Bild - Θανατική ποινή: Θα εμποδίσει ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, την οποία η Άγκυρα δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να επαναφέρει μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

"Αν επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild,

κάνοντας λόγο για "κόκκινη γραμμή".

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έστω κι αν παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια.

"Είναι μια λάθος συζήτηση. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να την ηρεμήσουμε σταματώντας τις διαπραγματεύσεις, που δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς", είπε. Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτύχει, σε μια τέτοια την περίπτωση, όχι λόγω των Ευρωπαίων, αλλά "λόγω έλλειψης όρεξης των Τούρκων να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε πιο αυστηρός. "Είμαστε πιο μακριά από ποτέ από μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ", δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφόρησε αυτό το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας πως "είχε πάντα αμφιβολίες" για το κατά πόσον η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο κόμμα του, το SPD.

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως δεν πιστεύει στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αφήσει και πάλι να συρρεύσουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη μετά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν στην Ευρώπη.

"Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να το κάνει", είπε αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στην ΕΕ.

Η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον "οι συμμορίες των διακινητών και των εγκληματιών να ανακτήσουν τον έλεγχο των ακτών της", υποστήριξε ο Γιούνκερ.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα