Moody's: Κέρδη για τις τράπεζες λόγω οικονομικής ανάκαμψης

Κέρδη για τις κυπριακές τράπεζες εντός του 2018 βλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς υποστηρίζεται από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή του, εκτιμώντας ότι τα κέρδη θα κυμανθούν από τα €50 εκ. μέχρι €100 εκ. για το 2018.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της StockWatch, οι εν λόγω θετικές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του οίκου ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη

θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και το νέο δανεισμό. Οι εγχώριες κυπριακές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια κέρδη το 2018, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων. Συνολικά ο οίκος αναμένει για τον κλάδο κέρδη γύρω στα €50 εκ.-€100 εκ. μετά από αναμενόμενες ζημιές €600 εκ. -€700 εκ. το 2017.

Έρχονται συγχωνεύσεις τραπεζών - Τι σημαίνει για την Κύπρο;

Σύμφωνα με δηλώσεις της βοηθού αντιπροέδρου του οίκου Moody's Μελίνας Σκουρίδου «διατηρήσαμε τις θετικές μας προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Κατά την άποψή μας, η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί ισχυρά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της χαμηλής ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών ενισχύοντας τα κέρδη και το κεφάλαιό τους».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, αναμένεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2018 και 2,8% το 2019 λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, την ελαστική εγχώρια κατανάλωση και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα βελτιωθούν περαιτέρω, αλλά το ψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα περιορίσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των τραπεζών.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων και να πωλούν εξασφαλίσεις περιουσιακών στοιχείων, που οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση της ακόμα αδύναμης ποιότητας δανείων.

Αναμένεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στις τρεις βασικές εγχώριες τράπεζες να μειωθούν σε περίπου 35% -38% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του 2018 από περίπου 45% τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τέλος, ο Moody’s αναμένει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα αυξηθούν μέτρια τονίζοντας ωστόσο ότι τα κεφάλαιά τους παραμένουν ευάλωτα λόγω του ψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν καλύπτονται από προβλέψεις .

Το κενό κάλυψης των προβλέψεων καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από εξασφαλίσεις ακινήτων, «αλλά οποιαδήποτε πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων θα περιόριζε την ικανότητα ανάκτησης των χρεών μέσω πωλήσεων ακινήτων και θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε νέες προβλέψεις».

«Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις προβλέψεις συν το κεφάλαιο είναι περίπου 120%, ένα από τα πιο αδύναμα από τις τράπεζες που αξιολογεί ο οίκος», σημειώνει η κ. Σκουρίδου.

Οι προοπτικές ισχύουν για όλες τις τράπεζες με εγχώριες δραστηριότητες, αλλά κυρίως για τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και ΣΚΤ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% των περιουσιακών στοιχείων του συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα