Ά. Θεολόγου: Μπράβο, για την πρωτιά στην αύξηση της διαφθοράς

«Μπράβο σας και για την σταθερή διατήρηση του δημοσίου χρέους στα €21.3δις. Χρήματα μπορούμε να δανειστούμε για να στηρίξουμε τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα, αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε για να τα δώσουμε σε κοινωνικές παροχές», ανέφερε απευθυνόμενη στην Κυβέρνηση η Βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητοι, Άννα Θεολόγου, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020. 

«Ένα τεράστιο Μπράβο,

για την πρωτιά στην αύξηση της διαφθοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πενταετία 2013-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας όχι βάση του αισθήματος που διακατέχει τον πολίτη σχετικά με την διαφθορά όπως έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. 

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία της: 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οφείλω να ομολογήσω ότι είχα ετοιμάσει μια πολύ διαφορετική ομιλία. Ήθελα να μιλήσω για έναν διαφορετικό προϋπολογισμό, ήθελα να μιλήσω για ατομική και συλλογική ευημερία, να μιλήσω για την ανθρώπινη πλευρά της κυβέρνησης, έψαξα να βρω σε ποιο σημείο του προϋπολογισμού φαίνεται αυτό το πρόσωπο, αλλά τελικά ασπάστηκα την ανάγκη του κυβερνώντος κόμματος να ακούσει μια καλή κουβέντα για την διακυβέρνηση τους,  από τα κόμματα και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό αποφάσισα να επιβραβεύσω την κυβέρνηση για ορισμένες από τις παγκόσμιες πρωτιές που μας έφερε στα επτά χρόνια διακυβέρνησης του τόπου, ξεκινώντας από τα πολύαπλά που επηρεάζουν άμεσα την δημοσιονομική πολιτική του Κράτους και των μελλοντικών οικονομικών δεδομένων.

Μπράβο σας για την παγκόσμια πρωτιά στην υπογεννητικότητα. Η Κύπρος βρίσκεται στον παγκόσμιο πάτο το 2017 και στο πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018 με μέσο όρο ένα παιδί ανά γυναίκα. Μέσα σε 4 χρόνια η Κύπρος είχε μείωση 7% στις γεννήσεις και μετά το 2012 γεννιούνται λιγότερα από 10.000 παιδία ετησίως. Θέλετε να εξηγήσουμε τους παράγοντες; Να τους εξηγήσουμε απλά και κατανοητά. Επειδή κάποιοι δεν θέλουν να αντιληφθούν τα πιο ευνόητα,  να εξηγήσουμε ότι σήμερα οι νέοι ζουν μέσα σε συνθήκες υποαπασχόλησης, χαμηλών μισθών, ακρίβειας και ελλείψει οποιασδήποτε κοινωνικής πρόνοιας για τους νέους, δυσκολεύονται να προχωρήσουν στην δημιουργία οικογένειας. Επειδή προχθές θέλατε να σχίσουν τις οικονομικές θεωρίες εάν υπάρχει ακρίβεια στην Κύπρο ενώ υπήρχε αποπληθωρισμός δηλ, αρνητικός πληθωρισμός, είναι καλά να γνωρίζετε  τι σημαίνει αποπληθωρισμός και τι συνθήκες δημιουργεί. Η ακρίβεια είναι σχετική με τα εισοδήματα και όχι μόνο με τον πληθωρισμό. Άρα αν δεν σας απασχολεί η ακρίβεια και δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ακρίβεια μάλλον τα εισοδήματα σας είναι αρκετά για να ζείτε άνετα σε σχέση με το 1/3 των συμπολιτών μας που ζει στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όπως αναφέρει και η ΕΚΤ, η γήρανση του πληθυσμού θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά των επόμενων δεκαετιών είτε θέλετε να το αντιληφθείτε είτε όχι και μην νομίζετε ότι ο κόσμος θα ξεχάσει ότι η δική σας διακυβέρνηση ήταν αυτή που δεν είδε τις ανάγκες της νέας γενιάς κατάματα και δεν μπόρεσε να δώσει ελπίδα σε αυτούς και στον τόπο μας.

Μπράβο σας και για την σταθερή διατήρηση του δημοσίου χρέους στα €21.3δις. Χρήματα μπορούμε να δανειστούμε για να στηρίξουμε τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα, αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε για να τα δώσουμε σε κοινωνικές παροχές. Χρήματα δηλαδή που θα κυκλοφορήσουν εντός της οικονομίας και θα υποβοηθήσουν την κατανάλωση, θα αυξήσουν την παραγωγική δραστηριότητα και τα έσοδα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τους ζητούμε να αυξήσουν τους μισθούς, χρήματα που θα βοηθήσουν την διαβίωση και θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους πολίτες αυτού του Κράτους. Θέλετε να σας εξηγήσουμε και πως κυκλοφορεί το χρήμα; Ή νομίζετε ότι έχουμε ικανοποιητική κυκλοφορία χρήματος;

Για να γνωρίζουν οι πολίτες, το συνολικό δημόσιο χρέος συμπεριλαμβανομένου ενδοκυβερνητικού δανεισμού και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχεται στα €29.6 δις μέχρι 31/12/2018, δηλαδή 140% του ΑΕΠ με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΚΤΚ στις 2/12/19. Επαναλαμβάνω δημόσιο χρέος €21.3δις, συνολικό δημόσιο χρέος €29.6 δις. Δηλαδή με λίγα λόγια κρύβουμε τα λεφτά που χρωστούμε ως Κράτος στο ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων για να λέμε ότι χρωστούμε λιγότερα. Σας είπε η Τρόικα να σταματήσετε να απορροφάτε τα λεφτά του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπει σε βιώσιμη κατάσταση και να δημιουργηθεί εκ νέου αποθεματικό και εντούτοις από τα €7δις που χρωστούσαμε το 2014 στο Ταμείο των κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 2018 χρωστούμε €8.2δις. Μπράβο σας που καταφέρατε να ξοδέψετε €1.2δις χωρίς να φαίνεται στο δημόσιο χρέος, εξαιρετική οικονομική προσέγγιση για την αντιπροσωπευτική εικόνα των δημοσίων οικονομικών.€1.2δις που χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς που δεν ξεκαθαρίζονται σε καμία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου πάρα μόνο ότι μπήκαν και αυτά στον κρατικό κορβανά, δανεικά και αγύριστα.

Ένα ακόμα τεράστιο μπράβο που έχετε καταφέρει να μετακυλήσετε το δημόσιο χρέος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία λαθών, στις μελλοντικές γενιές, που δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ανικανότητα αυτών που διοίκησαν και διοικούν τα ταμεία του Κράτους διαχρονικά, πανηγυρίζοντας για τα 15χρονα και 30χρονα ομόλογα και θεωρώντας επίτευγμα να έχουμε πλεονάσματα 1δις τον χρόνο στους προϋπολογισμούς ώστε να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος καθώς με αυτό τον τρόπο το θεωρείτε διαχειρίσιμο. Τίποτα δεν πρέπει να πληρώσουν οι μελλοντικές γενιές, τίποτα απολύτως, όχι να τους αναγκάζουμε για τα επόμενα τριάντα χρόνια να πληρώνουν τα σημερινά λάθη, και να χάνονται δυνητικές κρατικές επενδύσεις επειδή πρέπει να μαζεύουμε πλεονάσματα για να ξοφλούμε χρέη.

Ένα τεράστιο Μπράβο, για την πρωτιά στην αύξηση της διαφθοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πενταετία 2013-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας όχι βάση του αισθήματος που διακατέχει τον πολίτη σχετικά με την διαφθορά όπως έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα. Αυτή η πρωτιά επιβεβαιώνεται και από τα όσα είδαν το φως την δημοσιότητας για τα περίφημα Κυπριακά διαβατήρια και τους επίλεκτους δικαιούχους που ξεπλένοντας παράνομο χρήμα που προέκυψε από διαδικασίες αθέμιτου πλουτισμού, ανήκουν πλέον στην κοινωνία μας. Διαφθορά είναι επίσης να γνωρίζεις ότι υπάρχει διαφθορά και να κλείνεις τα μάτια και το στόμα επειδή τούτο το σύγχρονο κράτος ακόμα να εφαρμόσει την απαραίτητη προστασία στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τους λεγόμενους whistleblowers.

Μπράβο που ξεγελάσατε και την Βουλή παρουσιάζοντας την ιδιωτικοποίηση των υπηκοοτήτων ως ένα επενδυτικό σχέδιο. Παραδώσατε ένα κατεξοχήν κρατικό εργαλείο αναφορικά με την ρύθμιση των δημογραφικών δεδομένων του λαού μας, στους ιδιώτες χωρίς το παραμικρό τίμημα. Οι υπηκοότητες είναι κρατική υπόθεση και όχι ιδιωτική, τα λεφτά από τις υπηκοότητες έπρεπε να καταλήγουν στα δημόσια ταμεία, όχι στους ιδιώτες, μόνο έτσι θα συγκρατούσατε τις τιμές των ακινήτων και δεν θα δημιουργούνταν όλα τα αλυσιδωτά προβλήματα με την αύξηση των ενοικίων και το φαινόμενο των αστέγων. Αυτά τα λεφτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δημόσιου χρέους ή χορήγηση επιδομάτων για να μην σας απασχολεί τόσο πολύ ποιοι πληρώνουν τα κοινωνικά επιδόματα και να ανησυχείτε για το βάρος που αναλαμβάνουν οι μεσαίοι, οι νούσιμοι και οι νοικοκυραίοι για αυτά τα επιδόματα.

Αλλά είναι κλασσική προσέγγιση των κυβερνώντων και αυτούς που τους στηρίζουν  να διχάζουν τον κόσμο, δηλαδή μέσα σε ένα κράτος πρόνοιας δεν πρέπει οι μεσαίοι, οι νούσιμοι και οι νοικοκυραίοι να συνεισφέρουν για την κοινωνική συνοχή; Μάθατε να βγάζετε τους εαυτούς σας έξω από την κοινωνία νομιζόμενοι ότι σαν μονάδες δεν επηρεάζεστε από την κοινωνική δυσχέρεια ή τα προβλήματα του διπλανού σας, ξεχνώντας ότι αν αυτά τα προβλήματα δεν διορθωθούν θα σας επηρεάσουν στο τέλος και εσάς διότι είσαστε μέρος αυτής της κοινωνίας.  Συντηρώντας την καταστροφή της κοινωνίας που ζείτε, καταστρέφεστε και εσείς οι ίδιοι.  Κάνατε τον πολίτη να νιώθει φταίχτης που ζητά από το κράτος του να τον στηρίξει και να τον προστατεύσει, απαιτώντας την πρόνοια που δικαιωματικά του ανήκει αφού πληρώνει για να ζει σε αυτό το Κράτος αξιοπρεπώς.

Μπράβο που μειώθηκαν οι αστικές υποθέσεις στα δικαστήρια. Μεγάλη μεταρρύθμιση ο διπλασιασμό των τελών καταχώρησης των δικαστικών διαδικασιών για να αποτρέψετε τους πολίτες από το να διεκδικούν τα δικαιώματα τους στα δικαστήρια. Και επειδή θα ακούσω το ωραίο επιχείρημα ότι τα τέλη είναι χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα ξαναπώ ότι όλα σχετίζονται με το διαθέσιμο εισόδημα. Βέβαια αυτό περιορίζει κατάφορα το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη αλλά είναι ψηλά γράμματα για την μοναδική κυβέρνηση του τόπου που περιόρισε αναρίθμητα ανθρώπινα δικαιώματα στον βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων και ιδιαίτερα των τραπεζικών.

Ακόμα ένα τεράστιο μπράβο για την μείωση των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων και την εξέχουσα ρευστότητα στις Τράπεζες. Καταφέρατε να μειώσετε στο 34% το ποσοστό των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων στα βιβλία των τραπεζών, με το αποτελεσματικό μέτρο της πώλησης των δανείων σε εξευτελιστικές τιμές μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μπράβο που δεν επιτρέπετε στους δανειολήπτες να αγοράζουν τα δάνεια τους στην τιμή που τα αγοράζουν οι τρίτοι. Αφού τούτο το μέτρο της πώλησης των δανείων είναι τόσο αποτελεσματικό γιατί το 2018 έπρεπε να αλλάξετε το πλαίσιο των εκποιήσεων για εξπρές εκποιήσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τάχα για να ανταπεξέλθουν οι τράπεζες; Και γιατί δεν νομοθετήσατε πρώτα το πλαίσιο της πώλησης των δανείων, να πουληθούν από το 2014, να τελειώνουμε και αντί αυτού φέρατε το αντισυνταγματικό νέο πλαίσιο εκποιήσεων; Μπράβο σας που επιτρέψατε σε ιδιωτικά συμφέροντα να εκποιούν τις περιουσίες ενός λαού που ξεριζώθηκε ήδη μια φορά από τον τόπο του. Μπράβο σας που δεν αφήσατε λόγο στους πολίτες να παλεύουν υπερ βωμών και εστιών με αυτά τα νομοθετήματα. Μπράβο σας που την υπερβάλλουσα ρευστότητα δεν μπορεί να την απορροφήσει η υπερχρεωμένη οικονομία, διότι μπορεί να μειώσατε τα ΜΕΔ αλλά το ιδιωτικό χρέος παραμένει και συντηρείτε από την διαχρονική τοκογλυφική πρακτική των κατά τα άλλα αναδιαρθρωμένων τραπεζών σας.

Μπράβο σας για την ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους μέσα στις πόλεις λόγω τροχαίων δυστυχημάτων σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 38% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Μπράβο για την πρωτιά στην χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση στους νέους. Μπράβο σας που 7 χρόνια δεν έχετε συμβάλει στην βελτίωση της οδικής συνείδησης και ασφάλειας, αφού ελάχιστα είναι τα ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό για την διαφώτιση και την ενημέρωση για την οδική ασφάλεια. Μπράβο σας για την πρωτιά στην χρήση βενζινοκίνητων οχημάτων  και μπράβο σας που είμαστε οι τελευταίοι στην χρήση οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα, και υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουμε και την αποκλειστικότητα και να είμαστε και το μόνο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο ΠτΔ του αναλαμβάνει πρωτοβουλία δράσεων για το κλίμα αλλά παράλληλα η κυβέρνηση του φοροαπαλλάσει ρυπογόνα οχήματα πολυτελείας. Μπράβο που το ΓεΣΥ δεν καλύπτει συγκεκριμένα φάρμακα, μπράβο που οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν ακόμα περισσότερα λόγω αποκοπών του ΓεΣΥ, μπράβο που καταφέρατε να φοροαπαλλάσσετε τους ξένους εργαζόμενους στην βάση του επενδυτικού σχεδίου αλλά όχι τους Κύπριους εργαζόμενους, μπράβο που μειώσατε τους άμεσους φόρους αλλά αυξήσατε τους έμμεσους, μπράβο που καταφέρατε οι πολίτες να πληρώνουν υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, μπράβο που μας μάθατε την παγκόσμια γεωγραφία λόγω των διαβατηρίων αλλά ξεχνάτε την γεωγραφία της Κύπρου, π.χ. τις ζώνες του ΑΚΑΜΑ, τα Κούκλια και την Λίμνη.

Αν πραγματικά νιώθατε ότι η διακυβέρνηση Συναγερμού ήταν επιτυχής, δεν θα εκλιπαρούσατε για επιβράβευση ούτε θα σας ικανοποιούσε μια καλή κουβέντα.

Θέλω να πιστεύω ότι οι συνάδελφοι του Δημοκρατικού κόμματος αναγνωρίζουν πλέον ότι η υπεύθυνη στάση τους δεν έχει το ανάλογο αντάλλαγμα και αξία λόγω της ανικανότητας αυτών που μας κυβερνούν και ότι θα σταματήσουν να αναλαμβάνουν αυτό το πολιτικό κόστος που δεν τους αναλογεί και δεν πρέπει να τους αναλογεί, ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς. Φτάσαμε στο παρά πέντε και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι μας κυβερνούν όχι μόνο ανίκανοι αλλά και επικίνδυνοι και πρέπει με ότι θεσμικά μέσα και μέτρα διαθέτουμε, τουλάχιστον να τους περιορίσουμε την ζημιά που κάνουν στον τόπο και στον λαό μας.

Keywords
αυξηση, το φως, τραπεζες, βουλη, κυπρος, δηλ, σημαίνει, ΕΚΤ, χρεος, δις, αεπ, τροικα, φως, επιδοματα, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τραπεζα κυπρου, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, τι σημαινει, παρα πεντε, στο παρα πεντε, αεπ, βημα, γυναικα, δανεια, κυπρου, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, το βημα, φως, αλκοολ, ανθρωπινα δικαιωματα, αννα, αξιοπρεπεια, απλα, βρισκεται, γεωγραφια, διαστημα, δηλ, δημοσιο, δικη, δις, δωσει, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελπιδα, ενημερωση, επενδυσεις, επρεπε, επτα, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ζημια, ζητα, ζωνες, η δικη, υποθεση, θεωριες, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυπριακα, κλιμα, κρατικο, λαθη, λεφτα, λογια, λογο, ματια, μειωση, οδηγηση, ορια, ορος, οχηματων, οχηματα, παιδι, παιδια, πληθωρισμος, προβληματα, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, στομα, συγχρονο, σχεδιο, τιμη, το φως, φαρμακα, φορα, χρημα, ανηκει, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, γηρανση, ιδιαιτερα, μια φορα, σημαίνει, τριαντα, ωραιο
Τυχαία Θέματα