Reuters: Συνομιλίες Qatar για απόκτηση μεριδίου στο ιρακινό έργο της Total

Το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση μεριδίου στα ενεργειακά έργα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων της γαλλικής εταιρείας TotalEnergies στο Ιράκ, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, καθώς η Βαγδάτη εμποδίζει τις προσπάθειες δυτικών ενεργειακών εταιρειών να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Μια σημαντική επένδυση από ένα κράτος του Κόλπου θα σηματοδοτούσε μια σημαντική νίκη για τον Ιρακινό πρωθυπουργό Mohammad Al-Sudani, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο μετά από πολιτική αναταραχή, και θα θεωρηθεί

ως ένα βήμα προς την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής.

Μια πηγή είπε ότι η QatarEnergy προσπαθεί να αποκτήσει μερίδιο περίπου 30 τοις εκατό στο έργο. Οι εταιρείες ενέργειας σπάνια κατέχουν το 100 τοις εκατό των έργων και προτιμούν τις συνεργασίες για τη μείωση του κινδύνου.

Μετά από μια αναταραχή συμφωνιών μετά την εισβολή των ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία, οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ λόγω των χαμηλών αποδόσεων από τις συμφωνίες κατανομής εσόδων.

Όταν η TotalEnergies και η Βαγδάτη υπέγραψαν συμφωνία το 2021 για την κατασκευή τεσσάρων μαζικών έργων ηλιακής ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στο νότιο Ιράκ για 25 χρόνια, οι ελπίδες για αναστροφή της φυγής ήταν μεγάλες. Η Exxon Mobil, η Shell και η BP προσπάθησαν όλες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το έργο, με στόχο την τόνωση της οικονομίας της χώρας και τη μείωση της εξάρτησής της από το ιρανικό αέριο, δεν έχει ακόμη απογειωθεί.

Η συμφωνία Total Energy με το Ιράκ, η οποία θα απαιτούσε αρχική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθεί την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι όροι της συμφωνίας, οι οποίοι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ή έχουν αναφερθεί προηγουμένως, προκάλεσαν ανησυχία στους ιρακινούς πολιτικούς και ήταν πρωτοφανείς για το Ιράκ, ανέφεραν στο Reuters πηγές κοντά στη συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συμφωνία περιελάμβανε την κατασκευή ενός δικτύου αποθήκευσης φυσικού αερίου για την παροχή τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μέσω της επέκτασης του κοιτάσματος Ratavi, μεγάλης κλίμακας χρήσης έγχυσης νερού και ενός μεγάλου ηλιακού σταθμού στη Βασόρα για την ενίσχυση της παραγωγής από άλλα πεδία. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή μιας εγκατάστασης επεξεργασίας θαλασσινού νερού.

Αλλά από τότε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος. Πηγές είπαν στο Reuters πέρυσι ότι μια διαφωνία για τους όρους κινδύνευε να καταργήσει το έργο.

Η Qatar Energy και το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κατάρ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις συνομιλίες.

Η TotalEnergies δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία όταν επικοινώνησε με το Reuters.

Ο Σουδάνι του Ιράκ ταξιδεύει στο Παρίσι την Πέμπτη και θα συναντήσει τον Μακρόν, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηλυσίων.
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα σχέδια της Qatar Energy να αποκτήσει μερίδιο στο έργο Total Energy.

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι η Qatar Energy και η Total Energy μιλούσαν για μερίδιο στο έργο, και παρόλο που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιηθεί.

Οι γαλλικές και οι εταιρείες του Κατάρ έχουν στενές συνεργασίες στην τεράστια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Κατάρ καθώς και σε μεγάλα ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γουιάνας, της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Energy, Πάτρικ Πόιν, δήλωσε στους επενδυτές μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι το Ιράκ αποτελούσε βασικό μέρος της εστίασης της εταιρείας στη Μέση Ανατολή και ότι η συμφωνία ήταν «win-win» για τη Βαγδάτη και την εταιρεία του, η οποία θα πληρωνόταν μέσω την πώληση πετρελαίου από το κοίτασμα Ρατάβι.

Είπε επίσης ότι η TotalEnergies αναζητούσε εταίρους στα έργα, στα οποία ήθελε να κατέχει μερίδιο 40 έως 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα