Θα πληρώνουν ΦΠΑ με ταρίφα!

00:30 13/4/2011 - Πηγή: 24wro

Ραβασάκια για να πληρώσουν τον ΦΠΑ που «ξέχασαν» να καταβάλουν στέλνει σε χιλιάδες µικροµεσαίες...



και µεγαλύτερες επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονοµικών.

∆ιαφορετικά, τους προειδοποιεί ότι το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε θα προσδιορίζεται...
µε τρόπο τεκµαρτό. Η αρχή έγινε µε την αποστολή από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων 18.000 SMS σε αντίστοιχο αριθµό επιχειρήσεων µε βιβλία Γ’ Κατηγορίας που δεν υπέβαλαν δηλώσεις
ΦΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Για όσους από αυτούς τους επιχειρηµατίες δεν συµµορφωθούν εθελοντικάκαι δεν προσέλθουν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα εφαρµοστεί το σύστηµα του στατιστικού υπολογισµού των υποχρεώσεων ΦΠΑ, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για µια νέα µέθοδο τεκµαρτού υπολογισµού των φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και µικροµεσαίους, η οποία προβλέπεται στον νόµο για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Η διαδικασία θα επαναλαµβάνεται κάθε µήνα από το υπουργείο Οικονοµικών και η αποστολή της επόµενης παρτίδας SMS τοποθετείται στις 10 Μαΐου. Αυτή τη φορά, αποδέκτες θα είναι µικροµεσαίες επιχειρήσεις µε βιβλία Β’ κατηγορίας, οι οποίες έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ τον Απρίλιο.

Ο ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Συγκεκριµένα,µε εγκύκλιοτου υπουργείου Οικονοµικών ενεργοποιείται η διάταξη του φορολογικού νόµου που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι, για όσους επιχειρηµατίες και επιτηδευµατίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της Εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσµων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ποσό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.

Ο υπολογισµός θα γίνεται µε βάση τον µέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούµενες φορολογικές περιόδους. ∆ηλαδή, µε βάση τον µέσο όρο των τριών προηγούµενων τριµήνων αν πρόκειται για επιτηδευµατίες που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (µικροµεσαίοι) και των τριών προηγούµενων µηνών αν πρόκειται για επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ Κατηγορίας (µε µεγάλα εισοδήµατα).

Με άλλα λόγια, εκεί όπου έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εντοπίζονται επιχειρήσεις και επιτηδευµατίες να µην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις, θα εφαρµόζεται τεκµαρτός υπολογισµός του ΦΠΑ.

∆εδοµένου λοιπόν ότι υποχρέωση να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις το πρώτο δίµηνο είχαν µόνο οι επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ κατηγορίας, 18.000

από αυτές εντοπίστηκαν να µην το έχουν κάνει. Το επιχείρηµα µάλιστα κάποιων από όσους αµέλησαν την καταβολή του ΦΠΑ σχετίζεται ενδεχοµένως µε το ότι ανέµεναν τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόµου για την τµηµατική καταβολή του φόρου.

ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, σε περίπτωση µη υποβολής από τον υπόχρεο περιοδικής δήλωσης για κάποια φορολογική περίοδο, ο προϊστάµενος της Εφορίας θα εκδίδει προσωρινή πράξη προσδι
Keywords
Τυχαία Θέματα