Αυστραλία : Διαφήμιση που «προκαλεί», ασθενής με Covid σε αναπνευστήρα(ΒΙΝΤΕΟ)

Μια δραματική διαφήμιση της Αυστραλιανής κυβέρνησης που αφορά την υγεία, δείχνει μια νεαρή γυναίκα να κοιμάται ενώ βρίσκεται σε αναπνευστήρα. Αυτό έχει προκαλέσει αντίδραση στην Αυστραλία, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επικρίνουν τη στόχευσή της σε νέους για εμβολιασμό κορωνοϊού - η πλειονότητα των οποίων δεν θέλει ακόμη να εμβολιαστεί.

«Η Covid μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Μείνετε σπίτι. Δοκιμάστε το. Κάντε το ραντεβού για τον εμβολιασμό σας» , λέει  ένα μήνυμα στη διαφήμιση των 30 δευτερολέπτων,

που σκοπό έχει να παρουσιάζει τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Διαβάστε επίσης: Δέλτα+, Κάππα,Λάμδα, Έψιλον: Διαφορά μετάλλαξης «ανησυχίας» &«ενδιαφέροντος»

Η διαφήμιση, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται την Κυριακή το βράδυ στο Σίδνεϊ, «είναι αρκετά γραφική», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός της Αυστραλίας, Paul Kelly, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή. «Το κάνουμε αυτό μόνο λόγω της κατάστασης (Covid-19)».

Ενώ η Αυστραλία έχει σημειώσει καλύτερη πορεία από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, διατηρώντας τις λοιμώξεις σχετικά χαμηλές, το Σίδνεϊ έχει σημειώσει αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η παραλλαγή του Δέλτα βρίσκεται στη χώρα. Οι περιορισμοί έχουν γίνει πιο αυστηροί στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, με αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις αλλά και ψώνια σε εμπορικά κέντρα.

Η Νέα Νότια Ουαλία, εκ των οποίων η πρωτεύουσα του Σίδνεϊ, ανέφερε 112 νέες τοπικά μεταδιδόμενες υποθέσεις τη Δευτέρα, σχεδόν όλες στο Σίδνεϊ, παρά τα αυστηρά μέτρα και το lockdown.

Η διαφήμιση είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την υγεία του Covid-19 που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της τελευταίας επιδημίας, ωστόσο, πολλοί Αυστραλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χρήση της «αναίσθητης» τακτικής τρόμου και για να πείσουν με αθέμιτους τρόπους τους νέους.

Ο Μπιλ Μπόουτελ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και σύμβουλος στρατηγικής πολιτικής υγείας, δήλωσε ότι η διαφήμιση είναι «παρερμηνευμένη με κάθε δυνατό τρόπο».

Η νεαρή γυναίκα που φαίνεται να αγωνίζεται να αναπνέει προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον Bowtell. Σύμφωνα με την τρέχουσα διάθεση εμβολίων στην Αυστραλία, τα περισσότερα άτομα κάτω των 40 ετών δεν μπορούν να λάβουν τον συνιστώμενο εμβολιασμό Pfizer-BioNTech, είπε.

«Κάθε κομμάτι της επικοινωνίας για την υγεία πρέπει να είναι καλαίσθητο, πρέπει να έχει ακεραιότητα και ειλικρίνεια. Αυτό αποτυγχάνει από αυτή την άποψη», πρόσθεσε ο Bowtell.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον  ιατρό τους για δόση AstraZeneca, ακόμη και αν δεν ήταν ακόμη επιλέξιμοι για λήψη εμβολίου, αντιστρέφοντας μια πολιτική που προηγουμένως έδινε προτεραιότητα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ως επαγγελματίες υγείας και ηλικιωμένοι.

Ωστόσο, τα σχόλια του Morrison αντικρούθηκαν ευρέως από ανώτερους υπαλλήλους υγείας, πολλοί από τους οποίους ανέφεραν καθοδήγηση από τη συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για την ανοσοποίηση, υποδηλώνοντας ότι οι νέοι περιμένουν να λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, λόγω του μειωμένου κινδύνου σπάνιων γεγονότων πήξης του αίματος. .

Ως αποτέλεσμα των μικτών μηνυμάτων, η λήψη του AstraZeneca ήταν χαμηλή, ενώ οι ελλείψεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech συνέχισαν να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της Αυστραλίας σε εθνικό επίπεδο.

Από την Κυριακή, πάνω από 9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Μόνο το 9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη εμβολίων Covid-19 του CNN.

Αντιμετωπίζοντας την αντίδραση εναντίον της κυβέρνησης για την υγεία τη Δευτέρα, ο Μόρισον είπε ότι θα υπάρχει «πάντα» κριτική. «Το ξέρω αυτό, και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι επικριτές μας έλεγαν ότι η διαφήμιση έπρεπε να είναι ισχυρότερη, ακόμη και να κάνει αναφορές σε κίνδυνους» δήλωσε στο CNN, Sky News Australia.

«Η διαφήμιση έχει δύο μηνύματα ... το ένα είναι να μείνεις στο σπίτι», πρόσθεσε ο Μόρισον. «Δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι με αυτό. Και οι νέοι που κινούνται  στην πόλη θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο αλλά και τον εαυτό τους».

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα