63 ευρωβουλευτές: Ανεπαρκής απάντηση Επ. Υγείας για συμβάσεις εμβολίων

Η Κομισιόν έχει κάνει λιγοστές ενέργειες για τη διαφάνεια των συμβάσεων που αφορούν τα εμβόλια κατά της COVID-19, επισημαίνουν 63 ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες μετά την απάντηση που έλαβαν σε σχετική ερώτησή τους από την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Μεταξύ των 63 ευρωβουλευτών που ανήκουν στην Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, το Renew και το ECR (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) συγκαταλέγονται και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης,

Αλέξης Γεωργούλης, και Πέτρος Κόκκαλης.

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου απαντώντας εξ ονόματος της Επιτροπής είπε ότι «οι συμβάσεις που συνάπτονται ως συμφωνίες προαγοράς με τις εταιρείες περιλαμβάνουν ρήτρες μη δημοσιοποίησης» και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει ακούσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και σε συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, έχει ήδη θέσει τις συμβάσεις με την CureVac και την Janssen Pharmaceuticals στη διάθεση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ειδικό αναγνωστήριο, έχει δε δημοσιεύσει την αναδιατυπωμένη έκδοση των συμβάσεων με την CureVac, την AstraZeneca και τη Sanofi».

Ωστόσο, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/The Left «η Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει για τους όρους σιωπής και μυστικότητας που επιβλήθηκαν στους ευρωβουλευτές που διάβασαν τις συμβάσεις της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Στο σκέλος του ερωτήματος για το ποιος είναι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην κοινή διαπραγματευτική ομάδα που είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων για τα εμβόλια, η Επίτροπος απάντησε ότι η κοινή διαπραγματευτική ομάδα περιλαμβάνει τη γενική διευθύντρια υγείας και ασφάλειας των τροφίμων ως εκπρόσωπο της Επιτροπής, καθώς και εκπροσώπους επτά κρατών μελών, οι οποίοι ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο . Η Επιτροπή δεν έχει κοινοποιήσει τα ονόματα κανενός από τα μέλη της ομάδας.

Το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει τις συμφωνίες προαγοράς πριν από την υπογραφή τους. Το σώμα των Επιτρόπων, με διαδοχικές αποφάσεις της Επιτροπής, έχει αναθέσει την υπογραφή για κάθε συμφωνία προαγοράς στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ή τη γενική διευθύντρια που είναι αρμόδια για τον εν λόγω τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα