Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

«Θα βελτιωθούν οι χρόνοι εκκαθάρισης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες, μετά την ολοκλήρωσης της εφαρμογής νέου συστήματος», εκτιμά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια σχετικά με τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες φασολιών Νομού Καστοριάς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι
ο ΕΛΓΑ για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, λαμβάνει υπ΄ όψιν του το χρόνο που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο και το χρόνο από τη λήξη της συγκομιδής των προϊόντων. Με βάση τους δύο αυτούς παράγοντες και όπως ενημερώνει ο Υπουργός, μέχρι στιγμής έχει γίνει η εκκαθάριση ζημιών που συνέβησαν σε διάφορες καλλιέργειες όλης της χώρας μέχρι τις αρχές Μαΐου 2010. Οι καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές σε καλλιέργειες φασολιών του Νομού Καστοριάς, σημειώθηκαν το φθινόπωρο του 2010 και όπως επίσης ενημερώνει ο κ. Σκανδαλίδης, η εκτιμητική διαδικασία για τις ζημίες αυτές έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στις εν λόγω καλλιέργειες στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Τζηκαλάγιας που κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμιζε ότι το φθινόπωρο, οι μεγάλες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στη συγκομιδή των φασολιών της Καστοριάς και ότι σε κάποιες περιοχές, η καταστροφή ήταν πάνω από 80%. Ο κ. Τζηκαλάγιας ενημέρωσε το Υπουργείο ότι «οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, σε αρκετές περιπτώσεις, προξένησαν διαμαρτυρίες από τους αγρότες, για το ποσοστό της κατεστραμμένης παραγωγής τους» και ότι «υπάρχει συνεχής αναβλητικότητα και μετάθεση χρόνου καταβολής αποζημιώσεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα