A. Νεοφύτου: Επιβεβαιώνει συνεχείς επαφές με Τ/κ πολιτικούς

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του κόμματος του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως, ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών την ερχόμενη Παρασκευή, ο ίδιος είχε και θα έχει επαφές με Τ/κ πολιτικούς και κόμματα.

Στις επαφές, είπε, θα επαναλαμβάνει ότι δεν χωράνε δυο κράτη στην Κύπρο

και θα πρέπει να εργαστούν για επανένωση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, στη Λεμεσό, ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του πρώην "υπουργού εξωτερικών" Κουτρέτ Οζερσάι, σε συνέντευξη του στον "Φιλελεύθερο", για ανεπίσημες συζητήσεις με την ε/κ πλευρά αλλά και με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Όπως ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, "δεν είμαι ο διαπραγματευτής, είμαι ο ηγέτης ενός κόμματος που ιδρύθηκε με μοναδικό σκοπό και στόχο να είναι η πολιτική δύναμη της σύνεσης και της σωφροσύνης για να απαλλαγούμε από την κατοχή".

" Είχα δυο συναντήσεις με τον Οζερσάι, είχα χθες συνάντηση με τον Tufan, τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τ/κ κόμματος, θα έχω την Τρίτη δείπνο με τον πρώην διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, θα έχω την Πέμπτη με το κόμμα του κ.Ακιντζί", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σημείωσε πως "δεν το αρνούμαι, αλλά παίρνω πρωτοβουλίες να συναντιέμαι με Τ/κ πολιτικούς και πολιτικά κόμματα, για να επαναλαμβάνω αυτό που λέω και δημόσια, ότι δεν χωράνε δυο κράτη στην Κύπρο, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα".

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συνέχισε, βρίσκεται δίπλα και στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε " να προσπαθήσει μαζί με τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον Κυπριακό λαό και ο Κυπριακός λαός είναι Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι".

"Πολύ μεγάλη η Κύπρος για να χωρέσει όλους μας, πάρα πολύ μικρή για να χωριστεί στα δυο", πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Ερωτηθείς τί αποτέλεσμα μπορούν να έχουν αυτές οι συζητήσεις, απάντησε ότι "αποτέλεσμα μπορεί να έχουν όταν είναι εντός των παραμέτρων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ, εντός των παραμέτρων τριών Συμφωνιών Κορυφής, εντός των παραμέτρων των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών" και υπέδειξε πως "σε αυτές τις παραμέτρους μπορούμε να βρούμε τη λύση, όχι όμως σε ιδέες που εκπορεύονται από την Τουρκία για δυο κράτη ή συγκεκαλυμμένα διαμέσου Συνομοσπονδίας".

Είπε, επίσης, πως μπορεί να υπάρχουν φωνές εντός της Τ/κ κοινότητας που δεν διαφέρουν από την τουρκική θέση για δυο κράτη ή συνομοσπονδία δυο κυρίαρχων κρατών, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και φωνές πολύ ενθαρρυντικές "όπως η χθεσινή, με μεγάλη πολιτική σημασία τοποθέτηση του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τ/κ κόμματος".

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ.Νεοφύτου, ο κ. Tufan ανέφερε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση πως " εμείς δεν συζητάμε τίποτα πέρα από ένα ενιαίο κράτος, μια οντότητα, στα πλαίσια ομοσπονδιακού μοντέλου, που θα κατοχυρώνει τη μια διεθνή προσωπικότητα, τη μια κυριαρχία και τη μια ιθαγένεια" , ενώ όπως ο ίδιος (ο κ. Νεοφύτου) σημείωσε, για να είναι ισχυρή η οντότητα "χρειαζόμαστε και κοινή οικονομία, μια ΑΟΖ, ένα FIR, ένα νόμισμα".

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τ/κ κόμματος έστειλε χθες και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συζήτηση που γίνεται περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, λέγοντας ότι "ας έρθει η Ε/κ πλευρά με τη λίστα των εξουσιών που θεωρεί ότι πρέπει να πάνε στις συνιστώσες πολιτείες και φτάνει να μην επηρεάζεται η μια κυριαρχία, η μια διεθνή προσωπικότητα και η μια ιθαγένεια και εγώ, λέει, τις υπογράφω χωρίς να τις μελετήσω".

Ανέφερε δε πως "εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι για να μπορούμε να έχουμε ελπίδα να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή και από τον κίνδυνο της πλήρης τουρκοποίησης της Κύπρου, πρέπει την πολιτική ισότητα προς τους Τουρκοκύπριους να την κατανοήσουμε ως Ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά σε ένα σύστημα που δεν θα συγκεντρώσει αχρείαστες εξουσίες που θα δημιουργούν τριβές στην κεντρική κυβέρνηση".

Από την άλλη, τόνισε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι ότι, χωρίς την απαλλαγή της Ενωμένης Κύπρου από ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα δεν μπορούμε, εμείς οι Ελληνοκύπριοι, να συναινέσουμε σε μια λύση".

" Άρα πρέπει να πάρουμε εμείς αυτό που θεωρείται σημαντικό για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, την ασφάλεια έναντι κάτι που το δεχτήκαμε εδώ και δεκαετίες, την πολιτική ισότητα αλλά με αποκεντρωμένες εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου στον επιμνημόσυνο λόγο του, που προηγήθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ 1955-1959 Γιάννη Στυλλή και Νίκου Καραντώνη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου, στη Λεμεσό , ο κ.Νεοφύτου κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και το λαό, να στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη.

"Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο λαός μας πρέπει να στηρίξουν και να στείλουν το μήνυμα πως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της κατοχής, πως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε παρά με την επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι μπορεί οποιοσδήποτε να τολμήσει, το 2018, μετά τους απελευθερωτικούς αγώνες του 55-59, μετά τον αγώνα για επανένωση από το 1974, η Τουρκία να θέτει στο τραπέζι το ταξίμ, τη διχοτόμηση και τα δυο κράτη που είναι κατάρα για τον κυπριακό ελληνισμό", ανέφερε.

Είναι, συνέχισε, με τη δύναμη της ψυχής μας, με την ενότητα όλων των δυνάμεων που πρέπει να θωρακίσουμε τον ΠτΔ στη δύσκολη αλλά εθνικά αναγκαία επιλογή και στο δρόμο της σύνεσης και της σωφροσύνης, το δρόμο που μέσα από το διάλογο θα μας απαλλάξει από τα δεινά της τουρκικής εισβολής.

Διαμήνυσε ακόμη πως " μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα δούμε επιτέλους να αποχωρούν οι 40 χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα μπορέσουμε να ξαναζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, σε μια ελεύθερη Κύπρο, να μνημονεύσουμε τους ήρωες μας και με πολύ σεμνότητα να τους πούμε πως αντάξιοι είμαστε των δικών τους θυσιών".

Keywords
Τυχαία Θέματα