11 χρόνια ευρωβουλευτής, 5 χρόνια επίτροπος και 2,5 χρόνια υπουργός

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή στην εκπομπή του Σκαι «Πρώτη Γραμμη» και στους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Β. Λυριτζή

ΠΑΣΟΚ
• Είμαι μία υποψηφιότητα για την ενότητα του κινήματος και για ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ. Η δική μου υποψηφιότητα έχει έναν στόχο και μόνο, το πώς το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί και θα παραμείνει ως ο βασικός πόλος του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα,
κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι εθνική ανάγκη και υποχρέωση όλων.

• Ημουν 17 μήνες Υπουργός τώρα. Και 14 μήνες πριν από 12 χρόνια. Είμαι στην πολιτική από παιδί. Αμέσως μετά τον αντιδικτατορικό αγώνα, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ και είμαι μέχρι σήμερα. Και έχω δουλέψει. Και προφανώς έχω και ένσημα και βιβλιάριο ενσήμων. Από μικρό παιδί δούλευα πάντοτε, ακόμα και ως Πρόεδρος της ΕΦΕΕ δούλευα. Μέχρι το 1984 που εκλέχθηκα για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής φυσικά και δούλευα, πάντοτε εργαζόμουν και εργαζόμουν είτε σε σταθερή βάση, σε ασφαλιστική εταιρεία όπου ήμουνα υπάλληλος, είτε πριν όταν παρέδιδα μαθήματα μαθηματικών και φυσικής σε παιδιά, ακόμα και την περίοδο επαναλαμβάνω που ήμουνα Πρόεδρος της ΕΦΕΕ ή ακόμα και πιο πριν έκανα διάφορες δουλειές πάντοτε γιατί έπρεπε να βγάλω τα προς το ζην.

• Κομματικός σωλήνας, 16 χρόνια στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης; λίγο περίεργο ακούγεται. Ευτύχησα να υπηρετήσω και αν δεν κάνω λάθος, είμαι και ο μόνος Έλληνας Πολιτικός που έχει υπηρετήσει σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει κανείς άλλος. Και επιπλέον, ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μένα η Ευρώπη 16 χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 11 χρόνια και 5 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα υπόλοιπα στο Συμβούλιο Υπουργών την περίοδο που ήμουν Υπουργός. Ηταν ένα πάρα πολύ μεγάλο σχολείο. Και επιπλέον, δεν προσέγγισα μόνο τα ευρωπαϊκά πράγματα στην εξέλιξή τους, εν τω γίγνεσθαι, αλλά ταυτόχρονα βίωσα και έμαθα το τι σημαίνει πραγματικά Κυβέρνηση συνεργασίας, τι σημαίνει συνεργασία πολιτικών δυνάμεων. Γιατί ακόμα εδώ δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα.

• Εγώ δε μίλησα ποτέ για το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος. Μιλώ για τις ρίζες μας, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Και αντιδρώ στο ξερίζωμα του ΠΑΣΟΚ που επιχειρείται από ορισμένους κύκλους. Γιατί, εσείς δεν έχετε πάρει είδηση ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις οι οποίες θέλουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ; Όχι, έξω από το ΠΑΣΟΚ, δεν το έχετε δει;

• Ο κατακερματισμός αυτού του μεγάλου χώρου, αυτής της μεγάλης παράταξης, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και η δημιουργία μικρών κομμάτων καθαρότερων, σημαίνει ένα πράγμα, επικυριαρχία των οικονομικών συμφερόντων επί της πολιτικής και πολιτικά σχήματα τα οποία αποτελούν δεκανίκια μιας δεξιάς πολιτικής.

• Έβαλα υποψηφιότητα γιατί θεωρώ ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη: Η ανάγκη να εκφραστούν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ, βασικό πόλο του Κέντρου και της Αριστεράς.

• Δεν έχω κανένα αντίπαλο, ο κ. Βενιζέλος είναι φίλ
Keywords
Τυχαία Θέματα