Κατάργηση του πόθεν έσχες ζητούν οι επιχειρηματίες

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, αλλά αναγνωρίζουν την ανάγκη και επιδιώκουν τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, σε συνάρτηση με τη χρηματική αποτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης αν και η πρόθεση ή η υλοποίηση κτηριακών παρεμβάσεων (εγκατάσταση διπλών υαλοπινάκων κ.ά.) συμβαδίζει μόνο με την περίπτωση ιδιόκτητου ακινήτου. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας στο πλαίσιο υλοποίησης της κοινοτικής δράσης "Περιβαλλοντικού
Mentoring" σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της δρος Ελένης Σταματίου (αρχιτέκτων - μηχανικός ΕΜΠ), η μακροπρόθεσμη θεώρηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων επιτρέπει στη ΜΜΕ να ελπίζει στην επιβίωσή της και να κερδίζει μια θέση στη νέα αναδυόμενη αγορά. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι οι ΜΜΕ δημιουργούν το 60% της συνολικής παραγωγής αλλά και ευθύνονται και για το 70% της βιομηχανικής ρύπανσης στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότερες, ύστερα από ελέγχους από αρμόδιους κρατικούς φορείς, έχουν ευρεθεί μη συμμορφούμενες προς εθνικούς ή κοινοτικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας που οι μικρομεσαίες αποτελούν περίπου το 99,5% του συνόλου των επιχειρήσεων, θεωρείται ''ευκόλως εννοούμενο'' ότι είναι σοβαρές οι επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον. Η διεθνής εμπειρία αναδεικνύει ότι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, λόγω άγνοιας ή φόβου και μάλιστα σε δύσκολες συγκυρίες για την παγκόσμια οικονομία, προβάλλουν αντιρρήσεις στην ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού παράγοντα στη λειτουργία της επιχείρησής τους. Στους τέσσερις πιο διαδεδομένους ''μύθους'' ή επιχειρήματα της άρνησης απαντούν οι αντίστοιχες διαψεύσεις-αντεπιχειρήματα της πραγματικότητας:

- 1ος μύθος: Η επιχείρησή μου είναι μικρή, δεν ευθύνομαι εγώ για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η διάψευση: Όλες οι επιχειρήσεις επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη λειτουργία τους, επειδή: Αναλώνουν φυσικούς ενεργειακούς πόρους. Χρησιμοποιούν νερό. Χρησιμοποιούν μεταφορικά μέσα. Διαθέτουν Η/Μ εξοπλισμό και εξοπλισμό γραφείου. Αναλώνουν φυσικές πρώτες ύλες και παράγουν απόβλητα.

- 2ος μύθος: Το κόστος είναι μεγάλο και δεν μπορώ να ανταποκριθώ.

Η διάψευση: Οι περισσότερες περιβαλλοντικές πρακτικές δεν έχουν υψηλό κόστος, αλλά σχετίζονται με την αλλαγή της ατομικής και της εταιρικής νοοτροπίας. Πρακτικές όπως η ανακύκλωση, η συνετή χρήση πόρων, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πρώτων υλών, η χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά. δεν αυξάνουν, αλλά μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Η αγορά καθαρού Η/Μ εξοπλισμού πρέπει να αντιμετωπίζεται σε βάθος χρόνου, όπως κάθε άλλη επένδυση κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Επιπλέον, τέτοιες προμήθειες επιχορηγούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Στην αξιολόγηση κόστους/οφέλους συνυπολογίζονται παράγοντες όπως αποφυγή ποινών, βελτίωση εικόνας επιχείρησης,
Keywords
Τυχαία Θέματα