Πρόσφυγες από τη Λιβύη σε Μάλτα και Ιταλία

Πλεούμενο με περισσότερους από 110 πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες στη Λιβύη έφτασε σήμερα το πρωί στη Μάλτα, μεταφέροντας επίσης το πτώμα μιας γυναίκας που πέθανε στη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ ένα άλλο πλεούμενο που μετέφερε 250 Αφρικανούς έφτασε στη Σικελία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στη Βαλέτα, οι αρχές της Μάλτας ανακοίνωσαν ότι παρείχαν βοήθεια με δύο από τα σκάφη περιπολίας της ακτοφυλακής σε μικρό πλεούμενο που βρισκόταν σχεδόν στα μέσα της
διαδρομής μεταξύ της Μάλτας και της νήσου Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Το ξύλινο μικρό πλεούμενο, μήκους περίπου 15 μέτρων, εντοπίστηκε χθες το βράδυ από ιταλικό αλιευτικό, την ώρα που οι μετανάστες έκαιγαν ρούχα για να δημιουργήσουν καπνό και να γίνουν ορατοί.

Στην ομάδα των 116 μεταναστών, κυρίως από το Τσαντ και τη Σομαλία, περιλαμβάνονται 18 γυναίκες και 4 παιδιά.

Οι αξιωματούχοι της Μάλτας δεν διευκρίνισαν άμεσα τα αίτια του θανάτου της 29χρονης γυναίκας το πτώμα της οποίας έφτασε στη χώρα μαζί με τους άλλους μετανάστες.

Η Βαλέτα καταδίκασε την άρνηση των ιταλικών αρχών να βοηθήσουν τους μετανάστες αυτούς επικαλούμενες το επιχείρημα ότι το μικρό πλεούμενο βρισκόταν πιο κοντά στη Μάλτα (σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων) απ'ό,τι στη Λαμπεντούζα (σε απόσταση 47 ναυτικών μιλίων).

Ένα άλλο πλεούμενο με περίπου 250 μετανάστες, κυρίως από το Νίγηρα και την Ερυθραία, έφτασε τη νύχτα στο λιμάνι της Λικάτα, στη Σικελία, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές της νήσου αυτής.

Το πλεούμενο, το οποίο είχε αναχωρήσει πριν από δύο ημέρες από τη Λιβύη, παρουσίασε βλάβη και ρυμουλκήθηκε ως το λιμάνι από δύο σκάφη περιπολίας της ιταλικής ακτοφυλακής.

Οι πρόσφυγες έχουν ήδη μεταφερθεί σε κέντρο υποδοχής στη Σικελία.

Παράλληλα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΗΕ αρνήθηκε τα αιτήματα της ΕΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους στρατιώτες του στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για μια τέτοια αποστολή, διευκρίνισε η Άστον.

Η ΕΕ σχεδιάζει μια στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή -EUFOR Libya- αλλά αναμένει την έγκριση της ανάπτυξή της από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

"Αν ο ΟΗΕ μας ζητήσει να τους βοηθήσουμε με τη στρατιωτική μας υποστήριξη, ώστε να μεταφερθεί βοήθεια μέσα στη χώρα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε", σημείωσε η Άστον σε δηλώσεις που έκανε στο Λουξεμβούργο πριν από σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Μέχρι στιγμής, είπαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη", προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, το OCHA αντιτίθεται στην ανάμειξη στρατιωτών.

"Το OCHA βλέπει πολύ συχνά την ανθρωπιστική βοήθεια με κάθετο τρόπο, δεν θέλει οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη, ενώ ορισμένες φορές υπάρχει ανάγκη για στρατιωτική αρωγή προκειμένου να μπορέσει να φτάσει η βοήθεια" σε μια χώρα, σημείωσε ο Στουμπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα