Aνάλυση: Κρυφή διπλωματία στη Βαλκανική «σκακιέρα»

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται στον αέρα, ωστόσο ανακίνησε τις εξελίξεις για τα Βαλκάνια, κυρίως όσο αφορά στις παρεμβάσεις της Δύσης και της Ρωσίας, οι οποίες επεκτείνονται και πέρα από τα στεγανά των Σκοπίων.

Την αβεβαιότητα που επικρατεί εκμεταλλεύεται ο Πρόεδρος της Κομισιόν, που προσπαθεί να προλάβει οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις, ''δένοντας'' τις βαλκανικές χώρες και διασφαλίζοντας την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Ο

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στα Βαλκάνια, μια αναβίωση του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας το 1990, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση στερήσει από τις βαλκανικές χώρες τις προοπτικές ένταξης.

Μάλιστα, πρότεινε ένα μοντέλο προένταξης για τις υποψήφιες χώρες... ένα οικονομικό - όπως είπε - χώρο, στον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, που θα λειτουργούν όταν γίνουν κράτη μέλη, βελτιώνοντας παράλληλα την οικονομία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και η Αλβανία είναι υποψήφιες προς ένταξη, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Την επιρροή της στα Βαλκάνια επιχειρεί να διατηρήσει και η Ρωσία και δεν είναι τυχαία, η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Ευρώπης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, με τον Επικεφαλής μίας εκ των δύο Επιχειρησιακών Διοικήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, να υποδεικνύει ότι τα 6 αυτά υβριδικά υποβρύχια, είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Παρέπεμψε, μάλιστα, στη στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου στη Νορβηγία, με τη συμμετοχή 45.000 στρατιωτικών του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, και το σενάριό της αφορά στην υπεράσπιση μιας νατοϊκής χώρας, εναντίον ενός αντιπάλου που έχει περάσει τα σύνορά της... αυτό εν είδει ξεκάθαρου μηνύματος στη Μόσχα.

ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, γνωρίζουν πολύ καλά τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την εφαρμογή ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διπλωματικό ''πόκερ''.. ΝΑΤΟ και Ε.Ε. πιέζουν για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενω η Ρωσία διαμηνύει την αντίθεσή της.

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται ν' αποφασίσει εάν θα οδηγήσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, αν και η επιλογή των πρόωρων εκλογών - κατά πώς φαίνεται - είναι η επικρατέστερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα