Υπαίτιο για το θάνατο 2.000 ανθρώπων το καθεστώς Άσαντ καταγγέλλει η Κλίντον

16:30 5/8/2011 - Πηγή: 24wro
Υπεύθυνη για το θάνατο 2.000 ανθρώπων...
χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Συρίας η υπουργός Εξωτερικών των...
ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς το καθεστώς Άσαντ.


Οι δηλώσεις της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν εν μέσω καταγγελιών ότι μέσα σε έξι ημέρες έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 άνθρωποι στην πόλη Χάμα.


Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές και άρματα μάχης βάλλουν κατά πολιτών, ενώ τα αποθέματα σε τρόφιμα
και φάρμακα έχουν αρχίσει να στερεύουν.


«Διαπιστώσαμε ότι το καθεστώς Άσαντ συνέχισε και ενέτεινε, αυτή την εβδομάδα, τις επιθέσεις εναντίον του λαού. Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση ευθύνεται για τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων, όλων των ηλικιών» τόνισε η Κλίντον.


Είπε, επίσης, ότι πέρα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ορισμένους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στο καθεστώς.


Άρματα μάχης και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν αδιακρίτως κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το BBC, o ακριβής αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της εξέγερσης, τον Μάρτιο, είναι αδύνατο να διαπιστωθεί.


Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για 1.600 νεκρούς, ενώ μέσα σε μόλις έξι ημέρες σκοτώθηκαν στην πόλη Χάμα πάνω από 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά που μαζί με τις οικογένειές τους προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.


Ο Μπασάρ αλ Ασαντ, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, δείχνει αποφασισμένος να συνθλίψει την εξέγερση. Υποστηρίζει, δε, ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από «εγκληματικές ομάδες», που ενεργούν κατ' εντολή ξένων δυνάμεων.


Την Πέμπτη, ωστόσο, λίγες ώρες μετά το καταδικαστικό ψήφισμα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σύρος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τον πολυκομματισμό στη χώρα, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα των αντικαθεστωτικών.


Όμως, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας, οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν τις κινήσεις του Άσαντ και κάνουν λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης.


Με έντονο ύφος αντέδρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, που χαρακτήρισε την κύρωση του σχετικού νομοθετήματος ως «σχεδόν πρόκληση». «Με έναν τρόπο που μάλλον δεν είναι και πολύ αξιόπιστος, θα έλεγα [...] το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εισάγει πολυκομματικό σύστημα, κάτι που αποτελεί σχεδόν μια πρόκληση» δήλωσε.


«Αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι ο τερματισμός της βίας σε βάρος του άμαχου πληθυσμού και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του» επισήμανε, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να συγκληθεί εκ νέου σε επτά ημέρες για να επανεξετάσει την κατάσταση στη Συρία.


«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να τεθούμε επικεφαλής της προσπάθειας να προωθηθεί ένα κείμενο πιο δεσμευτικό» υποστήριξε.


Βολές κατά
Keywords
Τυχαία Θέματα