T/κ Τύπος - «Αφρίκα»: «Φεύγουν από τον βορρά στον νότο»

Δεν είναι ισχυρή η πιθανότητα μετάβασης στο ευρώ, δήλωσε στο Bloomberg HT ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν, μετά τις έντονες αντιδράσεις σε Τουρκία και τ/κ πλευρά για την προχθεσινή του αναφορά ότι μπορεί να περάσουν σε ξένο νόμισμα. Το θέμα της νομισματικής κρίσης και των επιπτώσεων από την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας στην οικονομία του ψευδοκράτους είναι το κύριο στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες σήμερα, πολλές από τις οποίες συνεχίζουν να φιλοξενούν δηλώσεις και εκτιμήσεις ειδικών και οικονομολόγων για το πώς μπορεί

να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, με την καθολική απαισιοδοξία να κυριαρχεί.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Φεύγουν από τον βορρά στον νότο», αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης ότι λόγω της νομισματικής κρίσης, Τ/κ οδηγούνται στο να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες στον «νότο». Αλλού γράφει για παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που πήρε απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια και έτσι υποχώρησε λίγο το συνάλλαγμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δύο άτομα συνελήφθησαν χθες στην Αμμόχωστο, γιατί στο σπίτι τους βρέθηκαν απαγορευμένα βιβλία.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δύσκολη η μετάβαση στο ευρώ», γράφει ότι οι προχθεσινές δηλώσεις Ερχιουρμάν για μετάβαση σε ξένο νόμισμα είχαν έντονο αντίκτυπο στα τουρκικά ΜΜΕ, με τον «πρωθυπουργό» να υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του αποδόθηκαν λάθος. Αλλού γράφει ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε φοιτητική εστία στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου που προκλήθηκε από τα κλιματιστικά και κατέστρεψε τον τελευταίο όροφο.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Όνειρο το ευρώ», γράφει ότι οικονομολόγοι και ειδικοί είναι απαισιόδοξοι ότι το ψευδοκράτος μπορεί να μεταβεί στο ευρώ. Αλλού γράφει ότι ο καταζητούμενος Γιλμάζ Γκιουμούζ που είχε δραπετεύσει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές στις αρχές του μήνα, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λόγω της ραγδαίας πτώσης της τουρκικής λίρας, ο κατώτατος μισθός που πριν 9 μήνες ήταν 413 στερλίνες, σήμερα έχει φτάσει στις 316 στερλίνες.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η επίδραση του συναλλάγματος άνεμος στην Τουρκία, τσουνάμι στην Κύπρο», αναφέρεται σε δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Ερχιουρμάν στο κανάλι Κίπρις tv, όπου – μεταξύ άλλων – είπε ότι αυτό ανέφερε σε Τούρκους αρμοδίους όταν συζήτησε την κατάσταση στην οικονομία του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αποκαλύπτει την έκθεση του Συμβουλίου Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων της Τουρκίας (MASAK) για τα 13 καζίνα στα κατεχόμενα, εκ των οποίων το ένα φέρεται να έχει σχέση με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις οικονομολόγων, που θεωρούν ότι δεν είναι εύκολη η μετάβαση σε ξένο νόμισμα.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στην εντατική η ΤΛ», γράφει ότι συνεχίζονται οι επαφές της «κυβέρνησης» με την «κεντρική τράπεζα» για τη λήψη μέτρων για τη συναλλαγματική ισοτιμία, ενώ ο «υπουργός δημοσιονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχουν μέτρα που το ψευδοκράτος μπορεί να πάρει. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη στην Πάφο ο Τούρκος υπήκοος Γιλμάζ Γκιουμούς που καταζητείτο από τις 8 Μαΐου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 300 ήταν οι συμμετοχές στον διαγωνισμό παιδικού παραμυθιού της εφημερίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα