«Aθεολόγητη & αντικανονική η απόφαση Μακαριώτατου - Σχίσμα στην Εκκλησία»(VID)

Για τις  προεκτάσεις της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου B' να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως «Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας» μίλησε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος της Θεολογικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Χρήστος Οικονόμου τονίζοντας  πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα   ενώ έκανε παράλληλα λόγο για σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου

«Δυο Εκκλησίες, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

η Εκκλησία της Ελλάδος και της Αλεξανδρείας έχουν αναγνωρίσει προϊστάμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας τον Επιφάνειο. Οι υπόλοιπες 12 δεν έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση και μνημόνευσή του. Για την Εκκλησίας της Κύπρου  τοποθετήθηκε αρχικά η Σύνοδος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διοικείται συνοδικά, δεν διοικείται ατομοκεντρικά και προσωποκεντρικά ή με έναν διευθυντή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έτσι διοικείται Συνοδικά δια μέσου των αιώνων από την Αποστολική Σύνοδο του 49 μ.Χ. Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης είναι απλά και μόνο primus inter pares. (πρώτος μεταξύ ίσων) και ο ρόλος του είναι να υλοποιήσει αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη και τους κανόνες της Εκκλησίας».

«Στην αρχική Σύναξη η Εκκλησία αποφάσισε να τηρήσει μια ουδετερότητα και ο Μακαριότατος ανέλαβε μια πρωτοβουλία για να πείσει και τους άλλους ομόδοξους ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια συναινετική λύση. Αυτό το πράγμα δεν επετεύχθη και μάλιστα ο Οικουμενικός αφαίρεσε και την  πρωτοβουλία από τον Αρχιεπίσκοπο και προχωρήσαμε στο δεύτερο στάδιο 9 Σεπτεμβρίου του 2020 όπου  ο Μακαριότατος έφερε στη Σύνοδο της Εκκλησίας την επιστολή που συνηθίζεται να στέλνεται μετά την αναγνώριση στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η Σύνοδος Ομόφωνα απέρριψε αυτή την πρόταση δια το ακατάλληλο του χρόνου και ότι θα έπρεπε να παραμείνει στην ουδετερότητα άχρι καιρού. Αυτό τον πράγμα είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση της εκ μέρους του Μακαριοτάτου προς την Ιερά σύνοδο και ως εκ τούτου το θέμα θεωρήθηκε λήξαν».

Ο Δρ. Οικονόμου είπε πως δεν γνωρίζει ποιοι  λόγοι οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνειου, αλλά επεσήμανε πως αυτή η ενέργεια ήταν αντικαταστατική, αντικανονική, αυθαίρετη και ως εκ τούτου μη γενόμενη αφού υπάρχει δεσμευτική απόφαση της 9 Σεπτεμβρίου που δεν του επέτρεπε στις 25 Οκτωβρίου κατά την χειροτονία του Νέου Επισκόπου Αρσινόης σε αυτή τη Μνημόνευση εν αγνοία και ερήμην των μελών της Συνόδου.

«Με αυτή του την ενέργεια δημιούργησε σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα γιατί εάν είναι συνεπείς οι Συνοδικοί, όπως είναι και οι τέσσερεις που έστειλαν αντίδραση, σημαίνει ότι έχουμε σοβαρό σχίσμα», είπε.

«Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφιού του και αθεολόγητα πράγματα και εκτός των κανόνων[…] Μόνο στην Παπική εκκλησία θα μπορούσε μια τέτοια  αντίληψη να υλοποιηθεί διότι εκεί πρώτος και τελευταίος είναι ο Πάπας που αποφασίζει και διατάζει, όπως και στην περίπτωση της προτεσταντικής εκκλησίας, όπου εκεί έχουμε λαϊκισμό»

«Εδώ έχουμε μια ακατανόητη, αχαρακτήριστη, προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια του Προκαθημένου και δεν ξέρω  αν αυτό το πράγμα έχει σχέση και με άλλους παραμέτρους», είπε.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα συν-λειτουργίας αυτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους», επεσήμανε.

«Αυτή την στιγμή, είπε, υπάρχει και  σοβαρό πρόβλημα εθνικό, με το θέμα των Βαρωσίων και της υφαλοκρηπίδας, Αυτήν την ώρα είναι αψυχολόγητο και αδιανόητο να προχωρήσουμε να δημιουργήσουμε θέμα. Σήμερα είδα μια καταπληκτική συνέντευξη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών που είναι ένας ύμνος για την Ελλάδα

Για διόρθωση της κατάστασης είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάκληση της απόφασης, σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, να συζητηθεί εν έκταση, να κατατεθούν τα υπομνήματα και να ληφθεί απόφαση.»

Για το ίδιο θέμα μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού εξηγώντας μάλιστα και τις τάσεις που επικρατούν στην ίδια την Εκκλησία της Ουκρανίας διαχρονικά. (2:40)

Keywords
Τυχαία Θέματα