ΗΠΑ προς Ιραν: Ποτέ δεν θα αποκτήσετε πυρηνικά όπλα

Προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να την εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, απηύθυνε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις συνιστώσες της αμερικανικής δύναμης για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Όπως έχει πει ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα,
όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Χάρη στις προσπάθειές μας να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα, το Ιράν υποβάλλεται στις πιο ισχυρές πιέσεις από ποτέ. Και αυτή η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί για όσο καιρό το Ιράν δεν τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις», πρόσθεσε η Κλίντον.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ διευκρίνισε πάντως ότι η Ουάσινγκτον προτιμά μια διπλωματική λύση και τόνισε πως οι Ιρανοί ηγέτες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να πάρουν τη σωστή απόφαση. «Η επιλογή τους ανήκει τελικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται στην «ίδια σελίδα» όσον αφορά το Ιράν.

«Είναι απολύτως σωστό να πούμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα αυτήν τη στιγμή, καθώς προσπαθούμε να βρούμε πώς θα προχωρήσουμε για να έχουμε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να επηρεάσουμε τις αποφάσεις που λαμβάνει το Ιράν», σημείωσε.

Η Χίλαρι Κλίντον εκτίμησε πάντως ότι οι προτάσεις του Ιράν στις συνομιλίες των παγκόσμιων δυνάμεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν είναι παραγωγικές. «Όσον αφορά τη διπλωματική οδό, κατέστησα πολύ σαφές ότι οι προτάσεις που έχουμε δει από το Ιράν μέχρι στιγμής εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων της Ομάδας 5+1 δεν είναι παραγωγικές», κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα