O Γερουσιαστής Μενέντεζ «στρίμωξε» πρέσβειρα ΗΠΑ για Κύπρο(ΒΙΝΤΕΟ)

Το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η αναγνώριση της τουρκικής εισβολής και το θέμα των αγνοουμένων, ήταν τα θέματα που ηγέρθησαν σε ερωτήσεις Γερουσιαστών προς την υποψήφια Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, κατά τη σημερινή της κατάθεση στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Σε ερώτηση του Γερουσιαστή Τιμ

Κέιν για το εμπάργκο όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιβλήθηκε το 1987, η κ. Γκάρμπερ είπε πως είχε ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω στρατικοποίησης της νήσου.

«Εξετάζουμε συστηματικά την ενδυνάμωση της σχέσης μας για την ασφάλεια με την Κυβέρνηση της Κύπρου. Είναι ένα πολύ καλός εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων και την αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Προσβλέπουμε στο να οικοδομήσουμε συστηματικά πάνω στις προσπάθειες αυτές για να τις ενδυναμώσουμε», ανέφερε.

Κληθείσα από τον ίδιο Γερουσιαστή να σχολιάσει πληροφορίες για παροχή βάσεων προς τους Αμερικανούς από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ είπε πως «οι κυρίαρχες βρετανικές βάσεις είναι κυρίαρχο βρετανικό έδαφος κι ως τέτοιο εμπίπτει στα θέματα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ».

Σε ερώτηση του Γερουσιαστή Μέρφι για τα ρωσικά χρήματα, με αφορμή και πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal που χαρακτήριζε την Κύπρο «Ρωσικό χρηματικό παράδεισο», η υποψήφια Πρέσβειρα είπε πως το ξέπλυμα χρήματος αποτελεί σοβαρή ανησυχία.

«Η ακεραιότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σοβαρή ανησυχία και προβληματίζει τις ΗΠΑ, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από `κακούς παίχτες`», ανέφερε.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση του καθεστώτος καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είπε πως έχει σημαντική εμπειρία από ανάλογη περίπτωση στη Λετονία, την οποία και θα χρησιμοποιήσει ως Πρέσβειρα στην Κύπρο.

«Εμπλέκουμε κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε σαφή τη σοβαρότητα της επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων και να κινηθούμε εναντίον αυτών που προωθούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είναι πολύ σημαντικό για την μελλοντική ευημερία της Κύπρου να έχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα το οποίο να μην μπορούν να καταχρώνται κακοί παίκτες», είπε συγκεκριμένα.

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ζήτησε από την υποψήφια Πρέσβειρα να αναγνωρίσει ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ότι πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν.

«Πολύ σωστά υπενθυμίζετε τα τραγικά γεγονότα του 1974», είπε η κ. Γκάρμπερ. «Μετά το 1974, οι ΗΠΑ υποστήριξαν το ψήφισμα 3212 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το οποίο ζητά κι από τις δύο πλευρές να επιτύχουν ελεύθερα αμοιβαία αποδεκτή πολιτική διευθέτηση στο νησί. Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια να υποστηρίζουν τις κυπριακής ηγεσίας διαπραγματεύσεις, υπό την διευκόλυνση του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Δικαιολογήθηκε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη χρήση λεκτικού που τις επιτρέπει να διαδραματίζουν αποτελεσματικό ρόλο, που το επιτυγχάνουν, διευκολύνοντας τις συνομιλίες.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη διευθέτηση στη νήσο τον καλύτερο λόγο για την ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είπε ότι δεν αφορούσε το ερώτημά του.

«Δεν ρώτησα τι επιδιώκουμε στο πλαίσιο της διευθέτησης, αλλά αν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη `βόρεια Κύπρο` και είναι εκεί κατέχοντας τη `βόρεια Κύπρο`. Αν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μία πραγματικότητα βασισμένη στα γεγονότα, τότε έχουμε πρόβλημα για το πως προχωρούμε», τόνισε ο γερουσιαστής.

Η υποψήφια Πρέσβειρα είπε πως η τουρκική επέμβαση στην Κύπρο οδήγησε στα γεγονότα της τραγικής διαίρεσης που έχουμε σήμερα.

«Τα τουρκικά στρατεύματα είναι ένα από τα ευαίσθητα θέματα των διαπραγματεύσεων και ένα από τα μέρη της τελικής λύσης», απάντησε η κ. Γκάρμπερ, που τελικά αναγνώρισε ότι υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί.

Ερωτηθείσα αν θα υποστηρίξει το αίτημα για πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους σε τουρκικές στρατιωτικές περιοχές, η κ. Γκάρμπερ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα των αγνοουμένων για τις ΗΠΑ.

«Αν επικυρωθεί ο διορισμός μου θα εργαστώ για να έχει μπορεί η ΔΕΑ να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους ταφής».

Ο Γερουσιαστής συνέχισε λέγοντας πως είναι ένας εξ` αυτών που υποστηρίζουν την άρση του εμπάργκο όπλων.

«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ που παίζει κρίσιμο ρόλο για μας σε τόσους πολλούς τομείς», είπε ο κ. Μενέντεζ, παραθέτοντας πολλά παραδείγματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο ερώτημα του κ. Μενέντεζ αν η Κύπρος έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της στην ΑΟΖ της, η κ. Γκάρμπερ είπε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα