Pijls: Ναι στις εκποιήσεις, αλλά όχι ανεξέλεγκτα και μαζικά

Υπέρ του νόμου των εκποιήσεων, αλλά εναντίον της εφαρμογής του κατά τρόπο μαζικό και ανεξέλεγκτο τάσσεται η Ελληνική Τράπεζα.

Ο ισχυρός άνδρας του Οργανισμού Bert Pijls, μιλώντας στο Σίγμα και το Μεσημέρι και Κάτι, δηλώνει ότι η νομοθεσία των εκποιήσεων αποτελεί εργαλείο για τις τράπεζες, προκειμένου να εισπράξουν και όχι να βγάλουν οικογένειες και παιδιά στους δρόμους.

«Είμαστε υπέρ της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, γιατί,

χωρίς αυτό το νόμο, δεν θα υπάρξει επανόρθωση της οικονομίας. Σκοπός, δεν είναι η τράπεζα να προβεί σε μαζικές εκποιήσεις και να βγάλει οικογένειες και παιδιά στους δρόμους. Γνωρίζουμε τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις, αλλά ως τράπεζα πρέπει να έχουμε νομικά εργαλεία για να εισπράξουμε και αυτή τη στιγμή αυτά τα εργαλεία δεν είναι σε ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Τράπεζας Bert Pijls.

Ερωτηθείς γιατί κανείς να εμπιστευτεί τις τράπεζες, όταν λένε, πως δεν θα κυνηγήσουν μικρούς και ευάλωτους δανειολήπτες, ανέφερε ότι ο νόμος των εκποιήσεων αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την τράπεζα, προκειμένου να φέρει τον πελάτη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο μια βιώσιμη αναδιάρθρωση.

«Είμαι υπέρ της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων. Είμαι, επίσης, υπέρ ότι, εάν διαπιστωθεί ότι οι τράπεζες κάνουν κακή χρήση του νόμου, τότε είτε να τιμωρηθούν, είτε να τροποποιηθεί ο νόμος. Όμως, τουλάχιστον, αφήστε μας, ως τραπεζικό τομέα, να δείξουμε ότι μπορούμε με ένα ώριμο και υπεύθυνο τρόπο να χειριστούμε το νόμο των εκποιήσεων», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην «καυτή πατάτα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπισή τους, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Διευκρίνισε, όμως, ότι ο νόμος των εκποιήσεων δεν αφορά μόνο στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σημειώνοντας ότι θα διευκολύνει καί την παραχώρηση νέων δανείων. Εάν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι πολύ πιο εύκολο για μια τράπεζα να χορηγήσει νέα δάνεια-απαραίτητα για την τόνωση της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι η καθυστέρηση, που παρατηρείται στην εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων, οδηγεί και σε απώλεια πιθανών επενδύσεων.

«Ξένα επενδυτικά ταμεία ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων της Κύπρου, όμως, ενόσω διατηρείται η αβεβαιότητα γύρω από το νομικό πλαίσιο, αυτοί οι επενδυτές δεν έρχονται να επενδύσουν. Αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να μετριαστούν τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και οι τιμές ν’ ανέβουν ξανά», είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας.

Ο Bert Pijls αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στις αναδιαρθρώσεις δανείων και επισημαίνει ότι πέραν του 70% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας έχει ήδη αναθεωρηθεί.

«Όταν προχωρείς σε αναδιαρθρώσεις δανείων, είναι σημαντικό ν’ αντιμετωπίζεις την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Εμείς το κάνουμε, έχοντας στο μυαλό μας πώς να καταστήσουμε έναν πελάτη βιώσιμο. Αν δεν γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι πελάτες δεν θα επιβιώσουν, γεγονός, που θα έχει αρνητική επίδραση στην γενικότερη προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παραχώρηση δανείων σε κυπριακές επιχειρήσεις της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ, ο Bert Pijls δήλωσε ότι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση είναι πολύ ικανοποιητική.

«Μέχρι τώρα, υπάρχει ζήτηση για 54 εκατομμύρια και δεδομένου ότι το πρόγραμμα ισχύει εδώ και μερικές εβδομάδες, η ζήτηση ξεπερνά τις προσδοκίες μας. Στόχος μας, είναι να διανείμουμε αυτά τα χρήματα σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούμε και σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς της οικονομίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Bert Pijls, στόχος της τράπεζας είναι να υπερδιπλασιάσει τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν στην αγορά συγκριτικά με πέρυσι. Αυτό, όμως, πρόσθεσε, πρέπει, να γίνει με το σωστό τρόπο για ν’ αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική Τράπεζα μπορεί να το πράξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα