11 φανταστικά γήπεδα που έμειναν μακέτες (φώτος)

Φιλόδοξα σχέδια για νέα γήπεδα. Εντυπωσιακά σχέδια που προκάλεσαν θαυμασμό όταν δημοσιεύτηκαν. Όνειρα που έμειναν... μακέτες. Δείτε 11 γηπεδάρες σε όλο τον κόσμο που δεν φτιάχτηκαν ποτέ!

να από τα ιστορικά σαρδάμ του Κώστα Σημίτη ήταν η έκρηξή του σε παρουσίαση δημοσίου έργου, φωνάζοντας: "Είναι... μακέτο τούτο το έργο;". Όμως, για τα παρακάτω 11 φιλόδοξα σχέδια νέων γηπέδων, η απάντηση στο ερώτημα του τέως Πρωθυπουργού είναι καταφατική! Ναι, είναι μακέτο.

Μπαρτσελόνα

Ο Καταλανός αρχιτέκτονας Emili

Vidal, παρουσίασε το καλοκαίρι του 2009 την πρόταση για νέο γήπεδο της Μπαρτσελόνα χωρητικότητας 150.000 θέσεων, χτισμένο στην ακτή της πόλης. Ποτέ δεν θα μάθουμε πώς θα πήγαιναν οι φιλοξενούμενοι στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Portsmouth Dockland Stadium

Το 2007 παρουσιάστηκαν τα φιλόδοξα σχέδια της Πόρτσμουθ για το 'Portsmouth Dockland Stadium', το νέο της σπίτι χωρητικότητας 36.000 θέσεων. Και ύστερα ήρθε η οικονομική κρίση, οι απανωτοί υποβιβασμοί της ομάδας και το οριστικό αντίο στο όνειρο.

Έβερτον - The Kirkby Project

Παρουσιάστηκε το 2006 και προέβλεπε γήπεδο 50.000 θέσεων για την Έβερτον. Προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως για την τοποθεσία του που το ήθελε εκτός του Λίβερπουλ, και τελικά ακυρώθηκε με κυβερνητική απόφαση τρία χρόνια αργότερα.

Μίλαν

Τον Απρίλιο του 2015 η Μίλαν παρουσίασε τα πλάνα της για νέο γήπεδο 48.000 θέσεων στην περιοχή του Portello. Πέντε μήνες αργότερα ο Μπερλουσκόνι ακύρωσε τα σχέδια δηλώντας ότι τελικά είναι πολύ ερωτευμένος με το San Siro για να το αφήσει.

Ντ. Ζάγκρεμπ - Blue Volcano Stadium

Τα αποκαλυπτήρια της μακέτας έγιναν το 2008 και προέβλεπε γήπεδο 55.000 θέσεων. Τέσσερα χρόνια αργότερα το project εγκαταλείφθηκε οριστικά. Πάλι καλά, γιατί πέρσι υπήρχε ματς της Ντίναμο Ζάγκρεμπ με 888 θεατές.Βαλένθια - Nou Mestalla

Το 2006 ανακοινώθηκαν τα σχέδια για το νέο γήπεδο 61.500 θέσεων. Ένα χρόνιο μετά ξεκίνησε να χτίζεται με προοπτική ολοκλήρωσης το 2009. Τα οικονομικά προβλήματα όμως της Βαλένθια το έχουν αφήσει... μακέτα. Και φτάσαμε αισίως στο 2017.

Osaka Ecology Stadium

Ήταν το βαρύ χαρτί για την διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2022 από την Ιαπωνία. Πλήρως φιλικό προς το περιβάλλον (οικολογικό όπως αποκάλυπτε το όνομά του) και 83.000 θέσεων, θα φιλοξενούσε τον τελικό. Το έφαγαν όμως τα πετροδόλαρα του Κατάρ.

Τόκιο - Spaceship Olympic stadium

Το "διαστημόπλοιο' του Zaha Hadid ήταν το αρχικό πλάνο για το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο ενόψει των Αγώνων του 2020. Το κόστος όμως εκτοξεύθηκε γρήγορα στο... διάστημα, έτσι οι Ιάπωνες παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2015 μια πιο γήινη πρόταση.

London International

Πάμε στο 1999, λίγο πριν την κατεδάφιση του ιστορικού Wembley. Η πρόταση κοινοπραξίας για το London International Stadium 150.000 θέσεων στην περιοχή του Hillingdon έμοιαζε φιλόδοξη αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε με σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης.Grand Stade de Casablanca

Η αρχική ιδέα για το γήπεδο των 95.000 θέσεων προέκυψε από την προσπάθεια διεκδίκησης του Μουντιάλ 2010 από το Μαρόκο. Και μπορεί να μην έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο δεν είναι πλέον προτεραιότητα για το τοπικό συμβούλιο της Καζαμπλάνκα. Οπότε, μακέτα...

Keywords
Τυχαία Θέματα