NYT: Έτσι φτάνουν οι παράτυποι μετανάστες στην Κύπρο- Ο ρόλος των κατεχομένων

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Asylum Seekers Find a New Route to Europe, Flowing Into a Divided Cyprus» οι New York Times σκιαγραφούν τις δυσκολίες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο, κυρίως λόγω της σύνθετης κατάστασης με τα κατεχόμενα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην ιστορία ενός αιτητή

ασύλου από το Καμερούν και στο πώς κατέληξε στην Κύπρο. Ο Clinton Yebga, αφού εξασφάλισε φοιτητική βίζα, επιβιβάστηκε σε πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από το Καμερούν, άλλαξε αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προσγειώθηκε στα κατεχόμενα.

Αλλά αντί να πάει στο πανεπιστήμιο που είχε εγγραφεί στα κατεχόμενα, πέρασε την πράσινα γραμμή και έφτασε στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σήμερα διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου μαζί με άλλους αιτητές ασύλου από Συρία, Παλαιστίνη και Καμερούν, περιμένοντας απάντηση στην αίτησή του.   

Ο Yebga και οι γείτονες του στην Κοφίνου είναι κάποιοι από τους 11,200, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψαν αυτή την «πλάγια» οδό για την Ευρωπαϊκή Ένωση που άφησε την Κύπρο με τους περισσότερους αιτούντες άσυλο ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Ο James Ker-Lindsay, ειδικός σε θέματα πολιτικής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρει ότι «ο πιο απλός τρόπος να σκεφτούμε τα κατεχόμενα είναι να τα παραλληλίσουμε με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο διέλευσης του κόσμου. Προσγειώνεσαι σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν το ελέγχει, αλλά μόλις περάσεις την πράσινη γραμμή, η οποία δεν είναι σύνορο, βρίσκεσαι επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία».  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι περισσότεροι αιτητές ασύλου ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, ενώ επικαλείται πηγές από την Κύπρο, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν από τα κατεχόμενα.

Μάλιστα ο Yebga εξηγεί ότι πλήρωσε 1000 ευρώ για το εισιτήριο των Τουρκικών Αερογραμμών και άλλα 1000 ευρώ για να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο των κατεχομένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στις New York Times, δεν είχε ιδέα για την σύνθετη πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. «Ήθελα μόνο να φτάσω στην Ευρώπη για να είμαι ασφαλής».

Μάλιστα γίνεται αναφορά σε επιτήδειους, οι οποίοι παρουσιάζονται ως πράκτορες για ιδιωτικά πανεπιστήμια στα κατεχόμενα και συχνά προτείνουν αυτή τη διαδρομή σε όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν πολιτικό άσυλο στην ΕΕ, χωρίς όμως να τους εξηγούν την κατάσταση στην Κύπρο.

Πολλοί από τους αιτητές μάλιστα φτάνουν στην Κύπρο νομίζοντας ότι με κάποιο τρόπο είναι συνδεδεμένη με την ηπειρωτική χώρα της Ευρώπης ή ότι η Κύπρος ανήκει στην ζώνη Σένγκεν.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο λόγος που η Κύπρος έχει καταστεί τόσο «δημοφιλής» προορισμός μπορεί να αναζητηθεί στο κλείσιμο των άλλων οδών για την ΕΕ.

Μάλιστα γίνεται αναφορά στην κατάσταση με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα η συμφωνία με την ΕΕ να αφήνει de facto πίσω την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κροατία και στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, παρευρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ οριοθετούν την εντός διμήνου παρουσίαση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

Στη συνέχεια, σημειώνεται πως, εν όψει της αναθεώρησης της δικής μας μεταναστευτικής πολιτικής, η Κύπρος διεκδίκησε τόσο μέσα από την κατ’ ίδιαν συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο Ylva Johansson όσο και με τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΣ στην σύνοδο την συμπερίληψη  προνοιών στην νέα πολιτική για την συγκρότηση ενιαίου καταλόγου ασφαλών χωρών, την ενεργοποίηση των μηχανισμών επιστροφής σε τρίτες χώρες  από την FRONTEX, αλλά και την ανάληψη από μέρους της ΕΕ πρωτοβουλίας για επίτευξη συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
NYT, Κύπρο#45,NYT, kypro#45