163 δημοσιογράφοι υπογράφουν εναντίον του «γλωσσαρίου»

Εντονότατη διαμαρτυρία "για οποιεσδήποτε ενέργειες, πρωτοβουλίες, ακόμη και σκέψεις έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και κατ’ επέκταση της αυτονομίας της σκέψης" των λειτουργών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος εκφράζουν δημοσιογράφοι, σε επιστολή που έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την `Ενωση Συντακτών Κύπρου.

Την επιστολή συνυπογράφουν 163 δημοσιογράφοι και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. "Ως άμεσα επηρεαζόμενοι, θέλουμε να ακουστεί η

φωνή μας και να καταγραφεί η ανησυχία και η έντονη δυσφορία μας", αναφέρουν οι δημοσιογράφοι και προσθέτουν πως "ως θέση αρχής, δεν ανεχόμαστε από την Ένωση Συντακτών Κύπρου, από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και από οποιονδήποτε άλλο, να επεξεργάζεται λίστες με επιλεγμένες λέξεις. Θεωρούμε επικίνδυνη ακόμη και τη συζήτηση ιδεών που ενέχουν στον πυρήνα τους μια φιλοσοφία που μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε άβουλα όργανα μετάδοσης πληροφοριών".

"Ως λειτουργοί του Τύπου εκφράζουμε έκπληξη για την ευκολία με την οποία οι δύο οργανώσεις μπήκαν σε διάλογο για το `Γλωσσάρι` καθώς η ανάμειξή τους σε τέτοιου είδους συζητήσεις αποτελεί αυτο-ακύρωση του ρόλου και της αποστολής τους. Μιας αποστολής που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την ευθύνη να εμποδίζουν και να καταγγέλλουν την προσπάθεια οποιουδήποτε –ατόμου, πολιτικού προσώπου, κράτους ή οργανισμού– να ασκεί έλεγχο στη δημοσιογραφία", αναφέρεται.

"Η απογοήτευσή μας πηγάζει από το γεγονός ότι δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από τις συγκεκριμένες οργανώσεις, ότι η εμπλοκή τους προσδίδει κύρος σε ένα εγχείρημα το οποίο είναι εκ φύσεως και εξ ορισμού αντιφατικό με τον ρόλο και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται το λειτούργημα του δημοσιογράφου", σημειώνεται στην επιστολή, με την οποία ζητείται από τις δύο οργανώσεις "να αποσύρουν οποιανδήποτε ιδέα και σκέψη εκφραστικής κηδεμόνευσης, τώρα ή στο μέλλον".

"Θεωρούμε ότι το πατρονάρισμα της δημοσιογραφίας, ακόμη και με την επίκληση καλών προθέσεων, ανοίγει το δρόμο για ποδηγέτηση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζονται κανένα εργαλείο πέραν από τη γλώσσα τους", καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα