Για τη φοροδιαφυγή απαιτείται απλά η εφαρμογή των νόμων

Αυτό που απαιτείται για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απλά μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εφαρμογής των νόμων, ώστε να συλληφθεί το παραεμπόριο και να παταχθεί η παραοικονομία. Αυτό σημείωσε στη δήλωσή του σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο κατά της Φοροδιαφυγής ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε αναλυτικά τα εξής: "Το «Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής», που παρουσιάστηκε σήμερα, επιχειρεί για άλλη μία φορά να εφαρμόσει «νέου τύπου» ελέγχους στους ίδιους «παλιούς - καλούς» φορολογούμενους και να εντοπίσει
τους «γνωστούς - αγνώστους» φοροφυγάδες, καταρτίζοντας λίστες «υπόπτων» υψηλού κινδύνου.

Χωρίς να θέλουμε να κρίνουμε τους εμπνευστές του τριετούς σχεδίου, τις συμβουλές του ΔΝΤ, τη μεθοδολογία του IRS και τις ιδέες της Τρόικας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που απαιτείται είναι απλά μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εφαρμογής των Νόμων, ώστε να συλληφθεί το παραεμπόριο και να παταχθεί η παραοικονομία, την οποία όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή 69 δις ευρώ. Βασικός στόχος του Δημοσίου θα πρέπει να είναι η είσπραξη επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 30 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται.

Οι επιχειρησιακές δράσεις του σχεδίου φαίνεται να επικεντρώνονται στη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, σε οργανωτικές παρεμβάσεις, σε διαχειριστικούς ελέγχους τελωνείων και εφοριών, δηλαδή σε ελέγχους στους ελέγχοντες, κάτι που επιβεβαιώνει τις δομικές και οργανωτικές ελλείψεις, αλλά και τη μέχρι σήμερα περιορισμένη εμβέλεια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το ελληνικό εμπόριο στηρίζει τα μέτρα πάταξης της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, που συντηρούν τη φοροδιαφυγή, και θεωρεί ότι ο στόχος άντλησης 12 δις ευρώ για την τριετία 2011-2014 είναι εφικτός.

Η ΕΣΕΕ θα μελετήσει προσεκτικά τις 99 σελίδες του Εθνικού Προγράμματος, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα συναρμόδια υπουργεία θα οργανώσουν το νέο Πρόγραμμα, το χρόνο που αναμένεται να αποδώσει αποτελέσματα καθώς και σε πόσους και ποιους τελικά θα εφαρμοστεί".
Keywords
Τυχαία Θέματα