Horst Reichenbach: Οι Έλληνες έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία τους

Horst Reichenbach, Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων (...). Υπάρχει η βούληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο, καθώς στις Βρυξέλλες βλέπουν ότι οι Έλληνες έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία
τους», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Horst Reichenbach.
«Η εφαρμογή των μεταρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι δεδομένη. Υπάρχουν απτά αποτελέσματα», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στη μείωση του εργατικού κόστους ως μέσου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας όπως και στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία ανήλθε μεταξύ 7 και 15% το 2012 (εκτίμησε ότι είναι δυνατή η αύξηση της απόδοσης των εξαγωγών κατά 10% μέσω της μείωσης του διοικητικού βάρους κατά 50%).
Όπως είπε, αυτά τα αποτελέσματα οφείλουν να συνδυαστούν με την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών κονδυλίων (4 δις ετησίως μέσω ΕΣΠΑ για την τριετία 2013-15). Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε κεφάλαια (άνω των 2 δις) κίνησης και δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Reichenbach εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επαρκέστερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων, σημειώνοντας ότι έχει προηγηθεί μακρά προετοιμασία, και στάθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες πλέον -κατά τη γνώμη του- θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην οικονομία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ανέφερε ότι έγκειται στην κυβέρνηση η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Κωστής Μουσουρούλης, Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου
Tην άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να επικεντρώσει την αναπτυξιακή της προσπάθεια στον τουρισμό και τη ναυτιλία, «όπου ήδη σημειώνεται επιτυχία», εξέφρασε από το βήμα του Economist ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος στάθηκε σε παραμέτρους όπως η διαφάνεια, η ανταγωνιστικότητα και η σταθερότητα.
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ναυτιλίας, επισήμανε «το κύρος της ελληνικής σημαίας» και το γεγονός ότι τα στελέχη της είναι «τα καλύτερα στον κόσμο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απλοποίηση της διαδικασίας νηολόγησης, κατά την οποία περιορίστηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές από 34 σε 9 και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας από 7,5 μήνες σε 10 μέρες.
Ο κ. Μουσουρούλης ανέδειξε ως στόχο της ναυτιλιακής πολιτικής τη σύνδεση των ελληνικών λιμανιών με τον αστικό ιστό. Παράλληλα, προανήγγειλε για τις επόμενες εβδομάδες την κατάθεση νομοσχεδίου με αντικείμενο τον θαλάσσιο τουρισμό.

Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης
Την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα ανέδειξε ως κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για την περίοδο 2013-14 ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους του 2012. Όπως είπε, «για πρώτη φορά η συμφωνία με την τρόικα δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα και έτσι ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση του χρέους».
«Η Ελλάδα διέψευσε τις Κασσάνδρες και παρέμεινε στο ευρώ. Τώρα ανακτά τη χαμένη αξιοπιστία της», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, εκφράζοντας την άποψη ότι με δεδομένες τις δυσκολίες η χώρα βρίσκεται «στον απόηχο θετικών εξελίξεων». Χαρακτήρισε δε μεταβατική χρονιά το 2013.
Ο ίδιος διατύπωσε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής ως εξής:
1. Δημοσιονομική σταθερότητα και ασφάλεια
2. Ρευστότητα (προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και κατά προτεραιότητα η ανακεφαλαιοποίηση - καταθέσεις ύψους 19 δις επέστρεψαν στη χώρα από το καλοκαίρι του 2012 - σε εξέλιξη η αποπληρωμή εσωτερικού χρέους του δημοσίου - βελτίωση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ)
3. Μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές (15.000 νέα παιδιά με γνώση και μεράκι θα έρθουν να αντικαταστήσουν το 2% του δημοσίου με αξιοκρατικά κριτήρια)
4. Νέος επενδυτικός νόμος (νέα αρχή αδειοδοτήσεων)
5. Καταλύτες ανάπτυξης (Ιδιωτικοποιήσεις - ΣΔΙΤ / προσεχώς λιμάνι κρουαζιέρας στην Αττική)

Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος, ΣΦΕΕ
Στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει η αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα αναφέρθηκε, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
«Δυστυχώς, η πολιτεία το 2012 δεν κατάφερε να πετύχει αποτελέσματα στους τρεις βασικούς πυλώνες: ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών και των ασθενών στα φάρμακα, βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας και περαιτέρω εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης».
Κατά τον κ. Φρουζή, «ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι από τους σημαντικότερους για μόχλευση και ανάπτυξη κλάδους που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια».
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Οι λάθος τιμές στα φάρμακα διαχρονικά δεν διορθώνονται και φέρνουν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς και στην οικονομία. Παράλληλα, υπάρχει ένας μικρός ‘’πόλεμος’’ της πολιτείας εναντίον της φαρμακευτικής καινοτομίας και έρευνας. Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουμε το δικαίωμα να διαθέσουμε τα καινοτόμα φάρμακά μας στους Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι είναι δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους υπόλοιπους Eυρωπαίους», είπε ο κ. Φρουζής, απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία και στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ να άρουν τους αποκλεισμούς στην αγορά.
Καταλήγοντας, ο κ. Φρουζής πρότεινε να προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να σταματήσει η φαρμακευτική δαπάνη να συνδέεται με το ΑΕΠ της χώρας.

Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, WIND
«Είναι κοινό μυστικό ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει αποτελέσει το τέλειο άλλοθι», τόνισε από το βήμα του Economist ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, προσθέτοντας ότι η ύφεση έχει μετατραπεί σε «ένα τεράστιο χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε χρόνια προβλήματα και ανεπάρκειες του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της WIND Ελλάς και στον τρόπο με τον οποίον η εταιρεία αντιμετώπισε την κρίση: «Το 2009 ήμασταν η μικρότερη εταιρεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, δεν υπήρχε χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα βιώσαμε μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου».
«Δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια», είπε ο κ. Ζαρκαλής. «Αναδιαρθρώσαμε το χρέος μας δύο φορές, βγάλαμε την εταιρεία προς πώληση και τελικά η WIND πέρασε στον έλεγχο διεθνών επενδυτικών funds πλήρως απαλλαγμένη από δανεισμό. Κάναμε δύο εθελούσιες εξόδους. Μειώσαμε το λειτουργικό κόστος κατά 140 εκατ. ευρώ, κάναμε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουμε μια πολύ σημαντική ρευστότητα».
Κατά τον κ. Ζαρκαλή, «η ιστορία αυτή δείχνει ότι υπάρχει διέξοδος στην κρίση, αρκεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Jerome Loubere, Διευθύνων Σύμβουλος, Μαρινόπουλος
«Στην Ελλάδα, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν αλλάξει περισσότερα από ό,τι τα τελευταία 12 χρόνια», επισήμανε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Μαρινόπουλου Jerome Loubere.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση της διακίνησης του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ, υποστήριξε ότι «πετύχαμε μείωση της τιμής του προϊόντος κατά 12%».
«Υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες, όπως η απελευθέρωση περισσότερων προϊόντων που αφορούν στους κλάδους της υγείας και της υγιεινής, ενώ πρέπει να αρθούν και αρκετές διαδικαστικές αγκυλώσεις», είπε ο κ. Loubere, σημειώνοντας ότι «το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία είναι ακόμη αρκετά μειωμένο».
«Πρέπει να δημιουργηθούν εταιρείες που παράγουν ελληνικά προϊόντα και να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 10.000 επιπλέον θέσεις εργασίας» κατέληξε.

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, INTRALOT
Στους «δύο δρόμους» της ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της INTRALOT Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
«Ο πρώτος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας και ο δεύτερος η εξωστρέφεια, δηλαδή οι εξαγωγές» τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρέπει «να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές και όχι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις: «στην Ελλάδα, αναλογικά, έχουμε πολύ μεγάλο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται μετακίνηση μέρους του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό».
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποελληνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς οι επιχειρηματίες αναζητούν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ είναι πανάκριβη για τους μετόχους των εταιρειών τους η χρηματοδότηση μέσω του Χρηματιστηρίου».
Στο πρότυπο του ΤΑΙΠΕΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT πρότεινε «να δημιουργηθεί και ένα Ταμείο Εξωστρέφειας και να συνυπάρξουν αρμονικά ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα».

Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ
«Αύριο έρχεται μία τράτα με λεφτά για την αγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης. Στο περιθώριο του συνεδρίου διευκρίνισε ότι την Τετάρτη κατατίθενται και σφραγίζονται οι προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη. Ο ίδιος ανέφερε ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρχουν νέα για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
«Όσοι λένε ‘όχι’ στις ιδιωτικοποιήσεις ουσιαστικά λένε ‘ναι’ στις περικοπές στους φόρους και στη μεγαλύτερη ύφεση», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος διαμήνυσε την αποφασιστικότητα του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην υλοποίηση του αντίστοιχου προγράμματος, όπως είπε, εμπεδώνοντας επιχειρηματικό πνεύμα και συγχρόνως τηρώντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε μεγάλος λάθος το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα οι ιδιωτικοποιήσεις συνδέθηκαν με το δημοσιονομικό και όχι με το αναπτυξιακό σκέλος: «Οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία πλούτου και επομένως έσοδα για το κράτος».

****

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στο συνέδριο του Economist «Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση»

«Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελληνική ναυτιλία, οι Έλληνες ναυτικοί, τα Ελληνικά λιμάνια και οι Ελληνικές θάλασσες, είναι κομμάτια ενός πάζλ που αν ενωθούν δημιουργικά, τότε η εικόνα που θα δημιουργηθεί θα είναι μια νέα παραγωγική Ελλάδα. Γι αυτά θα σας μιλήσω σήμερα. Για το πώς θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την ύφεση και να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας ώστε να πάμε σε τροχιά ανάπτυξης, σε καλύτερα επίπεδα απασχόλησης, σε πραγματική ανταγωνιστικότητα-παραγωγικότητα.

Αναγνωρίζοντας βεβαίως τις ιδιαιτερότητες της δομής της ελληνικής οικονομίας. Κάποιες από αυτές οφείλονται σε υπερβολικές ρυθμίσεις που πρέπει να αφαιρεθούν ή σε στρεβλώσεις που πρέπει να αρθούν. Κάποιες άλλες οφείλονται σε εγγενή χαρακτηριστικά και αντικειμενικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η γεωμορφολογία της χώρας, τις οποίες, πρέπει να προσπαθούμε, βάσει ορθού σχεδιασμού, να μετατρέπουμε σε πλεονέκτημα, αντί για μειονέκτημα. Επομένως: χρειάζεται επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα μελέτη και εφαρμογή των πολιτικών εκείνων, που προσαρμοσμένες στη χώρα μας, θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα αφού η πολιτική του αφορά ακουμπά ταυτόχρονα: ένα βασικό παραγωγικό τομέα της εθνικής οικονομίας όπως η ναυτιλία και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών νησιών και των υφιστάμενων λιμένων. Όλα αυτά συνδέονται με το brand, το σήμα κατατεθέν με το οποίο μια χώρα είναι ευρέως γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, οι κλάδοι που μας εκπροσωπούν υπερήφανα σε όλο τον κόσμο είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός, με σημαντικά αποτελέσματα τα οποία δεν «οφείλονται» τόσο στην πολιτεία. Η ναυτιλία καταξιώθηκε με το επιχειρηματικό πνεύμα και τον κοσμοπολιτισμό των Ελλήνων πλοιοκτητών και την ικανότητα των Ελλήνων ναυτικών, ο δε τουρισμός με τα φυσικά κάλλη της Ελλάδας και τη φιλοξενία μας.

Η πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει, να άρει εμπόδια και στρεβλώσεις και να αφήσει ελεύθερες τις παραγωγικές δυνάμεις να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Αν παράλληλα η πολιτεία είναι σοβαρή, δηλαδή έχει θεσμούς, εποπτεία και καλή διοίκηση, οι δυνάμεις αυτές θα το κάνουν πολύ καλύτερα.

Η Κυβέρνηση αυτή, με προεξάρχοντα σε κάθε βήμα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, επιχειρεί ταυτόχρονα τα εξής: την ισορροπία σε ένα ευαίσθητο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, τη διατήρηση της χώρας σε συνθήκες -έστω και ατελούς- λειτουργίας αλλά λειτουργίας, τη ριζική αλλαγή νοοτροπιών, την άρση στρεβλώσεων, τη δημιουργία νέων υγιών δομών και ένα αναπτυξιακό άλμα.

Σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, το ζητούμενο είναι η ανάκαμψη και το προαπαιτούμενο ο ρεαλισμός. Εμείς επιχειρούμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την ανάκαμψη αλλά και την αποκατάσταση των συνθηκών που οφείλει να παρέχει στους πολίτες του ένα Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική. Τώρα πια μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τη σταθερότητα και το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για να πάμε σε μακροπρόθεσμη στρατηγική και σε πραγματικές τομές.

Η ελληνική ναυτιλία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά. Το δυναμικό της πρέπει να έχει εδώ μια στέρεα βάση. Η ελληνική σημαία προσδίδει κύρος στα πλοία που τη φέρουν, όχι μόνο γιατί βρίσκεται στη λευκή λίστα του Paris MOU, αλλά γιατί επιπλέον υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο διοικητικό μηχανισμό σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, που κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν προσφέρει. Παράλληλα, είναι η σημαία μιας χώρας που διαθέτει τα καταλληλότερα στον κόσμο στελέχη για τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Επίσης, στηρίζεται σε ανταγωνιστικά, διαφανή και σταθερά εδώ και 60 χρόνια κίνητρα για ναυτιλιακές επενδύσεις.

Μία από τις πρώτες κινήσεις μας ήταν ο εκσυγχρονισμός της νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία, ώστε αυτή να γίνει ακόμα πιο ελκυστική. Τι κάναμε, λοιπόν, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο: απλοποιήσαμε και τυποποιήσαμε όλες τις διαδικασίες, μειώσαμε από 34 σε 9 τις απαιτούμενες υπογραφές με την άμεση συνδρομή και των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο, από αρκετούς μήνες σε λιγότερες από δύο εβδομάδες. Στόχος μας είναι η ελληνική σημαία να κυματίζει στα περισσότερα, ει δυνατόν, πλοία ελληνικών συμφερόντων στον κόσμο.

Παράλληλα, παρεμβαίνουμε βελτιωτικά σε πολλά και σημαντικά ζητήματα για το λεγόμενο ναυτιλιακό πλέγμα: από τη ναυτική εκπαίδευση και εργασία, ή την κωδικοποίηση και αναμόρφωση του Κώδικα Δημόσιου και Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, μέχρι τη ναυπηγοεπισκευή.

Εκτός από ναυτιλιακό κέντρο, διαθέτουμε πολύ σοβαρές προοπτικές, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές, για να γίνουμε επίσης ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, μέσω των θαλάσσιων μεταφορών και με το συνδυασμό με τα άλλα μεταφορικά μέσα.

Τι είδους λιμάνια χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης, αλλά και ο κάθε χρήστης αυτών; Λιμάνια που να εξυπηρετούν την ακτοπλοΐα, να εξυπηρετούν τις μεταφορές, να εξυπηρετούν τον θαλάσσιο τουρισμό. Λιμάνια σύγχρονα, που όχι μόνο να βγάζουν τα έξοδά τους, αλλά να είναι οχήματα ανάπτυξης και απασχόλησης για πολλούς συναφείς κλάδους. Η ανάπτυξή τους υπό το παρόν μοντέλο δεν είναι εφικτή λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, παρωχημένης οργανωτικής δομής, αδυναμίας χρηματοδότησης και έλλειψης δυνατότητας προσέλκυσης μεγάλων πελατών. Αξιοποιούμε επιτέλους τη γεωγραφία, αλλά με σχέδιο, με το δημόσιο να ασκεί το στρατηγικό και εποπτικό του ρόλο και με τον ιδιωτικό τομέα να παρέχει την τόσο αναγκαία τεχνογνωσία και πρωτοβουλία μέσα σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως σύντομα θα επιβεβαιωθεί και από το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσαν μεταξύ άλλων η εκπόνηση της Εθνικής Λιμενικής Στρατηγικής, η οποία αποτέλεσε το πρώτο, μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, οι τεχνικές προδιαγραφές, με τις οποίες θα εκπονούνται ή θα εκσυγχρονίζονται τα απαραίτητα γενικά προγραμματικά σχέδια -master plan- των λιμένων τις οποίες παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα και ακόμη, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή με το οποίο ιδρύουμε Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Μια Αρχή με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που θα έχει ως βασικές αρμοδιότητες: την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής στο λιμενικό τομέα και την εποπτεία των εμπορικών λιμένων, κρατικών και ιδιωτικών.

Τέλος, σύντομα θα θέσουμε σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό, για το οποίο συνεργαστήκαμε με τα Υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτούς τους τομείς στρέφουμε την προσοχή μας, σε αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας. Η σημερινή είναι, επιτρέψτε μου να πω, μια σημαντική ημέρα για την ελληνική ναυτιλία. Κι αυτό, γιατί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας που προανέφερα ανασυγκροτείται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και αποκτά μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη δομή για να συνδράμει όσα περιέγραψα.»
Keywords
ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ελλαδα, βρυξέλλες, economist, δις, τραπεζες, τροικα, νέα, καλοκαιρι, σδιτ, σφεε, βιωσιμότητα, αεπ, ηλεκτρονική, wind, εταιρεία, χρεος, funds, γαλλια, οπαπ, προσφορες, δεπα, δεσφα, σαμαρας, paris, βουλη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μαρινοπουλος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αξιολογηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτελεσματα, συνταγογραφηση, ηλεκτρονική, αεπ, βημα, γνωμη, γνωση, δεπα, εργασια, ιταλια, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, σδιτ, σημερινη, σφεε, το βημα, υφεση, economist, αγορα, αυξηση, αξονες, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γεωγραφια, γινει, δεσφα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, δις, δομη, δρομος, δυναμικο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξελιξη, εξωστρεφεια, εξοδα, επενδυσεις, ερχεται, εταιρεία, ιδιο, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, ισορροπια, κυβερνηση, λαθος, λεφτα, λευκη, ρεαλισμος, λιμενικο, μηνες, μυστικο, μειωση, μοχλευση, ναυτιλια, νεες θεσεις εργασιας, νομοι, ονομα, ουσιαστικα, οχηματα, παιδια, παζλ, παμε, περιβαλλον, πλοια, πολιτεια, προβληματα, ρυθμισεις, ρολο, συνεχεια, συντομα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδια, σχεδιο, τουρισμος, υλοποιηση, φαρμακα, φυσικα, φορα, χρονος, κωνσταντινος, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, μελετη, master, paris, πωληση, σημαια, σημα, funds, θαλασσες, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα