Aύξηση ρεκόρ κατά 13% στις παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα το 2023

Οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 13% φτάνοντας σε ένα ρεκόρ ύψους 91,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (Ican).

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, οι δαπάνες, οι οποίες είναι  αυξημένες κατά 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οφείλονται κυρίως στην απότομη αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών στις ΗΠΑ,

σε μια περίοδο ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όλες οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου δαπανούν περισσότερα, πρόσθεσε η Ican, με την Κίνα να θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη δαπανήτρια με προϋπολογισμό 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια — αν και το σύνολο του Πεκίνου είναι πολύ κάτω από τα 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια που αποδίδονται στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε δαπάνες, με 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Γαλλία (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια), αν και οι εκτιμήσεις για αυταρχικά κράτη ή για τις τρεις χώρες με μη δηλωμένα πυρηνικά προγράμματα (Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ) είναι όλες περίπλοκες λόγω έλλειψης διαφάνειας.

Η Susy Snyder, μία από τους συγγραφείς της έρευνας, προειδοποίησε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις «είναι σε πορεία να δαπανούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πυρηνικά όπλα» και υποστήριξε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προγράμματα.

«Αυτά τα δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διάσωση ζώων και φυτών που συντηρούν τη ζωή στη Γη από την εξαφάνιση, για να μην αναφέρουμε τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο,» είπε η Snyder.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε που η Ican άρχισε την έρευνά της, οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα έχουν αυξηθεί κατά 34%, ή 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δαπάνες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 45% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και κατά 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο, και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του για να προειδοποιήσει τη Δύση για μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία επίσης άρχισε μια σειρά ασκήσεων προσομοιώνοντας τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία τον Μάιο.

Άλλα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri), δείχνουν ότι ο αριθμός των ενεργών πυρηνικών κεφαλών είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερος, στις 9.585, κυρίως λόγω της αύξησης του οπλοστασίου της Κίνας από 410 σε 500.

Οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις παραμένουν, όπως και από τη δεκαετία του 1950, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που κατέχουν περίπου το 90% όλων των πυρηνικών κεφαλών. Η Ρωσία έχει 4.380 πυρηνικές κεφαλές αναπτυγμένες ή σε αποθήκευση, σε σύγκριση με τις 3.708 των ΗΠΑ, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές του Sipri είπαν ότι «η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει περίπου 36 περισσότερες κεφαλές με επιχειρησιακές δυνάμεις από τον Ιανουάριο του 2023,» αν και πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει κάποιο από τους πυρηνικούς πυραύλους της στη Λευκορωσία, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Πούτιν και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας εκτιμάται ότι παραμένει αμετάβλητο στις 225 (όπως και της Γαλλίας στις 290), αλλά τρία χρόνια πριν το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο του αριθμού των κεφαλών που ήταν διατεθειμένο να αποθηκεύσει στις 260 κεφαλές Trident για να αντιμετωπίσει τις αντιληπτές απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Wilfred Wan, διευθυντής του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής του Sipri, είπε: «Δεν έχουμε δει τα πυρηνικά όπλα να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από την εποχή του ψυχρού πολέμου.»

Αντιπαρέβαλε τον αριθμό των αναπτυγμένων κεφαλών με μια κοινή δήλωση που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία το 2022. Επικαλούμενοι προηγούμενες δηλώσεις, οι πέντε χώρες δήλωσαν ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να πολεμηθεί.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Aύξηση, 2023,Ayxisi, 2023