To Τουρκμενιστάν γίνεται η πρώτη χώρα με υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ενήλικες

Το Τουρκμενιστάν θα απαιτήσει από όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας στις 7 Ιουλίου.  Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι με ιατρικές αντενδείξεις. Στο Τουρκμενιστάν, ο αριθμός των τρεχουσών κρουσμάτων παραμένει μυστικό του κράτους, αλλά το γειτονικό Ιράν αναφέρει σημαντική αύξηση, όπως και η Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν

Σύμφωνα το British Medical Journal,  οι νόμοι περί του εμβολίου

του Τουρκμενιστάν θα είναι οι αυστηρότεροι στον κόσμο, ξεπερνώντας τους νόμους της Σαουδικής Αραβίας, η οποία από τον Μάρτιο εφαρμόζει μια ευρεία πολιτική «χωρίς εμβόλιο, χωρίς δουλειά» (no jab, no job) τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το Τουρκμενιστάν ανακοίνωσε επίσης νέες απαιτήσεις για μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις, αν και δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους θανάτους του 19-covid. Η κυβέρνηση του Προέδρου Gurbanguly Berdymukhamedov δέχτηκε έντονη κριτική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  για την άρνησή της να παράσχει στοιχεία περιπτώσεις θανάτων από Covid19, μια στάση που ακολουθεί και η Βόρεια Κορέα.

Ο Berdymukhamedov επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η χώρα του είναι απαλλαγμένη από covid σε τηλεοπτική συνάντηση της κυβέρνησης στις 29 Ιουνίου, αλλά στα ίδια σχόλια επανέλαβε προηγούμενες καταγγελίες για την ανάγκη αποτελεσματικότερων εμβολίων.

Η ανακοίνωση του Τουρκμενιστάν ακολουθεί τις πρόσφατες κινήσεις στη γειτονική Ρωσία και το Καζακστάν που απαιτούν εμβολιασμό από ευρείες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς το τρίτο - ή σε ορισμένες περιπτώσεις το τέταρτο -  κύμα φαίνεται να εξαπλώνεται  στην περιοχή.

Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, όπου το 23% και το 21% των πληθυσμών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 3,7% στο Τατζικιστάν, στο 2,3% στην Αρμενία και στο 1,9% στο Κιργιστάν. Το Τουρκμενιστάν δεν δημοσιεύει αριθμούς. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν χρησιμοποιήσει εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και περιορισμένη προμήθεια του εμβολίου AstraZeneca.

Άλλες χώρες

Το Καζακστάν ζήτησε από όλους τους εργοδότες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών - συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, των λιανικών πωλήσεων, των τραπεζών και των επικοινωνιών - να εμβολιάσουν τους εργαζομένους τους από τις 2 Ιουλίου. Από τα μέσα Ιουνίου, έχει απαιτήσει από τις επιχειρήσεις στους τομείς της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της ψυχαγωγίας να διασφαλίσουν ότι το 60% του προσωπικού είναι εμβολιασμένο

Η κυβέρνηση των Φίτζι δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι θα επιβάλει τον εμβολιασμό για όλους τους υπαλλήλους. «Δεν έχει σημασία αν είσαι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας, ένας μοναδικός έμπορος ή ένας μισθωτός υπάλληλος», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Φρανκ Μπαινιμαράμα, σε τηλεοπτική ομιλία. «Πρέπει να εμβολιαστείς για να συνεχίσεις να δουλεύεις αλλιώς η επιχείρηση θα κινδυνεύσει να κλείσει. Χωρίς εμβόλια, καμία δουλειά – δεν είναι ασφαλισμένη και τώρα  είναι η πολιτική της κυβέρνησης και επιβάλλεται μέσω του νόμου».

Η κυβέρνηση της Λετονίας προωθεί επί του παρόντος νομοθεσία που θα καθιστούσε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους δασκάλους, μεταξύ άλλων. Θα εξουσιοδοτήσει επίσης τους ιδιωτικούς εργοδότες να απολύσουν το προσωπικό που δεν έχει λάβει πιστοποιητικά εμβολιασμού έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί  να καταψηφίσουν τον νόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα