Η Λατινινή Αμερική μπορεί να δώσει τη λύση στις ελλείψεις τροφίμων

H Λατινική Αμερική μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί η παγκόσμια κρίση τροφίμων διευρύνοντας την αγροτική της παραγωγή, διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, την ώρα που η Κολομβία ανακοίνωσε σχέδια για μια «αγροτική επανάσταση».

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή σε όλο τον κόσμο πρόσφατα και η Παγκόσμια Τράπεζα
έχει εκτιμήσει ότι η αύξηση δεν έχει υποχρεωτικά οδηγήσει στην φτώχεια περισσότερους λατινομερικανούς--ενδεχόμενο για το οποίο είχε εκφράσει ανησυχίες.

Αντίθετα με πολλές άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Αφρική, επτά στους δέκα κατοίκους της Λατινικής Αμερικής ζουν σε πόλεις και για αυτό υφίστανται τις αυξήσεις των τιμών για τις οποίες ευθύνονται οι μεσάζοντες και οι έμποροι.

Όμως η Πάμελα Κοξ, αντιπρόεδρος της Τράπεζας υπεύθυνη για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, είπε ότι οι αυξήσεις στις τιμές μπορεί να ωφελήσουν την περιοχή και απέρριψε τη θεωρία ότι ο κόσμος θα φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να θρέψει τον εαυτό του.

«Γίνεται πολύ συζήτηση για το κατά πόσο έχουμε φτάσει σε ένα όριο στη χρήση γης και στο νερού, αλλά δεν είναι το θέμα αυτό για τη Λατινική Αμερική, η οποία έχει άφθονες δυνατότητες να παραγάγει γεωργικά προϊόντα», είπε η Κοξ στο πλαίσιο συνόδου για το θέμα στο Κάλγκαρι του Καναδά.

Η ώθηση στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, μπορεί να χαλαρώσει τις τιμές και να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των παραγωγών χωρών, είπε η Κοξ, παρουσιάζοντας ένα πλαίσιο, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του Υπουργού Οικονομικών της Κολομβίας, Χουάν Κάρλος Ετσέβερι, σύμφωνα με τον οποίο η αγροτική βιομηχανία της χώρας του υστερεί έναντι των γειτόνων της διότι επί πολλά χρόνια η καλλιεργήσιμη γη χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια κόκας με σκοπό την παραγωγή κοκαΐνης ή ελεγχόταν από αντάρτες των FARC.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Λατινική Αμερική εξάγει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, παράγει πάνω από την μισή σόγια που καταναλίσκεται παγκοσμίως, το 1/3 του καλαμποκιού και το 44% του βοδινού κρέατος ενώ συγχρόνως διαθέτει το 1/3 της αχρησιμοποίητης παγκοσμίως γης, που μπορεί να καλλιεργηθεί.

Οικονομολόγοι λένε ότι οι παρούσες υψηλές τιμές αποτελούν κίνητρο προκειμένου οι αγροτικές επιχειρήσεις στην Αργεντινή και τη Βραζιλία να επεκταθούν και να διαφοροποιηθούν σε προϊόντα και ακόμη και οι εισαγωγείς τροφίμων, αλλά και οι χώρες της Καραϊβικής να δουν τη γεωργία με διαφορετικό ενδιαφέρον.
Keywords
Τυχαία Θέματα