεν υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης στον ορίζοντα.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα