Microsoft Imagine Cup: Ολοκληρώθηκαν οι Παγκόσμιοι Τελικοί

Δεύτερη θέση για την Ελληνική ομάδα iCry2Talk

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε η Ελλάδα κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας της Microsoft, Imagine Cup 2018 που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου στο Seattle των ΗΠΑ.

Πάνω από 3,000 πρωτότυπες προτάσεις

φοιτητών πληροφορικής από ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάστηκαν στο διαγωνισμό, με τους τελικούς να λαμβάνουν χώρα στα κεντρικά γραφεία της Microsoft, στο Redmond του Seattle.

Οι 20 ομάδες φιναλίστ, χρησιμοποίησαν τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Big Data, Mixed Reality σε συνδυασμό με ομαδική δουλειά και πολύ πάθος, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πώς οι νέοι σήμερα με τη δύναμη της επιστήμης της πληροφορικής και την τεχνολογίας, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Η ελληνική ομάδα, από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονικης, απαρτίζεται από τους Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.

Η πρότασή τους, το project iCry2Talk κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις 20 φιναλίστ ομάδες στην τελική φάση, με την εφαρμογή που αποκρυπτογραφεί το κλάμα του μωρού, δίνοντας για πρώτη φορά απάντηση σε βασικά ερωτήματα των γονιών και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και υψηλή βαθμολογία από την κριτική επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, η ομάδα iCry2Talk δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning), για να μεταφράσει το κλάμα του μωρού σε λόγο και έκλεψε τις εντυπώσεις. Μέσω της εφαρμογής, οι τεταρτοετείς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ, αποκρυπτογραφούν το κλάμα του μωρού, το οποίο μετατρέπεται σε γραπτό λόγο ή εικόνα, με σκοπό να παρέχουν στους γονείς και τους φροντιστές πολύτιμες πληροφορίες για τον λόγο που κλαίει το παιδί.

Η εφαρμογή iCry2Talk βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, ενώ επιδιώκει να στηρίξει κάθε νέο ή άπειρο γονιό, παρέχοντάς τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος και την άμεση και κατάλληλη φροντίδα του μωρού.

Όπως δήλωσαν μέλη της ομάδας iCry2Talk «Το Imagine Cup ήταν για εμάς μία μοναδική εμπειρία! Καταφέραμε να περάσουμε από την ιδέα στην υλοποίησή της, ξεπεράσαμε τα όριά μας, επεκτείναμε τους μαθησιακούς μας ορίζοντες, συνεργαστήκαμε με φοιτητές από όλο τον κόσμο και ειδήμονες του χώρου, ενώ αισθανθήκαμε τον ενθουσιασμό και την ανακούφιση όταν η σκληρή δουλειά, ο χρόνος και η ενέργεια που αφιερώθηκαν σε αυτό το έργο επιβραβεύθηκαν με τη 2η θέση ανάμεσα σε 3000 ανταγωνιστικές ομάδες».

«Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω το έργο μας και να δούμε την εφαρμογή του project μας, βοηθώντας τους γονείς να καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά τους», συνέχισαν. «Αν το σκεφτείτε, το κλάμα αποτελεί την πρώτη γλώσσα που χρησιμοποιούν ενστικτωδώς τα μωρά σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους και καθώς οι γονείς αναφέρουν ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολη η αναγνώριση των αναγκών του μωρού τους, θεωρείται απαραίτητο να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των γονιών και των μωρών τους με ένα σύστημα που θα είναι προσιτό σε όλους!»

Την πρώτη θέση κατέκτησε φέτος η ομάδα smartARM από τον Καναδά με ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, ένα ρομποτικό προσθετικό χέρι που χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft Azure Computer Vision, Machine Learning και Cloud Storage για να υπολογίσει την πιο κατάλληλη λαβή ανάλογα με το αντικείμενο που προσπαθεί να προσεγγίσει. Η ομάδα του Καναδά απέσπασε το έπαθλο των $85K, καθώς και ένα mentorship session με τον CEO της Microsoft, Satya Nadella. Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα Mediated Ear από την Ιαπωνία με ένα project που εστιάζει σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Λίγα Λόγια για το Imagine Cup

Κάθε χρόνο, το Imagine Cup ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες. Έτσι, προβάλλοντας την ευρηματικότητα των νέων, η Microsoft παραμένει πιστή στο όραμά της και βοηθάει κάθε άνθρωπο και κάθε επιχείρηση να πετύχουν περισσότερα με τη δύναμη της τεχνολογίας. Από το ξεκίνημα αυτής της ιδέας σχεδόν 2 εκατομμύρια φοιτητές από περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει προκειμένου να παρουσιάσουν και να φέρουν τις ιδιαίτερες ιδέες τους στη ζωή.

Για όλους τους συμμετέχοντες ο θεσμός του Imagine Cup αποτελεί το κλειδί να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και το όνειρό τους να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από την καινοτομία και την έξυπνη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Σχετικά με τη Microsoft

Η Microsoft (Nasdaq "MSFT"), η οποία ιδρύθηκε το 1975, είναι η κορυφαία εταιρεία λογισμικού, υπηρεσιών και τεχνολογικών λύσεων παγκοσμίως. Όλα τα προϊόντα Microsoft® έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να διευρύνουν τις ατομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες. Πληροφορίες για τη Microsoft βρίσκονται στη διεύθυνση: http://www.microsoft.com/hellas.

Microsoft είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της Microsoft Corp.στις Ηνωμένες Πολιτείες και/ή άλλες χώρες. Άλλα ονόματα προϊόντων και υπηρεσιών είναι εμπορικά σήματα των εταιρειών που τα διαθέτουν. Τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έγγραφο εξυπηρετούν ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα