Αυτά τα σενάρια μελετά η UEFA για το Euro

Η βαριά σκιά του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί πλέον σχεδόν σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, η οποία αναμένει με κομμένη την ανάσα την αυριανή τηλεδιάσκεψη της UEFA και των 55 χωρών-μελών της για το τι μέλλει γενέσθαι με την αγωνιστική περίοδο 2019/20.

Tο κεντρικό θέμα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020, το οποίο υπενθυμίζεται πως είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε 12 πόλεις από τις 12 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου.

Δεδομένης

της σημασίας που αποδίδει η UEFA στην ολοκλήρωση τόσο των εθνικών πρωταθλημάτων όσο και των δικών της διοργανώσεων (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασιστεί η μετάθεση του Euro.

Μόνον έτσι θα αποσυμφορηθεί το καλεντάρι που αυτή τη στιγμή προβλέπει ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων έως τα μέσα Μαΐου και θα δοθεί χρόνος για τη διεξαγωγή αγωνιστικών ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και το χρονικό σημείο μετάθεσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το σενάριο διεξαγωγής του τον Δεκέμβριο «προσκρούει» πάνω στην εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός θα γνωρίσει νέα έξαρση το φθινόπωρο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε τέτοια περίπτωση θα οδηγούμασταν σε δεύτερη μετάθεση της διοργάνωσης και… χάος στο καλεντάρι.

Το σενάριο διεξαγωγής του Euro το καλοκαίρι του 2021 προϋποθέτει αλλαγή ημερομηνιών στο δεύτερο Πρωτάθλημα Εθνών και «συγκρούεται» με τη διεξαγωγή του αναβαθμισμένου Μουντιάλ Συλλόγων, από το οποίο δεν θέλει να παραιτηθεί η FIFA. Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ωστόσο, υπάρχει το «παράθυρο» διεξαγωγής το καλοκαίρι του 2022, αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, συνεπώς, χρειάζεται προγραμματισμός που αυτή τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι απρόβλεπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα