O ΠΔΣ προειδοποιεί για αναβολή διαδικασιών της δικαστικής μεταρρύθμισης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Συλλόγου, τονίζοντας την ανάγκη υπερψήφισης των τριών νομοσχεδίων για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση: 

Τίθενται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών για τοποθέτηση των μελών της, τα τρία Νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη μεταρρύθμιση της ανώτερης βαθμίδας των δικαστηρίων στην Κύπρο,

τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο του ΠΔΣ ως εκπρόσωπό του, λειτουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο πλαίσιο διαβούλευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής στις δύο τελευταίες συνεδρίες της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εισηγηθούν τροποποιήσεις, βελτιώσεις και/ή να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένες πτυχές των νομοσχεδίων. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στον ΠΔΣ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, πριν από την παραπομπή των τριών Νομοσχεδίων στην Επιτροπή Νομικών, σε τουλάχιστον δύο συνεδρίες στις οποίες μετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΔΣ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και εκπροσώπων όλων των κομμάτων, είχε εκφράσει τις απόψεις του τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο συμμετείχε σε συζήτηση των επιμέρους διατάξεων με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και υπηρεσιακούς Λειτουργούς του Υπουργείου. Εκπροσωπήθηκε δε και ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και στις δύο συνεδρίες διά της Προέδρου του.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, κα Περσεφόνη Παναγή, είχε εκφράσει την άποψη ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση. Οι επιφυλάξεις οι οποίες εκφράστηκαν σε σχέση με την επανασύσταση και δημιουργία του νέου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν αποσκοπούσαν στην αποδόμηση της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης. Επιπρόσθετα, δεν ετέθη ή τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη δημιουργία των δύο οργάνων τα οποία είναι επιθυμητό να δημιουργηθούν σε αντικατάσταση του ενιαίου Ανώτατου Δικαστηρίου όπως υφίσταται σήμερα.

Κατά συνέπεια η σύγκλιση είναι υπέρ της δημιουργίας ενός Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενός ξεχωριστού Ανώτατου Δικαστηρίου για τις υπόλοιπες υποθέσεις. Η δημιουργία του νέου Εφετείου θα συμβάλει στον καταμερισμό των υποθέσεων μεταξύ των τριών δικαστηρίων προκειμένου να αρχίσει η εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων με γοργούς ρυθμούς τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι υπόλοιπες επιφυλάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου συνδέονται με τη συμμετοχή εξωδικαστηριακών στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και Γνωμοδοτικό Συμβούλιο τα οποία αφορούν, το πρώτο στους διορισμούς και προαγωγές όλων των δικαστών και το δεύτερο σε συστάσεις στον Πρόεδρο για τον διορισμό δικαστών στο Ανώτατο Συνταγματικό και στο Ανώτατο Δικαστήριο,

Διευκρινίζεται ότι θέματα αντισυνταγματικότητας δεν θα αποφασιστούν, εκτός και εάν εγερθεί θέμα ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου και η άποψη του οποιουδήποτε εξωδικαστηριακά δεν αποτελεί δεσμευτική απόφαση επί του θέματος. Συνεπώς και αυτό το θέμα δεν συνιστά κώλυμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Ο ΠΔΣ επανατονίζει τη θέση του υπέρ της ψήφισης των τριών νομοσχεδίων τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν εκτός του προεκλογικού αγώνα ή άλλων σκοπιμοτήτων και καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν στάση ευθύνης.

Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει η λογική γιατί η ανάγκη υλοποίησης της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι αδήριτη για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και η Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε, επομένως, ότι θα προωθηθεί έστω και την υστάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπερψήφιση των τριών Νομοσχεδίων πριν από τη λήξη των εργασιών της.

Είναι πασίδηλο, πως οποιαδήποτε αναβολή της ψήφισής τους δεν θα εξυπηρετήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δικαιοσύνης. Ενδεχόμενες ελλείψεις που διαφανούν κατά την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, μπορούν να τύχουν διαχείρισης ή/και βελτίωσης στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας των εμπλεκόμενων φορέων προς τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης. Κάθε βήμα προόδου, μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού είναι λογικό να βρίσκει εμπόδια, τα οποία όμως οφείλουμε να υπερπηδούμε και να ξεπερνούμε με συλλογική ομοψυχία και αφοσίωση, για χάριν του δημοσίου συμφέροντος που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν καθήκον να υπηρετούν.


Διαβάστες επίσης: Απογοήτευση Γιολίτη με αντιπολίτευση-«Δεν επέδειξαν υπεύθυνη στάση»

Keywords
Τυχαία Θέματα