7η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας: “Ιστορίες να Ονειρεύεσαι…!”

Στη δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στο σχολείο αφιερώθηκε η 7η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας με θέμα: “Ιστορίες να ονειρεύεσαι...!”, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, το Βιβλιοπωλείο Rivergate, την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων Π.Ο.Ε.Δ και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε ξεχωριστοί συγγραφείς, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος,

ο Άγγελος Αγγέλου και Έμι Σίνη, η Μαριλένα Καββαδά και η Μαριβίτα Γραμματικάκη, που έχουν επενδύσει το ταλέντο τους στη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας, ξενάγησαν τους Κύπριους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, στις δημιουργικές τους διαδρομές, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά τους.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Πανεπιστημίου Frederick, διεξήχθη εισαγωγική συζήτηση γύρω από το θέμα της ημερίδας, με τους καταξιωμένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Κατά την διάρκεια της εισαγωγικής συζήτησης, έγινε σύνδεση μέσω Skype με τον γνωστό παιδικό λογοτέχνη και εικονογράφο των δικών του ιστοριών Peter Reynolds (συγγραφέας του παραμυθιού Η Τελεία- The Dot). Ο κος Reynolds, μίλησε για το Εικονοβιβλίο (picture book) και την σημασία της δημιουργικότητας. H παρουσίαση του κ. Reynolds αποτέλεσε έμπνευση και αφύπνιση για τους εκπαιδευτικούς και τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας του παιδιού, της ευτυχίας του, της αυτοπεποίθησής του και της διάπλασης του χαρακτήρα του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ), κος Φίλιος Φυλακτού, η Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, κα Φλώρα Τιμοθέου, και η κα Αίγλη Τούμπα, ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου Rivergate.

Ακολούθησαν τα βιωματικά εργαστήρια από τους γνωστούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Τα εργαστήρια αυτά αποτελούνταν από θεωρητικό και βιωματικό μέρος και ως στόχο είχαν την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους προσέγγισης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και την παιδαγωγική αξιοποίησή τους. Μέσα από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, οι συγγραφείς ανέδειξαν τους δρόμους μέσα από τους οποίους η παιδική λογοτεχνία μπορεί να γίνει σημαντικό συστατικό της μαθησιακής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα