EuroLeague: Οι προπονητές που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως ήδη τρεις ομάδες έχουν αλλάξει προπονητή (Παναθηναϊκός, Ερυθρός Αστέρας, Χίμκι), το καλοκαίρι του 2021 είναι ενδεχομένως το πιο ενδιαφέρον των τελευταίων ετών, από τη στιγμή που μεγάλα ονόματα βγαίνουν -θεωρητικά τουλάχιστον στην αγορά.

Αρκετοί προπονητές, μεταξύ αυτών οι Δημήτρης Ιτούδης, Εργκίν Αταμάν και Πάμπλο Λάσο ολοκληρώνουν τη συνεργασία τους με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Αναντολού Εφές και τη Ρεάλ

Μαδρίτης αντίστοιχα έπειτα από τις ανανεώσεις των προηγούμενων ετών. Ουδείς, επίσης πρέπει να αγνοήσει ότι ελεύθερος κυκλοφορεί και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο πολυνίκης προπονητής  στην ιστορία της  EuroLeague  που παραμένει εκτός πάγκων μετά από την αποχώρησή του από τη Φενέρμπαχτσε το περασμένο καλοκαίρι.

Άλμπα Βερολίνου - Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες

Ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Άλμπα Βερολίνου το καλοκαίρι του 2017, δουλεύοντας για πρώτη φορά στην τεράστια καριέρα του εκτός Ισπανίας. Ο θρυλικός προπονητής έχει κοουτσάρει ως πιτσιρικάδες ορισμένους μετέπειτα σταρ όπως ο Αντρές Χιμένεθ, ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Χοσέ Μοντέρο, ο Ράφα Γιοφρέσα, ο Πάου Γκασόλ, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Πάου Ρίμπας, ο Τόμας Σατοράνσκι και ο Κρίσταπς Πορζίνγκις! Ο ίδιος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως «έχω το ίδιο κίνητρο όπως όλα αυτά τα χρόνια: Να κάνω τους παίκτες καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς για την ίδια την ομάδα». Ο 74χρονος Ρενέσες ανανέωσε πέρσι τη συνεργασία του με την Άλμπα Βερολίνου μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γερμανία, συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια στην άκρη του πάγκου της.

Αναντολού Εφές - Εργκίν Αταμάν

Μέχρι πρότινος οι Τούρκοι δεν ήταν η πιο προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ώστε να προκριθούν στο Final 4». Τουναντίον, το 2017-18 πραγματοποίησαν τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους στην EuroLeague τερματίζοντας στην τελευταία θέση της κατάταξης με ρεκόρ 7-23. Το καλοκαίρι του 2018 ο Εργκίν Αταμάν δημιούργησε ένα ιδιαίτερα ποιοτικό και ιντριγκαδόρικο ρόστερ με τις προσθήκες των Σέιν Λάρκιν, Ροντρίγκ Μπομπουά, Βασίλιε Μίτσιτς στην περιφέρεια και οδήγησε την ομάδας της Κωνσταντινούπολης στο Final 4 της Βιτόρια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του κλαμπ σε τελικό! Η  Εφές απέκτησε τη winning mentality που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια με τον Αταμάν στον πάγκο και είχε το καλύτερο ρεκόρ στην περσινή regular season (24-4) πριν από την οριστική διακοπή.

Μπασκόνια – Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Στον πάγκο της Μπασκόνια έχουν θητεύσει 28 προπονητές με πρώτο εξ αυτών τον Βιθέντε Ελεγάλντε (1959-65) και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς λογίζεται ως ο πιο πετυχημένος, έχοντας πανηγυρίσει τα τρία από τα τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας και τα τέσσερα από τα έξι Copa del Rey που έχουν κατακτήσει οι Βάσκοι στην ιστορία τους. Πέρσι οδήγησε την Μπασκόνια ως το τέλος της διαδρομής στη «φούσκα» της Βαλένθια, το τουρνουά ειδικών συνθηκών που  διοργάνωσε η ισπανική λίγκα για την ανάδειξη πρωταθλητή εν μέσω πανδημίας κι εν συνεχεία ανανέωσε τη συνεργασία του με τους Βάσκους για ακόμα έναν χρόνο. 

Ερυθρός Αστέρας – Ντέγιαν Ράντονιτς

Στις 25 Δεκεμβρίου, ο Ερυθρός Αστέρας ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ντέγιαν Ράντονιτς στη θέση του Σάσα Ομπράντοβιτς κι έτσι άρχισε η δεύτερη θητεία του 50χρονου Μαυροβούνιου κόουτς στους «ερυθρόλευκους» έπειτα από την περίοδο 2013-17. Ο Ράντονιτς επέστρεψε στους πάγκους μετά από τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε απολυθεί από την Μπάγερν Μονάχου, υπογράφοντας συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2021. Η συνεργασία των δυο πλευρών θα ανανεωθεί για ακόμα έναν χρόνο εφόσον συμφωνήσουν αμφότερες.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Δημήτρης Ιτούδης

Αν υπάρχει μια ομάδα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη στη διοργάνωση ότι δεν τελειώνει τίποτα πριν... τελειώσει (πριν δηλαδή γίνει η απονομή) είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ουσιαστικά το πρόβλημα της «ομάδας του στρατού» είναι ότι μόνο δυο παιχνίδια, ο ημιτελικός και ο τελικός του Final 4 κρίνουν εν πολλοίς αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη. Έπειτα, λοιπόν από τη δεύτερη EuroLeague στον τελικό της Βιτόρια, ο Ιτούδης έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τους Ρώσους ως το 2021. Παρεμπιπτόντως, ο άλλοτε ασίσταντ κόουτς του Παναθηναϊκού είναι ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας ξεπεράσει τον Έτορε Μεσίνα. Ο Ιτούδης βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της ΤΣΣΚΑ από το 2014, έπειτα από το πέρασμά του από την τουρκική Μπάνβιτ.

Ρεάλ Μαδρίτης - Πάμπλο Λάσο

Για πολλούς ήταν ο loser. Ο προπονητής που δεν ήξερε να «διαβάζει» το παιχνίδι των αντιπάλων, που δεν είχε συστήματα, που δεν γνώριζε πώς να διαχειριστεί τους παίκτες του, πολλώ δε πώς να τους επιβληθεί. Αυτά τον Μάιο του 2014, μετά την αποτυχία στο Final 4 και την απώλεια του πρωταθλήματος από την Μπαρτσελόνα. Πλέον ο Πάμπλο Λάσο έχει κλείσει το στόμα όλων όσοι των έστησαν στον τοίχο, όσοι τον αμφισβήτησαν ως κόουτς και ως άνθρωπο, αξιοποιώντας κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τις... μετρημένες ημέρες του στη Ρεάλ Μαδρίτης κι έχοντας πανηγυρίσει συνολικά 20 τίτλους ως προπονητής της «Βασίλισσας»: Δυο EuroLeague (2015 &2018), πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας, έξι Copa del Rey, έξι Supercopa και το Διηπειρωτικό!'

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - Τσάβι Πασκουάλ

Από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν αποχώρησε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε κοουτσάρει καμία ομάδα μολονότι η περίπτωση του συνδέθηκε με την Μπασκόνια. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Καταλανός προπονητής αντικατέστησε τον συμπατριώτη του, Τζουάν Πλάθα στην τεχνική ηγεσία της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην τελευταία θέση της κατάταξης στην EuroLeague με ρεκόρ 7-17. Ο Πασκουάλ υπέγραψε ως το 2021 και φέτος η ρωσική ομάδα έχει εδραιωθεί στα υψηλά στρώματα της κατάταξης, φιγουράροντας στην τέταρτη θέση με ρεκόρ 12-6! 

Πηγή: gazzetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
EuroLeague,