O Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έφθασε στo Μπουένος Άιρες

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έφθασε σήμερα στο Μπουένος Άιρες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

Η δημόσια τηλεόραση της Αργεντινής μετέδωσε πλάνα της άφιξής του στο αεροδρόμιο, όπου τον υποδέχθηκε ο Αργεντίνος Υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Φαουρίε. Έξι αεροπλάνα μετέφεραν τη σαουδαραβική αντιπροσωπεία και την επιμελητειακή υποστήριξή της.

Ο πρίγκιπας ενδέχεται

να συναντηθεί στο Μπουένος Άιρες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο οι σχέσεις είναι εξαιρετικά τεταμένες μετά την υπόθεση Κασόγκι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) κατέθεσε τη Δευτέρα μήνυση ενώπιον της δικαιοσύνης της Αργεντινής κατά του πρίγκιπα, του αποκαλούμενου "MBS", για την υπόθεση Κασόγκι και για την Υεμένη, καθώς το Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει τη διεθνή αρμοδιότητά της στη διερεύνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής άρχισαν να εξετάζουν μήνυση για τον φερόμενο ρόλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και για περιπτώσεις βασανιστηρίων από Σαουδάραβες αξιωματούχους», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η HRW ζήτησε, επίσης, από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής να διεξαγάγει έρευνα για «ενδεχόμενη συνέργεια» του MBS στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας Ραμίρο Γκονσάλες πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την έναρξη προανάκρισης.

Ο πρίγκιπας διάδοχος αναμένεται να συμμετάσχει την Παρασκευή και το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες. Τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπου διαδηλωτές τον κατήγγειλαν ως δολοφόνο του Κασόγκι.

Αυτή η διεθνής περιοδεία είναι η πρώτη έξοδός του από τη χώρα του μετά την έναρξη του σκανδάλου που προκάλεσε η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτη της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και επικριτή του καθεστώτος του Ριάντ.

Ο MBS κατηγορείται από τον Τύπο και Τούρκους αξιωματούχους ότι διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση και έχει πλήξει την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου στο εξωτερικό. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται κάθε ανάμιξή του.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα