Αυξήθηκε το ποσό για την κάλυψη ζημιών από τις ασφαλιστικές

Σε 2,9 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2009 οι ζημίες που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας μας προς τους Έλληνες καταναλωτές, ποσό που εκτιμάται ότι αυξήθηκε ως και 6% το 2010, ενώ το συνολικό ποσό που κατέβαλε στα ασφάλιστρα η ασφαλιστική αγορά πέρσι, υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ, όπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, Σπύρος Λευθεριώτης, στο περιθώριο ημερίδας για την ιδιωτική ασφάλιση.

Αναγνωρίζοντας ότι ο ασφαλιστικός
κλάδος στη χώρα μας νοσεί, συνεισφέροντας επί σειρά χρόνων μόλις 2,2% στο ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φθάνει μέχρι και το 8%, ο κ. Λευθεριώτης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία πια η συνεχής ανάπτυξη των ελέγχων από τους κρατικούς μηχανισμούς εντός των εταιρειών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η "κλονισμένη" εμπιστοσύνη με τους καταναλωτές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας μας έχει πλέον περάσει στα "χέρια" της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι όλοι ελπίζουν πως αυτό θα σημάνει και τον πιο αυστηρό έλεγχό τους.

Ερωτηθείς για την εφαρμογή της οδηγίας solvenvy ii, που εντός της επόμενης διετίας θα πρέπει να αποτελεί πραγματικότητα για όλες τις ελληνικές ασφαλιστικές, τόνισε ότι θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα των εταιρειών του κλάδου, εξασφαλίζοντας τους καταναλωτές και αποκαθιστώντας έτσι τη σχέση των δύο πλευρών.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, με το solvency ii οι ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας μας θα υποχρεωθούν να βάλουν τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να είναι ισχυρές και εκτίμησε ότι κάποιες, που δεν έχουν τα αιτούμενα ποσά, δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει και τις συνεργασίες. Πάντως, όπως σημείωσε, ο ασφαλιστικός κλάδος σε διεθνές επίπεδο συρρικνώνεται, όπως και στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια έβαλαν λουκέτο περίπου 12 εταιρίες.

Επεσήμανε δε ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές στη χώρα μας αφορούσαν στον κλάδο του αυτοκινήτου, που λειτουργεί προβληματικά και ενδεχομένως να είναι και αυτός που θα πληγεί πιο έντονα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα υπερβαίνουν τα 500.000, παρά το γεγονός ότι η ασφάλισή τους είναι υποχρεωτική από το κράτος.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται και φωτίζεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς -όπως είπε- η διαδικασία αυτή παρέχει ουσιαστικά την αντιμετώπιση κινδύνου, δηλαδή της αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα στην περίοδο που διανύουμε μεγαλώνει, άρα ο Έλληνας καταναλωτής σήμερα έχει να διαχειριστεί μεγαλύτερους κινδύνους, που σχετίζονται με το αύριο και το μέλλον του, είτε ως οικογενειάρχης, είτε ως επιχειρηματίας, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον επιχειρηματία, τόνισε ότι για να μπορεί να αναλαμβάνει επιχειρηματικά ρίσκα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει επί της ουσίας τα άλλα ρίσκα, που μπορεί να τα ασφαλίσει ή να τα μεταφέρει σε μια ασφαλιστικ
Keywords
Τυχαία Θέματα