Εμβάθυνση οικονομικών, ενεργειακών σχέσεων Λευκωσίας - Καΐρου

Η περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων ΚύπρουΑιγύπτου στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου Αλί Αμπντέλ Άαλ και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει κατά

την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, με τους Υπουργούς Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η Αίγυπτος είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα, ένας πυλώνας και από άποψης πολιτικής, από άποψης ασφάλειας, καθώς και από οικονομικής άποψης, μια μεγάλη περιφερειακή οικονομία, η οποία έχει τη σημασία της και για τη δική μας χώρας.

Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αιγύπτου και με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία το εύρος των οικονομικών σχέσεων, αλλά και των προοπτικών περαιτέρω συνεργασίας, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ε.Ε., διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Αίγυπτο.

Ανέφερε, εξάλλου, πως αυτό που τονίστηκε από πλευράς αιγυπτιακής αντιπροσωπείας είναι ότι αυτό που η χώρα χρειάζεται δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά επενδύσεις.

Αυτό είναι μια σωστή προσέγγιση και η Κύπρος, μεταξύ άλλων, ως έδρα παροχής επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ως ένα διεθνές οικονομικό κέντρο, μπορεί να έχει ρόλο σε αυτή την προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας της Αιγύπτου. Και αυτές τις προοπτικές είναι που έχουμε συζητήσει, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης

Είπε, ακόμη, πως η επικαιροποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου είναι ένα μέτρο που έχουν συζητήσει, το οποίο θεωρεί ότι θα διευκολύνει τη διεύρυνση αυτών των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων.

Σημείωσε πως μπορεί να προσδιοριστούν και να προωθηθούν και άλλες τέτοιες κινήσεις, με στόχο τη βελτίωση όχι μόνο των πολιτικών σχέσεων, που είναι ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο, αλλά και των οικονομικών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με τον κ. Λακκοτρύπη συζητήθηκε η συνεργασία ΚύπρουΑιγύπτου στον τομέα της ενέργειας και το πώς αυτή προχωρεί.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η αιγυπτιακή πλευρά διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή της να υπάρξει μια ακόμα πιο στενή συνεργασία, ενώ από κυπριακής πλευράς υπήρξε διαβεβαίωση για την προσπάθειά διοχέτευσης του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. Η ίδια πηγή σημείωσε πως σύντομα αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Είπε, ακόμη, πως οι Αιγύπτιοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο Euro-Africa Interconnector, που θα συνδέει Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα, του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν τον Νοέμβριο στο Κάιρο.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, οι συζητήσεις κατά τη συνάντηση με τον κ. Λακκοτρύπη επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια αύξησης των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ ΚύπρουΑιγύπτου και την επανέναρξη διεξαγωγής κρουαζιέρων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, θέμα για το οποίο έγιναν και ορισμένες συναντήσεις σε τριμερές επίπεδο, η πιο πρόσφατη φέτος τον Μάιο.

Στην αιγυπτιακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Κύπρο, συμμετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Tarek Mohamed Abdelhamid Radwan, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Sahar Tallat Mostafa, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Talaat Emad Eldin Sadek Elsewedy, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Amr Hassan Essa Ghalab, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Αιγύπτου-Κύπρου Karim Abdelkareem Darwish και ο βουλευτής Eliyah Sarwat Sabet Bassily.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα